Enürezis Hakkında

Psk. Gizem Karademir
Psk. Gizem Karademir
8 Temmuz 202197 görüntülenme
Randevu Al
Enürezis Hakkında

Enürezis, idrar kontrolünün gelişimsel olarak sağlanmasının beklendiği yaşta, çocuğun tekrarlayıcı bir şekilde giysilerini ve yatağını ıslatma sorunudur.

Neler yapılmalı

1)Kayıt tutma, ödüllendirme: Kuru ve ıslak kalktığı günlere dair çizelge tutulabilir. Tutabildiği günlerin sayısı kaçırdıklarından fazla ise o hafta ödüllendirilebilir.

2)Sıvı kısıtlaması ve gece uyandırma: Geç saatte alınan sıvı miktarının azaltılması, gece çocuk uyandırılarak tuvalete götürülebilir.

3)Alarm Cihazı: İç çamaşırı ya da yatak örtüsüne bağlı elektronik zil aygıtıdır. Bu cihaz çocuk yatağını ıslatınca onu uyandırarak işlev görür.

4)Aileye Rehberlik: Aile çocuğa karşı öfke, utanç duyabilir ve çocuğu utandırıp, cezalandırabilir ya da kardeşi ve arkadaşlarıyla kıyaslayabilir Aile içi ilişkilerin değerlendirilip, çocuk ve ebeveyn arasındaki ilişkilerinin düzenlenmesi gereklidir.

Enürezis, idrar kontrolünün gelişimsel olarak sağlanmasının beklendiği yaşta, çocuğun tekrarlayıcı bir şekilde giysilerini ve yatağını ıslatma sorunudur. Üç farklı şekilde değerlendirilebilir:

1. Gece uykudu idrar kaçırma

2. Gündüz uyanııken idrar kaçırma

3. Hem gece, hem de gündüz idrar kaçırma

Enürezis başlangıç ve gidiş özelliklerine göre de kendi içinde birincil ve ikincil diye iki gruba ayrılır.

Birincil enürezis: İdrar kaçırmalar küçük çocukluk döneminden beri kesintisiz olarak hep sürmektedir.

İkincil enürezis: En az bir yıllık idrar kontrolünden sonra idrar kaçırmalarının başlaması söz konusudur.

Etiketler

Çocuklarda idrar kaçırmaİdrar kontrolüİdrar kaçırmaEnürezisyetişkinlerde idrar kaçırma

Yazar Hakkında

Psk. Gizem Karademir

Psk. Gizem Karademir

Psk. Gizem Karademir, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır