Emzirme dönemi ve beslenmesi

Emzirme dönemi ve beslenmesi

      Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve ileriki yaşlarda sağlıklı bir yaşam sürmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptir. Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, deposunun kullanılması ile doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder. Eğer hamilelikte çok aşırı kilo alımı olmamışsa, doğum sonrası bebeğinizi emzirirken ayda 0,5 kg. ile 1 kg arasında kilo vereceksiniz. O nedenle doğum sonrası kiloyu vermek için diyetler yapmak sakıncalıdır. Bu dönemde amacımız sağlıklı beslenme ilkelerine uyarak beslenmek ve bebeğimizi beslemek olmalıdır. 

      Emziklilik döneminde süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynak­tan sağlanır:

- Gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji,

- Annenin aldığı besinlerden gelen enerji,

      Süt veren kadın hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitamin­leri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi takdirde kendi vücut depolarından harcamakta bu da sağlığının bozulmasına ve yetersiz süt salgılanmasına neden olmaktadır.

EMZİKLİLİKTE ENERJİ VE BESİN ÖGELERİ İHTİYACI

- Sütü ile bebeğin ihtiyacını tamamen karşılayan bir kadın günde ortalama 700-800 ml. süt salgılar. Bu sütün devamlılığı için enerji ve besin öğeleri ihtiyacı emziklilik dönemi­nde de, annenin normal gereksinmesine ek yapılarak artırılmalıdır. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterlidir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak, 1 su bardağı süt, bir yumurta veya 1 köfte kadar et, 1 ince dilim ekmek ve bir adet meyve eklemeniz yeterlidir.

- Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmeli­dir. Günde en az 8-12 bardak sıvı alınması yeterlidir.

- Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt ve taze meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Süt ve meyve suyu aynı za­manda diğer besin öğelerinin tüketimini de sağlayacağından, anne sütü verimliliğini de etkileyecektir. Örneğin; süt tüketimi kalsiyum, meyve suyu ise C vitamini sağlayacaktır.

- Emziklilik döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Bu dönemde enerji alımı günlük 1800 kalorinin altına düşerse, vücut için gerekli olan besin öğelerini yeterli düzeyde alınmamaktadır. Özellikle emziklilik döne­minin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.

- Emziklilik döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

- Kokusu yoğun bazı besinler soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde hu­zursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.

- Emziklilik döneminde de protein yeterli miktarda alınmalıdır. Et, süt, yumurta, kuru baklagiller ve özellikle balık haftada en az 2 kez tüketilmelidir.

- B12 vitamini süt verimliliği için önemlidir. En iyi kaynağı ise, yağsız kırmızı et ve yumurtadır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Yüksel Aksoy

Dyt. Yüksel AKSOY, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamlayarak Diyetisyen unvanını almıştır. Üniversite eğitiminin ardından 1994 yılına kadar Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi'nde Kurum, Klinik ve Poliklinik Diyetisyeni olarak  görev yapmıştır. 1994-1997 yılları arasında Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde, 1997-2014 yılları arasında ise Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nde Yönetici Diyetisyen ve Kurum Diyetisyeni olarak görev yapmış olan Dyt. Yüksel AKSOY, çalışmalarına devam ederken "Diyabet ve Beslenme, Kalp Damar Hastalıkları ve Beslenme, Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Yönetim ve Beslenme, Obezite ve Beslenme ve Anne Sütü ve Bebek Dostu Hastaneler, vb…" konularında pek çok sertifika programına katılmıştır. Dyt. Yüksel AKSOY, mesleki çalışmalarına 2013 yılında Uzm. Dr. Cafer AKSOY ve ekibiyle ...

Etiketler
Emzirmek
Dyt. Yüksel Aksoy
Dyt. Yüksel Aksoy
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube