Endometrıoziste tedavi seçenekleri

Endometrıoziste tedavi seçenekleri

Kesin bir tedavisi yoktur.  Hastalığın tedavisi hastanın yaşı ve şikayetleri göz önüne alınarak planlanır. İlaç tedavileri ve cerrahi seçenekleri vardır.

Hastalık östrojen hormonuna bağımlı ilerleme gösterdiği için ilaçla tedavide amaç östrojeni düşürmek ve böylece hastalık odaklarını küçültüp yok etmektir. Bunun için yalancı gebelik(doğum kontrol hapları,progestinler ile ) veya yalancı menapoz (Danazol,GnRH analogları) oluşturulmaktadır.

Çocuk istemi olmayan ağrılı adet yada ilişkide ağrı şikayeti olan hastalarda doğum kontrol hapları ilk seçenek olarak uygun görülmektedir.

Diğer bir ilaç Danazol bir çeşit testesteron türevidir.(erkeklik hormonu)Estrojeni düşürüp vücuttaki erkeklik hormonunu arttırır.Tedavi edici dozlarda ,klinik yararlılığını sınırlayan yanetkilere neden olmaktadır.(kilo artışı,sıvı tutulumu,memelerde küçülme,sivılce,ciltte yağlanma,kıllanma…)

İlaç tedavilerinin endometrıozis şiddeti üzerine ve ağrıların geriletilmesi üzerine olan etkileri benzerdir.Endometrıomaların(çikolata kisti) boyutlarını küçültebilsede yok edecek bir ilaç tedavisi yoktur.

Endometrıozis tedavisi için kullanılan ilaçların hepsi yumurtlamayı baskıladığı için tedavi boyunca fertilite engellenir.

Şiddetli endometrıozis olgularında cerrahi tercih edilir.Anatominin yeniden düzeltilmesi ,yapışıklıkların açılması,ağrıların giderilmesi ve gebelik oluşum oranlarının arttırılması cerrahi tedavi ile mümkündür.Kısırlık nedeniyle yapılan laparaskopi sonrası 6 ay içinde gebelik elde edilememişse yardımcı üreme teknikleri denenebilir.

Endometrıomalarda cerrahi tedavi edilir. En etkili yöntem kistin bütün duvarının çıkartıldığı kistektomidir. Kistektomıden sonra bile tekrarlama oranı %7 dir.Ameliyat sonrası kendiliğinden gebe kalma oranları %50 leri bulabilmektedir.Endometrıoma ameliyatını takiben 1 yıl içinde gebe kalamayan kadınlarda tüp bebek en uygun tedavi yöntemidir.

Çocuk istemi olmayan 40 yaş üstü kadınlarda özelliklede ağır ve tekrarlayan hastalık durumunda rahim ve yumurtalıkların alınmasıda bir tedavi seçeneğidir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ömür Taşkın

Prof. Dr. Ömür TAŞKIN, Mersin’de doğmuştur. Lise eğitimini 1975–1979 yılları arasında Tarsus American Lisesi’nde tamamlamıştır. Lise öğrenimi sırasında 1976 yılında Öğrenci Değişim Programı kapsamında ABD – Santa Fe Springs’de bulunmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1985 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1987-1991 yılları arasında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1991-1993 yılları arasında Reproductive Endocrinology & Infertility Fellowship Dept. Obstetrics and Gynecology Baylor College of Medicine Houston, Texas, USA’da yan dal ihtisasını tamamlamıştır. 1985-1987 yılları arasında mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında Konya – Ermenek’te görev yapmıştır. 1 ...

Etiketler
Endometriozis tedavisi
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Prof. Dr. Ömür Taşkın
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube