Ergenlik döneminde görülen intiharlara dikkat!

Ergenlik döneminde görülen intiharlara dikkat!

ERGENLİK DÖNEMİ

Ergenlik dönemi bireyin çocukluktan çıkıp yetişkinlik dönemine adım adım ilerlediği gelişimsel bir dönemdir. Bu dönemin en belirgin özelliği ergen bireyler ergenlik dönemi boyunca birçok duyguyu hem çok yoğun hem de uçlarda yaşayabilirler. Duygu ve düşüncelerinde gelgitler sıklıkla görülebilir. Sabah düşündüğünü akşam desteklemez ve dolayısıyla bu gelgitli hali hem kendisini hem de çevresindekileri zora sokabilir. Örneğin; bir birliktelik birçok insan için önemli olabilir. Ancak ergen bireyin yaşadığı bir birliktelik çok daha anlamlıdır. Geleceğe dönük birçok hayal kurabilir, sevgisi için birçok hediye alabilir, ayrıldığında üzüntüsünü yoğun yaşayabilir.

Ergenlik döneminin diğer önemli özelliği bireyin hayatı ve kendisini sorgulamasıdır. Ergen bireyin kafasında birçok soru vardır. Kim olduğunu, neler yapacağını, hayatın anlamını, ailesini, yakınlarını sorgulamaya ve anlamaya çalışır. Bu soruların cevaplarını bazen bulur bazen bulamaz. Bu dönemde eğer bireye rol model olan onu destekleyen kişiler yoksa ergen birey kendini üzgün ve değersiz hissedebilir.

Ergenlik dönemi bireyin ne kadar değerli olduğunu bilmeye ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Kişi çevresi, ailesi için ne kadar önemli olduğunu sık sık düşünür. Kendisiyle aşırı ilgilenir, en ufak bir sivilcesi bile günlerce onun için sıkıntı verici olabilir.

Anlaşıldığı gibi ergenlik dönemi bireyin gerçeklerle yüzleştiği, çabaladığı, anlaşılamadığı, anlayamadığı, çatışmaların olduğu ve bocaladığı bir dönemdir. Duygu sellerinin sıklıkla yaşandığı, iniş çıkışların çokça olduğu bu dönemde birçok psikiyatrik sorunlar görülebilir. Bu sorunların belki de en sevimsizi genç bireylerin yaşamlarının intiharla sonuçlanmasıdır.

İNTİHAR NEDİR /ERGENLERDE GÖRÜLME SIKLIĞI NEKADARDIR?

İntihar, ölmek amacıyla planlı ve kasıtlı bir girişimde bulunmak olarak tanımlanmaktadır. Ergenlik döneminde görülen intiharlar hem ülkemizde hem de dünyada gün geçtikçe artan bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu 2013 yılında yapılan araştırma sonucunda en fazla intihar oranı 15 – 19  yaş aralığında olduğu görülüp bu sayının 390 olduğu gözlenmiştir.

Ergenlik döneminde görülen intiharın en önemli nedenlerinden ikisi depresyon ve madde kullanımı olduğu görülmüştür. Bunun dışında psikotik bozukluklar, psikososyal çevre desteğinin az olması veya hiç olmaması, kişilik bozukluğu gibi problemlerde gençleri intihara sürükleyen başka nedenlerdir.

Ailenin intihar geçmişi olması çocuklarda intihar riskini arttırmaktadır. Aynı zamanda ailede ekonomik sıkıntılar, madde bağımlılığı, aile içi şiddet, ani kayıplar, aile bireylerinden birinin ani şekilde ölümü veya ortadan kaybolması, ailenin yaşadığı travmalar, aile bireylerinin çocuklarına karşı ilgisiz ve sevgisiz davranışları da ergenlik döneminde intihar için risk faktörleridir.

Ergenlik döneminin sorunsuz geçmesi pek mümkün olmasa bile birkaç önemli detayla daha sağlıklı geçmesi mümkündür. Özellikle aileye burada çokça iş düşmektedir. En önemlisi ergen bireye onu anladığınızı hissettirmektedir. Ergenler yetişkinliğe adım atarken çokça özgür olmak isterler. Ancak dönüp arkalarına baktıklarında kendilerini destekleyen anne baba görmek isterler. Dolasıyla anne babaların ne olursa olsun onları dinlemeleri çok önemlidir. Çocuğunuz küçük yaştan itibaren ne yapıyor olursa olsun size anlatabilecek güveni ve desteği sağlamanız önemlidir.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa

Katıldığım Eğitim Programları Psikanaliz ve Pedagoji Seminerleri – ( İstanbul Psikanaliz Derneği, 2022 Ekim- Devam ediyor) Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi ( Psikolog Buse VARDARLI, 2022 Ağustos ) Psikanalize Giriş Konferansları Seminerleri – (İstanbul Psikanaliz Derneği, 2022 Şubat- 2022 Haziran ) Öz Şefkatli Farkındalık Temel Beceri Eğitimi ( Christpher GERMER ve Zeynep SELVİLİ, 28 Mart- 7 Nisan 2022)  Zıvanadan Çıkmış Bir Dünyada Huzur Bulmak (Prof. Dr. Mark Williams, 2021) Pozitif Disiplin Webinarı ( Pınar Mermer, 2021) Stres, Kaygı ve Öfkeyle Sağlıklı Baş Etme Webinarı ( Pınar Mermer, 2020) Sanat Psikoterapisiyle Tanışma Eğitimi ( 2 gün, 2018 Eylül, Sanat Psikoterapileri Deneği) Çocuk ve Ergenlerde Sanat Psikoterapisi Uygulama 2. Modül Eğitimi (4 gün, 2018 mart-nisan, Arkabahçe Eğitim ve Danışm ...

Etiketler
İntihar eğilimi
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube