En normal durum: cinsel terapi..

En normal durum: cinsel terapi..

Cinsellikte tıpkı kişilik gibi gelişim süreci gerektiren ve yetişkinliğe ulaşıldığında normal olarak yaşanması gereken bir durumdur.

Cinselliğin gelişim aşamalarının herhangi birinde bir kırılma, normal gelişim seyrinde bir aksaklık olduğunda bireyde cinsellikle ilgili sorunlar ortaya çıkmaktadır. Vajınusmus, erken boşalma, cinsel isteksizlik bunlardan en sık karşılaşılanlarıdır.

Cinsel terapi, bu sorunların fiziksel olan/anatomik kısmı elendikten sonra uygun terapi yöntemleriyle gelişim aşamasında oluşan aksaklıkların düzeltilmesi amacıyla yapılan terapilerdir.

Cinsellikle ilgi sıkıntıları ya da rahatsızlıkları erkek  ve bayanlarda görülme oranına göre ikiye ayırabiliriz. Psikologlar, bayanlardaağırlıklı olarak görülen psikolojik kaynaklı cinsel terapi gerektiren rahatsızlar sıkıntılar için başta vajinismus rahatsızlığının geldiğini belirtmektedirler.

Bayan Psikolog ve erkek psikologlar  vajinismus rahatsızlığı için uzun uzadıya bir zaman alacak terapinin çok da gerekli olmadığını ifade etmektedirler. Vajinismus; vajina çevresindeki kasların istem dışı kasılması  sonucu ortaya çıkan istem dışı kasılmalar neticesinde cinsel ilişkinin ya kısmen ya da tamamen olanaksız olmasıdır.

Başka bir tanımda istemsiz kasılmalar sonucu ilişkinin gerçekleşmemesidir. Cinsel ilişki kısmen de olsa cinsel hazzın yaşanılmasını engellerken zorlamayla cinsel ilişki yaşanabilse bile pubokoksigeus kası kasılarak ağrılar dayanılmaz boyutlara ulaşabilir. 

Vajinismus rahatsızlığında kişi kendini fiziki ya da ruhsal anlamda rahat hissetmemektedir. Bunun sonucunda verilen  ilk tepki korkudur.  Vajinusmusta ortaya çıkan düşünce hatalarına bakarsak; Vajinismusla ilgili ilk yanlış bilgiler, erkek üreme organı olan penisin vajinanın boyutundan ötürü girişinin imkansız olacağı yönünde gelişmektedir.

İkinci olarak cinsel ilişkinin çok acı ve ağrı veren bir birleşme olduğu şeklindedir. Kız çocuklarının eğitimi sırasında küçük yaştan itibaren katı bir ahlak eğitimine tabi tutulması gerektiği düşüncesidir. Psikologlaragöre Vajinismus terapisi  gerekli kılabilecek hususları maddeler halinde toplamak gerekirse.

- Görücü usülü evlilik yapmak,

-Katı ve korkutucu ahlaki eğitim,

-Cinsellikle ilgili şehir efsaneleri,

-İlk geceye ait yanlış bilgiler,

-Küçük yaşlarda cinsel içerikli görüntüler ve seslere muhatap olmak,

-Travma,

-İhmalkarlık,

-Empati eksikliği,

-Önsevişme eksikliği vb. olarak sıralayabiliriz.

Bir psikolog vajinismus rahatsızlığını şu şekilde anlatmıştır. "Vulvanın öyle bir kasılmasıdır ki, baştan çıkarılmış bir kadınbile bakire gibi görülebilir."  

Vajinismus rahatsızlığı birçok bayanda görülebilmektedir, vajinismus rahatsızlığı bayanlar arasında sık görülen bir hastalıktır. 


Dini inanca bağlı olmaksızın kişinin yetiştiği ailenin fikri dünyasından bağımsız olarak bütün dünyada sık olarak rastlanılan bir problemdir. Fakat ülkemizde görülme sıklığı batılı ülkelerden görülme oranına göre ortalama 10 kat daha fazladır.

Vajinismus probleminden rahatsız olan bayanlarda, kasılmalar sadece vajinal girişte değil, aynı anda karın, bel, sırt, bacak gibi vücudun pek çok bölgelerinde de olabilmektedir. Bu sebeple de çiftlerin ilişkiye girmeleri sonrasında bayanların bu bölgelerinde yaygın bir şekilde kas ağrıları görülebilmektedir. Sayılan bu durumlar da vajinismusun derecesi ile de ilişkilidir.

Vajinismus rahatsızlığı durumunda vajinaya herhangi bir cismin girmesi mümkün değildir ve her türlü vajinal giriş çabasını son derece rahatsızlık verici veya hatta imkânsızdır. Diğer bir deyişle vajina içerisine her türlü yabancı cismi almada sorun yaşamakta vajinismus belirtileridir.

PC(Pubococcygeus) kasında istemeden kasılma şeklinde kendini gösteren bu vajinal refleks – yalnızca cinsel ilişki sırasında değil – kadının jinekolojik muayenesi esnasında, tampon kullanma durumunda ya da parmağının vajinaya sokulması gibi vajinaya herhangi bir girişin olması durumunda da ortaya çıkabilir.

Bilinçdışına yerleşmiş bazı korkular ve ya yanlış cinsel bilgilendirilmeler neticesinde vajinal kanalın 1/3 dış kısmında bulunan pelvik kasları, vücudun adeta kendini muhafaza mekanizması neticesinde istem dışı olarak (yani şahsın kendi kontrolü dışında) kasılır.
Böylece cinsel birleşme yani “penetrasyon” imkansız hale gelir. Pelvik kasları içinde en çok bilineni Pubococcygeus (PC, pubokoksigeus) kasıdır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Halime GÖKHAN

Cinsel Terapist ve Aile Danışmanı Halime GÖKHAN Cinsel Terapist ve Aile Danışmanı Halime Gökhan 1978 yılında Konya'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Konya'da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nü bitirdi. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Cerrahi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2013 yılında Aile Danışmanlığı Eğitimi alarak Aile Danışmanı oldu. Cinsel Terapi Eğitimi alarak, Cinsel Terapistlik yapma yeterliliğine sahip oldu. Devam eden süreçte Klinik Görüşme Eğitimi ve Cinsel Terapide Kullanılan Yan Teknikler Eğitimlerini tamamladı. Cinsel Terapide  Vajinismus rahatsızlığı ve Terapisi konusunda uzmanlaştı.  Evli olan Halime Gökhan iki çocuk annesidir. Halime Gökhan Konya'da bulunan Mentaliz Danışmanlık Merkezinde danışanlarına ...

Etiketler
Cinsel terapi nedir
Psk. Dan. Halime GÖKHAN
Psk. Dan. Halime GÖKHAN
Konya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube