Doktorsitesi.com

Epidural anestezi(ağrısız doğum) ve diğer anestezi yöntemleri

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
2 Nisan 2015214 görüntülenme
Randevu Al
Epidural anestezi(ağrısız doğum) ve diğer anestezi yöntemleri

Epidural anestezi ve analjezi modern tıbbın annelere sunduğu en büyük yardımlardan biridir

Doğum sancıları bilinen en şiddetli ağrılardandır. Yüzyıllar boyunca doğum sancısının önlenmesi mümkün görülmemiş ve bu sancılara mistik bir takım anlamlar yüklenmeye çalışılmıştır. Günümüzde doğum sancısı anne olmak için mutlaka katlanılması gereken bir eziyet olmaktan çıkmıştır.Bu konuda pek çok yöntem kullanılmış olmasına karşın epidural analjezi bugün için en yaygın ve en etkin yöntemdir.Son 20 yılda kullanımı giderek artan epidural analjezive anestezi hem normal doğumda hem de sezaryende anne adaylarının en büyük yardımcılarından biri durumundadır.

Epidural anestezi bir ‘Bölgesel anestezi’ tekniğidir.Yani ağrıyı vücudun belli bir bölgesinde azaltmak veya tamamen kesmek amacıyla kullanılır. Ağrı duyusunun amacı bedene zarar verebilecek değişiklikler karşısında beyini uyarmaktır. Örneğin parmağımızın ucu hafifçe yandığında acı hisseder ve elimizi bulunduğu yerden hemen çekeriz.Böylece ağır yanıklar engellenmiş olur. Ya da ayakkabımız ayağımızı vurduğunda hissettiğimiz ağrı nedeniyle ayakkabımızı değiştirir ayağımızın fazla zarar görmesini ve yaralanmasını engelleriz.Ağrı hissinin oluşması için olayın geliştiği bölgede değişimin ‘reseptör’ adı verilen alıcılar tarafından algılanması ve oluşan uyarının sinir lifleri yardımıyla omuriliğe ve oradan da beyine iletilmesi gerekir.Epidural ve spinal anestezi bu iletiyi engeller .Ağrıyı oluşturan mekanizmalar işlemeye devam eder ancak beyin bundan haberdar olmadığı için hasta ağrı hissetmez.

Epidural anestezi uygulamaları bu işte uzman ve deneyimli olan anestezi ve reanimasyon uzmanları tarafından gerçekleştirilir.Bu yöntemde omuriliği dışarıdan saran üç katmanlı zar tabakasının en dışına (epidural alana) çok ince ve yumuşak bir katater yerleştirilir.Bu katater yardımıyla bölgeye uygulanan lokal anestezi ilaçları ve ağrı kesiciler bu bölgedeki sinirlerin uyuşmasını sağlar ve sinirsel iletilerin beyine taşınmasına engel olur.

 

Anestezi uzmanı işlemi gerçekleştirmeden önce sizi muayene eder ve bazı testlerin yapılmasını isteyebilir.Eğre epidural anestezi için uygun bir adaysanız size yapılacak işlemleri detaylı anlattıktan sonra oturur veya yan yatar durumda epidural katateri yerleştirir.bu işlem sırasında birkaç dakikalı sürede anne adayının istenen pozisyonda ve hareketsiz durması son derece önemlidir..Kataterin yerleştirilmesi sırasında bacaklarınızda tek ya da bazen çift taraflı elektrik çarpması tarzında bir his oluşabilir. Epidural katater yerleştirildikten sonra yerinde sabit durması sağlanır .Bu aşamadan sonra sizin için herhangi bir rahatsızlık sözkonusu değildir..Bu katater yardımıyla gerektiğinde amaca uygun ilaçlar verilerek ağrı duymanız tamamen yada kısmen engellenebilir.Sezaryen yine aynı yoldan uygulanan farklı dozda ilaçlarla güvenli şekilde uygulanabilir, doğum yada ameliyat sonrası ağrı çekmeniz engellenebilir.

Epidural analjezi uygulamasının doğum eylemi sırasında sağlayacağı avantajları bir kez daha gözden geçirirsek

Uzun sürecek doğum eylemine eziyetsiz katlanabilirsiniz

Ağrının getirdiği stres ortadan kalktığı için

Rahim ağzının açılması süresince ağrı çekmeyeceğiniz için doğumun ikinci evresine (ıkınma) daha aktif katkıda bulunabilirsiniz.

Doğumu gerçekte olduğu gibi mutlu bir olay olarak hatırlarsınız.

Eğer doğum sezaryenle gerçekleşirse ameliyat sırasında uyanık kalıp bebeğinizi erkenden görebilirsiniz ve ameliyat sonrası ağrınız olmaz

Yazar Hakkında

Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır