Erişkinlerde yüz büyümesi..

Erişkinlerde yüz büyümesi..

Son yıllara kadar yüz gelişiminin erken 20 li yaşlar civarında sona erdiği kabul edilmekteydi. Behrent, Boton büyüme çalışmalarında yer alan 100 den fazla hastayı tekrar incelemiş (aradan 40 yıldan fazla zaman geçmiş) ve şaşırtıcı sonuçlara ulaşmıştır. Büyüme erişkin dönemde de devam etmektedir!

Erişkin dönemde vertikal değişiklikler anteroposterior  değişikliklerden daha belirgindir. Transvers değişiklikler en az belirgin olandır. Dikkat çekici olan kızlarda büyümede geç gençlik döneminde meydana gelen belirgin yavaşlama 20 li yaşlarda tekrar başlamaktadır. Kadınların ilk hamileliğinin genellikle çenelerde bir miktar büyüme meydana getirdiği görülmektedir. Bu büyüme miktarları oldukça küçük olmasına rağmen yılların birikim oldukça belirgin bir değişiklik yapmaktadır.  Veriler, vertikal değişiklikler ve dişlerin erüpsiyonu ile birlikte aynı zamanda her iki çenenin rotasyonunun da erişkin dönemde devam ettiğini ortaya koymuştur. Bu hastalarda implantlar kullanılmadığından total ve intramatriks rotasyonu ayırt etmek mümkün değildir. Genel olarak erkeklerde çenelerde yukarı rotasyon görülmüş ve mandibuler düzlem açısı hafifçe azalmıştır. Kızlarda ise geri rotasyon eğilimi ve mandibuler düzlem açısında artış mevcuttur. Her iki grupta da dentisyonda kompanzatif değişiklikler görülmüş ve okluzal ilişkiler büyük oranda idame ettirilmiştir.

Behrents ortodontik tedavi görmüş az sayıda bireyde orijinal malokluzyonla ilişkili büyüme paterninin erişkin dönemde de kendini gösterdiğini bildirmiştir. Beklenildiği gibi fasiyal yumuşak doku profilindeki değişiklikler fasial iskeletteki değişikliklerden daha fazladır. Bu değişiklikler; burnun uzaması, dudakların düzleşmesi ve çene ucunun belirginleşmesidir.

Mevcut veriler geç erişkinlik döneminde erken erişkinlik dönemine göre büyüme miktarının daha fazla olup olmadığı konusundaki soruyu cevaplamak için yeterli değildir

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. M. Özgür Sayın

Doç. Dr. M. Özgür SAYIN, 22 Mayıs 1973 tarihinde Eskişehir'de doğmuştur. Tokat Gaziosman Paşa İlkokulu'nda ve 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde lisans öncesi öğrenimlerini bitirmiştir. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde üniversite eğitimine başlamıştır. 1996 yılında mezun olarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  1997-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda doktora eğitimini tamamlamış olan Doç. Dr. M. Özgür SAYIN, aynı yıl Süleyman Demirel Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalı'na Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 2003-2004 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Diş Hekimliği Bilimleri Merkezi Ortodonti Anabilim Dalı'nda yedek subay olarak askerlik vazifesini yerine getirmiştir.  23 Mart 2006 tarihinde ise Ortodonti Anabilim Dalı'nda "Doçent ...

Etiketler
Büyüme erişkin dönemde de devam eder mi
Prof. Dr. M. Özgür Sayın
Prof. Dr. M. Özgür Sayın
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube