Ergenlikte beslenme

Ergenlikte beslenme

Ergenlik döneminde gençlerin sağlıklı büyüyebilme ve gelişmeleri için beslenmeleri özel bir önem kazanır. Boyun uzaması, bedenin çocukluktan erişkinliğe geçebilmesi, doğru beslenme ile sağlanabilir. Ergenlik döneminde çocukların bedeninde yağlanma olması doğaldır. Erkeklerde yağ oranı hızlı büyüme döneminden önce artar. Bu nedenle 11-12 yaşlarında şişmanca görünürler. Daha sonra hızlı büyüme döneminde yağ kaybederek incelirler. Ergenliğin sonunda ise kat kitlesinde 2 kat artış olur.

       Kızlarda ise 6 yaşından başlayarak yağ kitlesinde sürekli olarak yavaş bir artış olur; karın bölgesinden, göğüsler ve sırtın üst kısımlarına doğru yer değiştirir. Ergenlik döneminin başlangıcında kızlarda bira topluca görülebilirler. Ama zamanla boyları uzar ve incelirler. Sporla birlikte dengeli bir beslenme alışkanlığı sağlıklı bir görünüm kazanmalarına sağlar.

       Ergenlik dönemi, daha önce de belirtildiği gibi, yoğun bir özdeşim dönemidir. Bu kez özdeşim nesneleri, televizyon yıldızları, sanatçılar, sporcular olmaktadır. Çocuklarınızın televizyon ve dergilerde görülen mankenlere benzemek isteyebilir. Gerçekte herkesin kendine özgü bir beden yapısı vardır. Çok zayıf ve çok kilolu olmadıkça, çocukların kendi beden yapıları ile barışık olmaları sağlanmalıdır. Çocukları aç kalmamasına özen gösterilmelidir, ama yedikleri de yalnızca tatlı ve unlu besinleri içeren bir listeden oluşmamalıdır.

       Okulda öğle ve akşamüstleri hızlıca ayaküstü bir şeyler yerken de sağlığın korunması olanaklıdır. Hamburger, ekmek arası sandviçler, patates kızartması, bisküvi ve çikolata yararı az ama kalorisi yüksek yiyeceklerdir. Bunların tüketiminin çok olamamasına özen gösterilmesi gerekir. Ayaküstü beslenme sırasında elma, portakal gibi meyveler, yumurta, çorbalar, yoğurt, ince kepekli ekmek arasında tavuklu, peynirli sandviçler yenebilir. Bunlar hem çocukların sağlıklı büyümesini destekler hem de istenmeyen kiloların oluşmasını engeller. Meyvelerin çoğu hamur işi tatlılar kadar güzeldir. Yiyeceklerin yavaşça, iyice çiğnenerek yenmesi alışkanlılığının kazandırılması önemlidir. Hızlı yendiğinde, doyduğunun algılanmasına kadar geçen sürede daha fazla yiyerek daha çok ve gereksiz kilo alınır.

       Özellikle adet görmeye yakın zamanlarda tatlı besinlere istek bir miktar artar. Çikolata yerine meyve yemeleri önerilmelidir.

Sıkılmış meyve suları, ayran, süt içilmesi yararlıdır. Kola ve gazoz, yararlı olamadıkları gibi fazla şekerli olduklarından kilo artışına neden olurlar.
       Sabah kahvaltısı, okula gecikme kaygısıyla genellikle ihmal edilmektedir. Oysa kan şekerinin düşmesi, düşünce ve algılama gücünü azaltır. Ayrıca sabah yenilenler gün içinde kolayca yakılabileceği için, kahvaltı şişmanlatmayan bir öğündür

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar

Uzm. Psk. Şahin UÇAR, lisans öncesi öğreniminin ardından Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2002 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Ayrıca 2013 yılında Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde ikinci lisans eğitimini ve 2016 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Kent Gazetesi’nde “Psikoloji ve Ruh Sağlığı” konusunda, Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde ”Cinsel Yaşam” konusunda yazılar yazmış olan Uzm. Psk. Şahin UÇAR, Hürriyet Gazetesi Bursa ekinde “Ruh Sağlığı, Evlilik Aile Danışmanlığı ve Cinsellik“ konusunda zaman zaman yazılar yazmaya dev ...

Etiketler
Gelişme
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube