Ergen danışmanlığı üzerine

Ergen danışmanlığı üzerine

Ergen Danışmanlığı

Ergenlik 12 – 13 yaşında başlayıp 22 – 23 yaşlarında sonlanan kritik bir dönemdir. Bu dönem karışık duyguların yaşandığı, kimlik arayışına girildiği, hissedilen duygular (duygular daha çocuksu olur genelde) ile bedenin gelişmesinin bir tezat oluşturduğu bir süreç olarak görülebilir. İçi hala oyunlar peşinde, çocuklara özgü coşku ve heyecanı barındırırken dışı daha yetişkin görünen bir bireyin yaşadığı ikilikleri de normal olarak algılamak iyi olacaktır.

Maymun İştahlılık

Ergenlik çağındaki bir birey genelde dışarıdan çok “maymun iştahlı” görülebilir. Bu durum ergenin kimlik ve kişiliğini oluşturmada çok önemli bir işleve sahiptir. Çünkü sınırlarını ve potansiyellerini fark etmek için çok çeşitli alanlara ilgi duyulması normaldir. Bir ergen dener ve bırakır, dener ve bırakır, dener ve bırakır. Denediği şeylerin kimisi uzun soluklu bir müzik aletidir, kimisi de iki günlük bale deneyimi olabilir. Siyaset, din, spor takımı, felsefe, gündem haberleri gibi güncel ve sosyal konulara ilgi de artabilir bu süreçte. Yahut bambaşka bir konuya...

Peki Anne Babalar Bu Durumda Ne Yapmalı?

Öncelikle karşımızda artık bir çocuk değil yetişkinliğe adım atan “ayrı” bir birey var, bunu kabul etmekle başlayabiliriz. Her şeyin en iyisini ve doğrusunu yaşamasını istediğimiz çocuklarımıza bunun kararını kendilerinin verebileceği bir deneyim fırsatı sunmak çok yerinde olacaktır. Bu çağda otoriteye meydan okuma eğilimi de olduğu için hiç çatışmaya girmeden destekleyici bir yaklaşım ergen bireyin kendisinin de kararları olduğu konusunda iyi hissetmesini sağlayacaktır. Kendisine ya da bir başkasına zarar verebileceği bir ortam/durum olmadığı sürece onların tercihlerine saygı duymak onların kendilerini tanımasına ön ayak olacaktır. Herhangi bir konuda görüş bildiren bir ergene “sen ne anlarsın!” minvalindeki cevaplardansa, “senin görüşünü ve düşünceni çok önemsiyorum” alt mesajı ile onu dinlemek kendine güvenini artıracaktır.

Danışmanlık İhtiyacı Hangi Durumlarda Olur?

Alkol, madde, internet ya da herhangi bir bağımlılık eğilimi,

Aşırı öfke, duygularını kontrol edememe, yoğun şiddet davranışları,

Depresyon, aşırı üzgünlük, aşırı tembellik, harekete geç(e)meme hali

Anksiyete, kaygı, fobi, aşırı korkular,

Özgüven eksikliği

Yukarıdaki görünümler ve ailenin yanlış giden bir şeyler olduğunu düşündüğü durumlarda bir uzmana başvurulabilir.

Ayrıca ergenlik çağını daha yakından tanımak, kendilerini bu dönemle ilgili hazırlamak gibi konularda ‘Ebeveyn Danışmanlığı’ kapsamında anne babanın talebi doğrultusunda hizmetler de verilebilmektedir.

Kendi mi İstiyor Ailesi mi?

Burada en önemli mesele, bireyin kendisinin bir psikologla çalışma sürecine girmek isteyip istememesidir. Eğer zorla getirilmiş bir ergen varsa danışmanlık sürecinde çok sağlıklı bir başlangıç yapmış sayamayız. Kendi istekli olduğu durumlar çok daha olumlu sonuçlar vermektedir. Bu yüzden kendi kararını gözetmek bu süreçte önemli bir durumdur. Zorla bile getirildiyse ilk görüşmeden sonra kendi istekliliğini sorgulamak ve buna göre hareket etmek iyi olacaktır.

Danışmanlık Ne Kadar Sürer?

Her yaşta olduğu gibi ergenlerle danışmanlıkta sürecin ne kadar süreceğini öngörmek çok mümkün olamamaktadır. Bireysel ayrılıklar, psikologa başvurma nedeni gibi durumlar bu süreyi uzatabilmekte ya da kısaltabilmektedir.

Bu makale 3 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ayşenur Karakülah

Uzm. Psk. Ayşenur Karakülah, Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Ayrıca Konya Selçuk Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimini Aile Danışmanlığı alanında tamamlamış daha sonra da Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde Formasyon Eğitimini tamamlamıştır. Çeşitli belediyelerde Aile Danışmanlığı yapmış üç yıl boyunca özel bir okulda rehber öğretmenliği görevinde bulunmuş ve bu esnada öğrenci Koçluğu eğitimini almıştır. 4 yıl boyunca Psikoterapi Enstitüsü Bayramoğlu Yerleşkesi’nde Psikiyatrist Tahir Özakkaş’tan Bütüncül Psikoterapi Teorik, Formulasyon ve Süpervizyon eğitimleri ile Hipnoz Eğitimlerini, Alp Karaosmanoğlu’ndan Şema Terapi eğitimini almış, oyun terapisi eğitimini de aldıktan sonra çocuk, ergen ve yetişkin danışmanlığı, bunun yanında hamilelik öncesinde ...

Etiketler
Ergenlikte sosyal fobi
Uzm. Psk. Ayşenur Karakülah
Uzm. Psk. Ayşenur Karakülah
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube