Duygusal istismar

Klinik Psikolog Özlem Akkel
Klinik Psikolog Özlem Akkel
3 Ağustos 2015881 görüntülenme
Randevu Al
Duygusal istismar

Çocukluk ve yetişkinlik yaşamımız boyunca birçok üzüntü verici durumla ve olayla karşılaşabilir, yaşam boyu fiziksel, ruhsal birçok haksızlığa uğrayabiliriz. Bu zorlu yaşam olaylarının içerisinde bir olay vardır ki çok fazla tarif edemeyip yükü altında ezilebilir insan. Sözünü ettiğim istismar türleri içerisinde belki de en fazla karşılaştığımız tür olan ‘Duygusal İstismar’dır.

Duygusal olarak istismar edilmenin yaşı yoktur belki fakat yetişkin olmak kendi yaşamının sorumluluğunu almak anlamına geldiği ve yetişkin insanın kendini tehlikelerden koruyacağı hesaba katıldığı zaman yine gözler çocuk istismarına çevriliyor. Çocuğun duygusal olarak istismar edilmesi. Belki okurken çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek demeden incinen bir ruh olarak duygusal istismarın izlerini hissedebilirsiniz. Duygusal istismarın temelini oluşturan da bu ruhsal incinme ve hasar görmedir.
Çocuk, duygusal istismara iki şekilde maruz kalabilir. İlki, anne ve babanın ya da çocuğun bakımından sorumlu olan kişinin çocuğu olumsuz olarak etkileyecek davranışlara maruz bırakması; ikincisi de çocuğun ihtiyacı olan ve alması gereken bakımın verilmemesi, sevgisiz ve ilgisiz kalması diyebiliriz. Gerek çocuk yetiştirirken gerekse de akranlarla ve diğer insanlarla iletişim kurarken çoğu zaman kendi içsel yaşantılarına bağlı kırıcı, örseleyici davranışlarda bulunulabiliyor. Bu davranışlar insandan insana bulaşıcı bir özellik gösterir gibi zincirleme etki yapabilir. Genelde aile içinde öfkeli bir bireyin bulunması zamanla diğer insanlara öfke, şüpheci birinin aile üyelerine şüphe ve sürekli üzgün birinin olumsuz duyguları çevresindekilere bulaştırması gibi etki gösterir. Yaşanılan kötü çevre koşulları, işsizlik ve buna bağlı yoksulluk, suçluluk gibi etmenler duygusal istismar riskini artırıcı rol oynarlar. Aşırı alkol ve uyuşturucu kullanan aile çocukları da duygusal istismar açısından risk altındadır. Bu demek değildir ki bu risk grupları dışında çocuklar güvende ve ihmal edilmemiş olsun. Yine sıklıkla karşılaştığımız üzere yüksek gelirli iyi muhitlerde yaşayan ailelerin çocukları da farklı açılardan duygusal olarak ihmal ve istismar edilmektedir. Örneğin 11 yaşındaki çocuğuna tekne alan bir baba veyahut 3,5 yaşındaki kızına manikür yaptıran bir anne yine kendi içsel dinamikleri sebebiyle çocuklarını duygusal olarak istismar etmektedirler. Bu tip durumları çevrenizden görebileceğiniz gibi Tv haberleri ve gazetelerde de rastlayabilirsiniz. O halde statü, cinsiyet, maddi olanak, yaş ve kültür farkı gözetmeden bireysel davranışlara odaklanıp özellikle çocuklarda olumsuz etkiye neden olabilecek davranışları farketmeli ve otokontrolle bu davranış şeklini değiştirmek gerekmektedir. Aydınlatıcı olması bakımından bu davranış şekillerine de bir göz atalım:

1- Reddetme 
2- Tek başına bırakmak
3- Yıldırma
4- Suça yöneltme
5- Duygusal tepki vermeyi reddetme
6- Aşağılama 
7- Kendi çıkarına kullanma
8- Vaktinden önce yetişkin rol verme

Sıraladığım maddeler duygusal istismara neden olan başlıca davranışlardır. Bununla birlikte ihmal ve istismarı içeren birçok davranış sıralanabilir. Bunun için önce insan kendini tanımalı, kendi duygusallığının farkına varmalı sonrasında da diğer insanlara bu iyi duygularla ve bilinçle yaklaşmalıdır. Daha iyi bir gelecek ve mutlu birliktelikler için..

Etiketler

Duygusal olarak istismar edilmekDuygusal olarak istismar nedenleriÇocuğun duygusal olarak istismar edilmesiÇocuğun duygusal olarak istismar edilmesinde ne yapmalıÇocuğun duygusal olarak istismar edilmesinin etkileriÇocuğun duygusal olarak istismarı

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Özlem Akkel

Klinik Psikolog Özlem Akkel

  İstanbul/Kadıköy doğumlu olan Özlem AKKEL ilk ve orta eğitimini İstanbul’da aldıktan sonra Dicle Üniversitesi'nde Psikoloji Bölümünü başarı ile tamamladı. Lisans eğitimi süresince Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (Tegv) gibi kuruluşlarda ve özel gönüllü eğitim çalışmalarında bulunup mezun olduktan kısa süre sonra yetişkin, ergen ve çocuklarda objektif/projektif testlere dair eğitim çalışmalarına başladı. 
   Stajını İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesinde tamamlayan Özlem Akkel, Türk Psikologlar Derneğinden zeka testleri, gelişim tarama, nöropsikolojik değerlendirme, görsel-motor algıyı ölçmeye dair çeşitli testlerin sertifikalarına hak kazandıktan sonra yine Türk Psikologlar Derneğinin açtığı Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimine devam ederek terapi metodolojisini tamamladı. Akabinde Geştalt Terapi temel eğitim grubuna katılarak, iki yılı bulan çalışmanın sonrasında practicum grubunda yer aldı. Hem kuramsal hem de pratikte Geştalt prensibini benimsemiş ve uygulamalarına yansıtmıştır. Anksiyete bozuklukları psikopatolojisi, yaygın gelişimsel bozukluklar, öfke ile başa çıkma stratejileri gibi eğitim ve workshoplara katıldı. Kariyer danışmanlığı ve işsizlik psikolojisi ile ilgili sertifika programları ve çalışmalarda bulunurken ilgili olduğu kendini tanıma ve anlama gibi bireysel psikoloji konularında çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayınlandı.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır