ERGENLİK ÇAĞI SAVAŞ ALANI GİBİDİR.


Ergenlik çağında birey, ne yetişkin olduğunun, ne de küçük olduğunun farkındadır. Ergenlik çağında bireyin yapmış olduğu bir hata karşısında büyükler bazen "Koskoca adam oldun, bu yapılır mı?" derken, bazen de aynı hata karşısında "O daha çocuk" gibi ifadeler kullanırlar. Ve ergen, "Acaba ben yetişkin miyim çocuk muyum?" ikilemi arasında kalır. Bu dönem bir ara (geçiş) dönemidir.
Kısaca ergenlik çağı, savaş alanı gibidir. Her şey darmadağın ve karmakarışıktır. Coğrafya bilgilerimizden hatırlayacağımız üzere, İç Anadolu bölgesinde "kırkikindi" yağışları hakimdir. Bu yağışlar özellikle bahar aylarında düşer. Günlük güneşlik hava aniden kararır, gök olağanca şiddetiyle gürler ve yağmurlar olağanca şiddetiyle yağar. Dereler, özler dolup taşar. Sular, önünde ne varsa alır götürür. Bir saat sonra o kızgın gök sesini kesmiş, yağmur dinmiş ve güneş parlamaya başlamıştır. Yani bir ferahlama, bir sükûnet oluşmuştur. Ergenlik çağı da böyledir. Birden kabarmalar, coşmalar, sakinle meler... Bu duyguların yaşanacağı en tatlı zamanlar, işte bu zamanlar olacaktır zaten. Yaşın vermiş olduğu coşkunun, toplum tarafından hoş görülen dönemi de bu zamanlardır.
DELİKANLI ÇAG CÜMLESİNE DİKKAT EDİN.
Bu çağdaki insanlara yakıştırılan kavrama bakınız: Delikanlı çağ. Heceleyerek söyleyelim adı üstünde "D-E-L-İ Kanlı". Atalarımız da bunu sezmiş olacaklar ki, gençlere böyle bir isim takmışlar. Bu çağda, her şey vücutta fazlasıyla salgılanır. Her an akla saçma sapan fikirler gelir. Tartışmaları sever. Düşüncelerini ifade etmek isterler. Bir gruba dâhil olma ve arkadaşlık ilişkileri çok önemlidir. Hayaller büyük ve kurguludur. Fiziksel görünümleri konusunda çok hassastırlar. Ergen genç, başta ailesine karşı asi olabilir.
Bu çağın sağlıklı ve huzurlu atlatılmasının en önemli reçetesi: Ailelerin sabırla bu zamanın geçmesini beklemeleri ve hatta ergenleriyle birlikte içlerinde yaşayamadıkları, konuşamadıkları ne varsa bunları yapmaları. İşte size fırsat! Bu duyguları onlarla birlikte yaşayın; hem eğlenin, hem de eğlendirin.
AİLELERE DÜŞEN EN BÜYÜK GÖREV
Ergenlik çağlarının sağlıklı geçmesinde en önemli etkenlerden biri de ailelerin bu konuda bilinçlenmeleridir. Ergenlik çağında bir takım fizyolojik ve psikolojik değişmeleri ergen birey, eski usulle komşu Fatma Teyze'den, arkadaşından ya da bu konuda bilgisi olmayan insanlardan öğrenmemeli. Eğer ebeveyn olarak bu konuda bilginiz yoksa okullardaki rehberlik servisinden ya da uzmanlardan bilgi almakta yarar vardır.