Embryo seçiminde gebelik başarısını arttırmak için yeni bir kriter: mitokondriyal dna ölçümü

Embryo seçiminde gebelik başarısını arttırmak için yeni bir kriter:  mitokondriyal dna ölçümü

Mitokondriler embryo için enerji sağlayan ve yanı sıra hücreler için çok sayıda fonksiyonları bulunan bir organeldir. Yumurta ve embryolar içinde her biri kendi DNA’larını taşıyan yüzlerce mitokondri bulunmaktadır.

Mitakondrial DNA hücrenin metabolizması ve enerji üretimi ile ilgili çok önemli informasyon içermektedir ve  embryonun  gelişimi ve kalitesi üzerinde  önemli bir role sahiptir. Mitokondri DNA sının tamir mekanizmasının zayıf olması, yaşlanmadan ve diğer faktörlerden kolayca etkilenmesi embryo gelişimi ve gebelik başarısı üzerine de doğrudan etki etmektedir. Bu konuda yapılan çalışmaların işaret ettiği bir önemli sonuç ta “embryoya ait mitokondriyal DNA miktarındaki artışların gebelik başarısına ve canlı bebek doğumuna olumsuz yönde etki ettiği”dir. Değer yandan embryoların mitokondrial DNA’larındaki değişikliklerin embronun kromozom bozukluklarının artması ile de ilişkili olduğu ortaya konulmuştur.  Araştırmalar Embryo kalitesi ve gebelik başarısı ile mitokondriyal DNA arasındaki ilişkileri aşağıdaki sonuçlar çerçevesinde ortaya koymuştur:

Mitokondriyal DNA miktarı arttıkça implantasyon (embryonun anne rahmine tutunma) potansiyelini olumsuz yönde etkilemektedir, dolayısıyla Mitokondriyal DNA miktarı artmamış olan embryoların seçilmesi gebelik başarısını arttırmaktadır.  

Yaşı ileri olan kadınlara ait embryoların  mitokondriyal DNA miktarı genç anne embryolarına oranla daha yüksek bulunmuştur. Dolayısıyla ileri anne yaşının getirdiği olumsuzluklar (mitokondriyal stres) embryoların  mitokondriyal DNA miktarında artışa yol açmaktadır.

Yine yapılan çalışmalar göstermiştir ki kromozomal bozukluğu bulunan (anöploid) embryolarda mitokondriyal DNA miktarı yüksek bulunmuştur.

Mitokondrial DNA nın belli bir eşik değerin üzerine çıktığı olgularda gebeliğin devam etme oranının göreceli olarak azaldığı ve gebeliklerin erken düşükle sonuçlandığı ortaya konulmuştur. (A Diez Juan, F&S, 2015,    Elpida Fragouli,PLOS Genetics, 2015)

Tüm bu sonuçlardan yola çıkarak tüp bebek uygulamaları sırasında embryolarda mitokondriyal DNA ölçümünün yapılması embryo seçiminde önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır.

NGS (Yeni Jenerasyon Dizileme) yöntemi ile yaptığımız embryo analizleri bir yandan embryonun kromozomal durumunu kontrol etmemizi sağlarken diğer yandan mitokondriyal DNA miktar ölçümü yapmamızı da sağlamaktadır.  Tüp bebek başarısının artmasında önemli bir katkı sağladığı düşünülen mitokondriyal DNA miktar ölçümü “NGS yöntemi” ve “Real Time PCR” yöntemi kullanılarak laboratuarımızda uygulanmaktadır.

NGS yöntemi sayesinde eş zamanlı olarak her bir embryonun hem kromozomal durumunu hem de mitokondri miktarını test edebildiğimiz için aynı analiz platformu içinde kısa sürede ve güvenilir olarak sonuca ulaşabilmekteyiz.

Embryodan kromozom analizi (anöploidi taraması) için yapılacak biyopsi (3. veya 5. gün biyopsileri) materyali aynı anda bu test içinde kullanılmaktadır dolayısıyla embryoya ikinci bir girişime ihtiyaç yoktur. Yöntemin kendi laboratuarımızda uygulanması yurt dışında yapılan diğer benzer testlerle (MitoScore) kıyaslandığında daha kısa sürede sonuca ulaşılması ve transporttan kaynaklanabilecek olumsuzlukların ekarte edilmesi gibi avantajlar sağlamaktadır.

Prof. Dr. Volkan Baltacı

Laboratuvar Direktörü

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Volkan Baltacı

Prof. Dr. Volkan BALTACI, 1964 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1993 yılında Tıbbi Genetik Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında akademik kariyerine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam etmiş olan Prof. Dr. Volkan BALTACI, 1999 yılında Doçentlik, 2008 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. Ayrıca 2003 yılında Toksikoloji dalında doktora programını tamamlayan Dr. BALTACI, 1993 yılından beri 20.000’den fazla hastaya prenatal genetik tanı testi gerçekleştirmiş, 1998 yılından beri ise çalışmalarını üreme genetiği ve preimplantasyon genetik tanı alanında yoğunlaştırmış olup bu konuda çok sayıda yerli – y ...

Etiketler
Gebelik başarısına
Prof. Dr. Volkan Baltacı
Prof. Dr. Volkan Baltacı
Ankara - Tıbbi Genetik
Facebook Twitter Instagram Youtube