Ergenlik Döneminde Aile İle Çatışma

Psk. Nagehan MİDİKBAŞ
Psk. Nagehan MİDİKBAŞ
26 Eylül 2018132 görüntülenme
Randevu Al
Ergenlik Döneminde Aile İle Çatışma

Ergenlik dönemi yaşamın kaoslarının bir araya toplandığı bir dönem olarak adlandırılabilir. Bu kaosların içinde en yoğun görülen ise aile çatışmalarıdır. Süreç genelde ağır ve yıpratıcı ilerlemektedir ancak aileler sakin ve sabırlı tutumlarını koruyabildikleri sürece bu dönem gayet rahat atlatılacaktır.

Ergenlik döneminde ebeveyn ve çocukları arasında çatışmaların olması aslında normal bir süreçtir. Burada önemli olan bu çatışmaların sıklığı ve sonrasında yatışıp yatışmadığıdır. Ergenlik döneminde ebeveynleriyle hiç çatışma yaşamayan aşırı uysal olan çocuklar gelişimlerinin sağlıklılığı açısından daha düşündürücüdür.

 Bu dönemin sağlıklı atlatılması için ebeveynlerin ergenle kuracağı güven, sevgi ve destek bağını içiren iletişim çok önemlidir. Ebeveyn ve ergen ilişkisinin temelinin sağlamlığı çocuğun diğer ilişkilerine ve toplumla olan bağlantısına yansıyacaktır.

Eğer ergen ailesi tarafından desteklendiği duygusunu hissederse adımları daha sağlam olacak ve kendine güveni onaylanacaktır. Ancak tam tersi olarak ergen desteklenmediğini hissettiği durumlarda aileden uzaklaşarak bulmak istediği samimiyet ve manevi gücü dışarıda arayacaktır. Bu durumlar genelde olumsuz arkadaşlıklar edinme, kötü alışkanlıklara yeltenme gibi durumlarla sonuçlanabilmektedir.

Ebeveynler çocuklarıyla çatışma yaşadıklarında nasıl davranmalılar?

Kesinlikle sakin tavırlar sergilenmelidir. Saldırganca yaklaşılan her tutum çocuğun daha karşıt cephe almasına yol açabilir.

Ebeveynler davranışlarında tutarlı olmalılar. Tutarsız davranış sergileyen anne babaların çocuklarında da tutarsız tutumlar belirecektir, böylelikle çocuk hangi konuda nasıl yaklaşacağını karıştıracağı için çatışmalar artacaktır.

Çocuk hırçın bir iletişim dili kullanıyor olsa bile ebeveyn dinginliğinden ödül vermemelidir. Böylelikle model olma daha iyi yansıyacaktır.

Ebeveynlerin çocuklarının kişisel özelliklerini biliyor olması sürecin daha kolay ve sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır. Bu nedenle çocuklar çok iyi gözlemlenmeli, geliştirilmesi gereken yönler saptanmalıdır.

Herhangi bir çatışma yaşandığında çocuğun neden problem çıkardığı ya da çatışmanın neden kaynaklandığından çok ne hissettiğine önem verilmelidir. Böylelikle çatışmanın altında yatan duygu çözümlendiğinde sorunun temeline odaklanılmış olunacak ve çocuk kendisiyle empati kurulduğu hissini yaşayacaktır.

Ebeveynlik sadece ergenlik döneminde değil çocukların yaşamının her alanında belirli zorluklarla başa çıkmayı gerektiren bir roldür. Bu rolün sağlıklı şekilde yaşanabilmesi için doğru iletişim çok önemlidir. Ebeveynler ne kadar doğru iletişim kurabildiklerini düşünse bile bazen bazı çatışmalar, öfke nöbetleri kaçınılmaz olacaktır. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır.

Etiketler

Ergenlikte oluşan çatlaklarErgenlikte sosyal fobiPsikolojik belirtilerErgenlikteErgenlik dönemiPsikologPsikolojik iktidarsızlıkErgenlik dönemi hakkında herşeyErgenlik sivilcesiPsikolojik değerlendirmePsikolojik tedaviErgenlerde cinsel gelişim ve anne-baba yaklaşımlarıPsikolojik geğirmePsikolog kimdirPsikolojik stresPsikolojik nedenlerPsikolojik sebep erken boşalmaPsikolojik epilepsiErgen ve bipolar bozuklukErgenlik dönemi ve kimlik gelişimiErgenlikten sonra vücutErgende üfürüm nedirPsikolojik danışmanlıkPsikolojik danışma birimiPsikolojik cinsel sorunlarPsikolojik boşalmaPsikolojik cinsel problemlerPsikolojik rahatsızlıkErgenlik döneminde bayanlarErgenlere nasıl davranmalıyızErgenlik dönemindeki çocuklarErgenlikte nasıl davranılırErgenlik döneminde iletişimErgenlikteki kızlara davranmaErgenlik psikolojisi nedirPsikolog nedirErgenlik ve arkadaşlıkErgenlik dönemi arkadaşlıkErgenlik döneminde ilişkilerErgenlik döneminde aile ve okulPsikologlara en çokMersinde psikologErgenlik döneminde kemik gelişimiPsikolog ne yaparPsikologlar nerede çalışabilirPsikolog neler yapar?Psikologlar neler yaparPsikologa yönlendirdiPsikolog terapisiPsikologlarPsikolog terapiPsikologiPsikolog desteğiErgenlik döneminde çocukta sorunlarPsikolog yardımı ile tedaviPsikolog yardımıPsikolog yardımı almakErgenlik dönemisErgenlik dönemi krizleriErgenlik döneminde yaşanan sorunlarErgenlik dönemi sorunları çözümüErgenlik dönemi gelişim problemleriErgenlik dönemindeki ses bozukluğuErgenlik döneminde yaşanan rahıtsızlık nedenleriErgenlik döneminde sakarlık nedirErgenlik dönemi sorun ve çözümleriErgenlik dönemi cocukluktan etkilenirmiErgenlik dönemi nelerden etkilenirErgenlik dönemi kriziyle baş edebilmekErgenlik dönemi en sağlıklı nasıl atlatılır?Ergenlik dönemi nedirErgenlik döneminde kilo almakErgenlik dönemi çatışmalarıErgenlik dönemi neden sorunlu olsunErgenlik dönemi gerçekten sorunlu bir dönem mi?Mersin diyetisyenPedagogErgenlik döneminde aileye düşen görevlermersin en ünlü diyetisyenmersin çocuk psikoloğumersin en iyi psikologmersin ünlü psikologmersin psikolog arıyorummersin psikolog ücretlerimersin çift terapistimersin psikolog tavsiyesimersin pedagogmersin psikologmersin psikolojimersin psikoterapistmersin psikoloji merkezimersin psikoterapi merkeziergenlik döneminde aile çatışmasıergenlik döneminde aile yaklaşımıergenlik döneminde ebeveyn çatışmasımersin en iyi pedagogen iyi pedagog

Yazar Hakkında

Psk. Nagehan MİDİKBAŞ

Psk. Nagehan MİDİKBAŞ

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır