Epilepside cerrahi tedavi

Epilepside cerrahi tedavi

Epilepsi hastalarında nöbetlerin yaklaşık % 25-30’nun ilaçlarla kontrol edilememektedir. Tıbbi tedaviye dirençli bu hasta grubunun bir kısmında cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi tedavi ile nöbetler ya tamamen ortadan kalkmakta ya da nöbetlerin sıklık ve şiddetinde önemli derecede azalma sağlanmaktadır.

Dirençli epilepsi hastanın yaşamını kısıtlar, bu nedenle hasta iş bulamıyor, mesleğini yürütemiyor, her an nöbet geçirme korkusu yaşıyorsa veya ilaçların yan etkileri yaşıyorsa , veya araba kullanamıyorsa sosyal yaşamı sınırlanıyor demektir. Bu durumlardaki hastalara cerrahi tedavi yapılabilir. Cerrahi tedaviye karar vermeden önce hastanın nöbetlerinin tıbbi tedaviye dirençli olduğunun gösterilmesi gerekir. Bu nedenle hastaların en az 2-3 uygun antiepileptik ilaçın tek tek başına(monoterapi) ve beraber (politerapi) yeterli dozda ve sürede kullanılması sağlanmalıdır.

Cerrahi tedavi için nöroloji uzmanına başvuran hastalar mutlaka ameliyat olacak demek değildir. Hastalar cerrahi öncesi ayrıntılı incelemelerden geçerek ve nöbetin video-EEG kaydı yapılarak, nöbetin kaynaklandığı odağın kesin olarak saptanması gerekir. Epilepsi odağı kesin saptanamayan hastalara cerrahi uygulanmaz. Ayrıca ameliyattan sonra hareket kabiliyeti, bellek, konuşma, görme gibi önemli bilişsel fonksiyonlar bozulmayacaksa cerrahi uygulanır.

Nöbetlerinin nedeninin beyinde tümör, damarsal anormallik gibi yapısal bozukluğa bağlı olduğu hastalarda, cerrahi tedaviye daha erken karar verilebilir. Epilepsi cerrahisi ile nöbetlerin tamamen ortadan kaldırılması için epileptik odak cerrahi olarak çıkarılır (rezektiv cerrahi).

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fehim Arman

Prof. Dr. Fehim ARMAN,  İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Akdeniz Üniversitesi  Tıp Fakültesi'nde Nöroloji Anabilim dalında  (Beyin ve Sinir Hastalıkları) yapmış ve 1983 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1992-2006 yılları arası Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde önce doçent ve sonra  profesör olarak  , 2006-2017 yılları arasında Acıbadem Kozyatağı Hastanesi ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji anabilim dalı başkanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Fehim ARMAN, 2017 -2018 yılında  Florya Medikal Park Liv Concept Nöroloji Kliniği'nde  görev yapmıştır.  Halen Fulya'daki özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Epilepsi cerrahisi
Prof. Dr. Fehim Arman
Prof. Dr. Fehim Arman
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube