Epilepsi nöbetinde ilk yardım

Epilepsi nöbetinde ilk yardım

Bir kişinin nöbet geçiriyorken bulunması durumunda:

Öncelikle sakin olun, hastanın yanından ayrılmayın, yardım çağırmak gerekiyorsa varsa bir başkasını yardım çağırmak için gönderin. Hastayı Yalnız bırakmayın.

Hastayı güvenli bir yere yan yatırın !

Hastayı yatır, rahat olacak bir şekilde bir tarafına doğru yatırıp, tükürüğünün dışarı akması sağlayın. Rahat nefes alması için mümkünse ağzını ve solunum yolunu açık tutun!

Hastanın kıyafetlerini gevşet, rahat nefes almasını sağlayın,

Nöbet sırasında hasta bilinçsizken, kasılmalar ve çırpınmalar söz konusu ise bir yere çarpıp yaralanmasını önleyin.

Nöbet sırasında hastanın dişlerini sıkması nedeniyle, dişlerini açmak için zorlamayın, açmak için ağzına Bir şey sokmayın, Halk arasında söylenen dil yutması gibi olaylar söz konusu değildir, bu durumlar hastanın gereksiz yere hırpalanmasına neden olur.

Nöbetin geçmesini bekleyin. Nöbet genellikle 1-2 dakikada sona erer.

Nöbet geçtikten sonra yardım edin, herhangi bir adres bilgisi varsa akrabalarını veya tedavi eden doktorunu bilgilendirin.

Eğer nöbet sona ermezse (5 dakikadan uzun sürerse) veya birbiri ardına birkaç nöbet olursa derhal ambulans çağırın.

Burada nöbet süresinden  kasılmaların olduğu süre kastedilmektedir. Nöbet sonrası hastanın derin uykuda olduğu dönem nöbet süresine dahil değildir.

Unutmayın ki, sıklıkla nöbet sonrasında kişi yorgun, ne yaptığını bilemez haldedir, dolayısıyla bu aşamada elinizden geldiğince sakin ve güven verici olun!

Nöbet esnasındaki belirtileri dikkatle gözlemleyin Nöbet hakkında verebileceğiniz bütün bilgilerin hem hastaya, hem de doktora yardımcı olacağını unutmayınız!

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fehim Arman

Prof. Dr. Fehim ARMAN,  İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Akdeniz Üniversitesi  Tıp Fakültesi'nde Nöroloji Anabilim dalında  (Beyin ve Sinir Hastalıkları) yapmış ve 1983 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1992-2006 yılları arası Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde önce doçent ve sonra  profesör olarak  , 2006-2017 yılları arasında Acıbadem Kozyatağı Hastanesi ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji anabilim dalı başkanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Fehim ARMAN, 2017 -2018 yılında  Florya Medikal Park Liv Concept Nöroloji Kliniği'nde  görev yapmıştır.  Halen Fulya'daki özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Epilepsi
Prof. Dr. Fehim Arman
Prof. Dr. Fehim Arman
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube