Endodonti (kanal tedavisi)

Dt. Songül Mirzaoğlu
Dt. Songül Mirzaoğlu
4 Eylül 20142391 görüntülenme
Randevu Al
Endodonti (kanal tedavisi)

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?
K
anal tedavisi: Artık mikroorganizmaların dişin merkezindeki pulpaya(sinire) girdiğine eminsek önümüzde 2 şık vardır:

DİŞ ÇEKİMİ veya KANAL TEDAVİSİ
A
ğrıyan dişteki mikroorganizmaları dişten uzaklaştırmak için ya komple o dişin çekimi veya dişi yerinde tutmak ve sadece ağrıyan pulpa(sinir) kısmını dişten uzaklaştırmak gerekir ki buna da kanal tedavisi denir. Yani dişin siniri alınır, içinde mikroorganizma kalmadığına emin olmak için dezenfektan ve anti-bakteriyel ajanlarla irrigasyon(Pansuman) ve genişletme yapılır. 

Eğer kanalda mikro organizma kalmadığına eminsek aynı gün kanal dolgusu da yapılıp kanal tedavisi işlemi tamamlanabilir.(Gerekli görülürse anti-bakteriyel ilaçlar kanalda 1-2 hafta bekletilir.Daha sonra kanal dolgusu yapılır.)



ÖNEMLİ NOKTALAR 
Kanal tedavisinin başarı oranı %90 dır. Diş kökünün anatomik şekli (kaç kanallı olduğu,köklerin eğri olup olmaması, köklerin çeşitli sebeplerle tıkalı olup olmaması), doğru teşhis, uygun tedavi, hastanın kooperasyonu, randevu tarihlerine uyulması(çok uzun süre geçici dolgu taşıyan hastalarda sızıntı sebebiyle enfeksiyonun tekrarlama ihtmali vardır) gibi etkenler başarıda çok önemlidir. 

Modern endodontide artık bazı olmazsa olmazlar vardır; 

- RADİOVİSİOGRAFİ (RVG) : Teşhis ve tedavide en önemli yardımcılardandır. Digital radyografidir. Yani 1 sn içinde röntgen filmi dijital olarak bilgisayar ekranında gözükmektedir. Hastalar normal röntgen filmlerine göre % 80-90 daha az  maruz  kalırlar. Çok kısa bir sürede elde edilmesi de hekim ve hasta rahatlığı, performans ve dolayısıyla yapılan işin kalitesi açısından çok önemlidir.    

- APEX LOCATER(KÖK UCU BULUCULAR) : Bu alet hekime kök ucunun nerde olduğunu gösterir ki yapılan işin sağlamlığını, kalitesini ve ömrünü etkiler. En büyük endodontik yardımcılarından biridir. 

- ENDODONTİK ANGILDRUVALAR : Kanal duvarlarının temizlenmesi ve mikroorganizma artığı kalmaması için yapılan etkin hızlı eğeleme işlemidir. Manuel aletlerle uygulamadan daha hızlıdır ve pratiktir. 

- RUBBER DAM : Gerektiğinde kanal içinin dezenfeksiyonunun tükrük veya başka şeylerle kontamine olmaması için hasta ağzına uygulanan lastik örtüdür. Bazı Avrupa ülkelerinde kullanımı zaruridir ama ülkemizde  maalesef yaygın değildir.

NEDEN KANAL TEDAVİSİNE İHTİYAÇ VARDIR ? 
Önemli ve sağlıklı olan, dişlerin en orjinal şeklini korumak ve muhafaza etmektir. Bir diş kaybı olduğunda, yerine yapılacak köprü protezlerinin kanal tedavisi ile kurtulmuş bir dişe göre çok daha fazla dezavantajları vardır. Veya çekim yerine yapılacak tek bir implant protezinin de kanal tedavisine göre yüksek bir maliyeti mevcuttur.

Etiketler

Kanal tedavisi nedirKanal tedavisi nasıl yapılırDiş çekimi ve kanal tedavisiKanal tedavisinde neler yapılırEndodontik tedavi yöntemleriDiş çürükleri ve kanal tedavisi

Yazar Hakkında

Dt. Songül Mirzaoğlu

Dt. Songül Mirzaoğlu

Dt. Songül MİRZAOĞLU,   Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1992 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.