Ergenlikte saldırganlık davranışı

Ergenlik dönemi ebeveynleri de son derece yoran ve zorlayan bir süreçtir. Bilinçli olmak ergen bireyi de aileyi de rahatlatacaktır.

Ergenlikte saldırganlık davranışı

Ergenlik; çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olarak düşünülebilir. Bu sürecin tamamlanması aslında çocukların sağlıklı olduğunun göstergesidir. Çocukların fiziksel olarak büyüdüğü, cinsiyete bağlı bulguların gelişmeye başladığı ve üreme işlevlerinin kazanılması ile son bulan döneme ergenlik dönemi denir. Bu döneme uyum sağlama çabası, gerginliğe sebep olur.

Bu saldırganlık davranışlarını normal olarak düşünebilirsiniz. Yaşadıkları birçok değişikliğe uyum sağlayacakları bir dönemde olmaları onları kargaşaya sürükler. İçinde oldukları durumu anlamlandırmak onlar içinde güç olabilir. Bazı olumsuz davranış sergilemeleri sonucunda rahatladıklarını dile getirebilirler.

Ergenlerde neden ve hangi durumlarda saldırganlık ve öfke duygusu yaşanır?

  • Kendilerini sözlü olarak ifade edemediklerinde
  • Başkalarının kendilerine saldırdığını hissettiklerinde
  • Baskı altında olduklarında
  • Haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde
  • Yetersizlik ve başarısızlık duygusu hissettiklerinde
  • Hayal kırıklığına uğradıklarında

Ergenlik dönemindeki bireylerin bazıları öfke kontrolü konusunda daha yetenekli olabilir. Bu nedenle daha sakin ve çözüm odaklı hareket edebilirler. Bir olay karşısında öfkelenen kişi bu duyguyu yüksek düzeyde yaşadığında saldırganlık gösterebilir, yani saldırganlık öfkenin bir yansımasıdır.

Öfkelerini saldırganlık ile gösteren ergenlik dönemindeki bireyler, kavga ederek, bağırarak ve sert tavırlar ile hissettiklerini anlatırlar. Ebeveynlerinin öneri ve tercihlerini kontrolsüz ve düşünmeden reddeder ve genelde aile bireyleri ile aynı fikre sahip olmazlar.

Ergenlik dönemindeki bir bireydeki saldırganlığı önlemek/azaltmak için öncelikle onları anlamalıyız. Hissettikleri ve düşündükleri şeylerin farkına varmak için çabalamalıyız. Onlara olumsuz davranışlar ile yaklaşmamalı ve onları cezalandırmamalıyız. Onlara kendilerini rahatça ve özgürce ifade edebilecekleri bir ortam sunmalıyız. Bu dönemin bir geçiş dönemi olduğunu unutmamalı ve onlara karşı sabırlı, anlayışlı davranmalıyız.

Bu makale 26 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Damla Gül Demirkan

Psikolog Damla Gül Demirkan, Psikoloji lisans eğitimini İstanbul Altınbaş Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde İngilizce eğitim görerek Onur Öğrencisi olarak tamamlamıştır. Lisans eğitim sırasında yüksek ortalamaları elde edip, onur ve yüksek onur belgeleri almıştır. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları hastanesinde ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde staj yapmıştır.  Hastane stajlarının yanına sıra 4 farklı kurumda daha staj yapmış ve birçok etkinlik alanında gönüllü çalışmalarda bulunmuştur. Sorumluluk ve farkındalık faaliyetlerine katılmış, barınma sorunu yaşayarak sokakta kalmak zorunda kalan insanlara yardım çalışmaları düzenlemiştir. Çocuk Üniversitesinde gönüllü görev almış ve çocukların iletişim kurma becerilerini incelemiştir. Bunların dışında Uluslararası TÜBİTAK proje yürütücü y ...

Etiketler
Ergenlikte
Psk. Damla Gül Demirkan
Psk. Damla Gül Demirkan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube