Ergenlerde bipolar bozukluk

Hepimizin ruhsal dünyasında iniş çıkışlar olabilmektedir. Duygularımız öfke, sevinç, keder, huzursuzluk, çoşku ve endişe arasında gidip gelmektedir. Ancak bipolar bozuklukta duygular bazen yaşanan durumlarla bağlantılı olarak bazen de tamamen bağımsız bir şekilde kişinin davranışlarına yansıyabilmektedir. Bipolar bozuklukta yaşanan duygu değişimleri yoğun ve uzun süreli olmaktadır.

Ergenlerde bipolar bozukluk

Duygulardaki bu değişimler kişinin davranışlarını, fiziksel sağlığını, düşüncelerini ve hayat kalitesini etkileyebilmektedir. Kısacası bipolar bozukluk kişinin duygu, düşünce, davranış ve enerjisindeki aşırılık durumudur.

 

Ergenlerdeki duygu durum bozuklukları yetişkinlerdekinden farklıdır. Diğer psikolojik rahatsızlıklarında bu duruma eşlik etmesi duygu durum bozukluklarının teşhisini daha da zorlaştırmakta ve hastalığı maskelemektedir. Çoğu hekim bipolar bozukluğun bir yetişkin hastalığı olduğu kanatindedir.

 

Bipolar bozukluğu olan yetişkinlerin geçmişlerine bakıldığında bu kişilerin ergenlik dönemlerinde mizaç dalgalanmaları yaşadıkları ve bu rahatsızlığın başlangıç aşamasından teşhis aşamasına kadar 5 ile 10 yıl arası bir oyalanma sürecinin olduğu belirtilmiştir.

 

Ergenlerde bipolar bozukluk genellikle hiperaktivite bozukluğu veya dikkat eksikliği sanılabilmektedir. Bipolar bozukluk ile DEHB'yi ayırt etmenin en iyi yolu çocuğun ruhsal durumunun iyi analiz edilmesidir. Bipolar bozuklukta çocuğun ruhsal etkiye bağlı olarak kendini kaybetmesi söz konusudur. Örneğin, bipolar bozukluk olan ergenlerde kendine zarar veren ve yanlış davranışlar çoğu zaman kasti olarak yapılırken, DEHB olanlarda daha çok dikkatsizlik ve özensizlik sonucudur.

 

Çocuklardaki bipolar bozukluğun en belirgin özelliği hızlı duygu durum dalgalanmaları ve uzun süre devam eden öfke nöbetleridir. Bipolar bozukluk ergenin hayatını ciddi anlamda etkilemektedir. Bipolar bozukluğu olan ergenlerde aşırı sinirlilik, saldırganlık, uyku ve kâbus sorunları, uygun olmayan cinsel davranışlar, gece nöbetleri, okul sorunları, uyuşturucu ya da alkol kullanma eğilimi, davranışlarda hızlı değişim, üzüntü, uyuşukluk ve ruh halinde aşırılıklar görülebilmektedir.

 

Belirtiler genelde gün boyu devamlılık gösterir. Bipolar bozuklukla ilgili yapılan diğer çalışmalarda ise zayıf akademik performans, öğrenme zorluğu, özgüven eksikliği ve yasal sorunlar gözlenmiştir.

Bu makale 20 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Deniz Kurt

Marmara Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden 2014 yılında mezun oldum.  Özel okulların rehberlik servislerinde 5 yıl boyunca psikolojik danışman olarak görev yaptım. Bu süre zarfı içerisinde ebeveynlere ve öğretmenlere çeşitli konularda danışmanlık ve psikoterapi hizmetleri sundum, eğitimler verdim, dergi yazıları yazdım ve çocuklarla kaygı sorunları, davranış bozuklukları, dikkat ve öğrenme problemleri üzerine çalışmalar gerçekleştirdim. Çalışma hayatıma devam ederken bir yandan da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını bitirdim.  Yüksek lisans sürecimde eğitim aldığım üniversitenin Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yetişkin danışanlarla süpervizyon kapsamında görüşmeler gerçekleştirdim. Ardından çocuk, ergen ve yetişkin psikoloğu olarak görev yapmaya başladım.  9 senedir çocuk, ergen ve yetişkin ...

Etiketler
ergenlerde bipolar bozukluk
Uzm. Kl. Psk. Deniz Kurt
Uzm. Kl. Psk. Deniz Kurt
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube