Duygusal açlık

Duygusal açlık

Günlerdir içimde atamadığım yeme isteği, açtım.. Kendimi çok aç hissediyorum, yemediğim için değil doymadığım için… Ne kadar yesem de doyduğumu hissedemiyordum. Midemde yiyecek yer olmamasına rağmen kendimi şişmiş hissetmeme rağmen doyamıyordum.  Başka ne yesem diye düşünüyorum. Gittikçe kilo almaya başladım ve daha fazla kilo almaktan çekiniyordum.  Fakat buna engel olamıyordum. İçimde tarif edilemez bir yeme isteği vardı. Bu isteği duydukça, yeme isteği arttıkça kendimi kötü hissediyordum.

Kötü hissetme halini yok etmek için daha fazla yeme isteği duymaya başladığımı fark ettim. Bir yere kadar kontrol ediyordum ama sonra yine elimde yiyecekle buluyordum kendimi veya mutfakta ne yesem diye düşünerek dolabı karıştırırken… Doymuyordum… 

Duygusal Açlık Nedir?

Duygusal açlık, kişi fiziksel anlamda aç olmasa bile duygusal olarak kendini iyi hissetmek için yemeğe yönelmesidir. Yedikten sonra tokluk hissi yaşamayız sadece geçici bir haz alırız ve kısa zaman sonra tekrar aç hissederiz.

Duygusal Açlığın Nedeni?

Duygusal açlık genelde yaşamış olduğumuz duygusal boşluğu yeme eyleminin verdiği haz ile doldurmaya çabalamayla ortaya çıkar. Stres, yalnızlık hissi, sıkıntı, kaygı, öfke, gerginlik veya duygusal çöküntü, duygusal yemeyi tetikleyen etkenlerin başında gelir. Daha sonra bir kısır döngü halini alır.

Kısır Döngü

Duygusal sorunları bastırmak için haz arayışına gireriz ve bu hazzı yemek yiyerek elde etmeye çalışırız. Yemek yemeye yöneliriz ve yerken onun verdiği hazzı yaşarız. Kısa bir süre o duygusal sorundan uzaklaşırız fakat sonrasında yoğun bir pişmanlık yaşarız. Sonra ki süreçte bu pişmanlığı bastırmak için yine haz arayışına girip yemek yemeye yöneliriz. Yaşadığımız duygusal sorunları giderme isteği bu kısır döngüyü yaratır.

7893_duygusalalknedir

Fiziksel Açlıktan Farkı Nedir?

Fiziksel açlıkta, fiziksel belirtiler ortaya çıkar, kan şekeri, tansiyonun düşmesi ve midenin kazınması gibi duygusal açlıkta ise fiziksel belirtiler yoktur ve açlık hissi birden ortaya çıkar.  Fiziksel açlıkta yedikçe doyma hissi ortaya çıkar, duygusal açlıkta ise ne kadar yerse yesin doyma hissine ulaşılamaz. Fiziksel açlıkta kişi bunu erteleyebilir fakat duygusal açlıkta ertelemekte zorlanır ve o duygusal durumu hemen bastırmak ister.

Duygusal açlıktan kurtulmak için neler yapmalıyız?

Duygusal açlık yaşıyorsanız yeme problemini çözebilecek öncelikli kişi diyetisyen değildir. Öncelikli olarak bu duygusal problemlerin çözülmesi gerekir ki yeme eylemini kontrollü bir şekilde devam edebilesiniz. Duygusal problemleri çözebilmek içinde bir psikolog veya psikiyatriste başvurmanız daha etkili olacaktır..

Duygusal problemleriniz kontrol altına alındıktan sonra bir diyetisyenden kontrollü bir şekilde kilo vermek için yardım alabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre sadece diyetisyen ile yürütülen bu süreçte kişiler  kilolarının yalnızca %15ini verebildikleri görülmüştür.

Tedavi edilmezse ne olur?

Duygusal açlık tedavi edilmezse kişiler zamanlarını ve paralarını kilo verme için boşa harcar ve kendilerine olan inançları ve güvenleri zedelenir. İlerleyen aşamalarda ise beden algısında bozulma, sosyal fobi ve depresyon gibi psikolojik problemler ortaya çıkabilir.

Psikolog Ayhan ALTAŞ

Psikoterapist & Hipnoterapist & Emdr Terapisti

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ayhan Altaş

Uludağ Üniversitesi  Psikoloji bölümünü 2002 yılında kazandım. 1 yıl ingilizce hazırlık okudum. Üniversite süresince Bakırköy Ruh ve sinir hastalıkları hastanesi, Dr Rüştü Burlu çocuk esirgeme kurumu, Uludağ Üniversitesi Çocuk Psikiyatri ve Yetişkin Psikiyatrisi bölümlerinde staj yaptım. Nöropsikoloji Alanında ‘’Farklı eğitim düzeylerinde ki 55-59 yaş grubu sağlıklı erkeklerde Sözel Akıcılık ve Şekil Akıcılığı test puanları değişiminin incelenmesi’’ konulu tez  ile 2007 de mezun oldum. Sağlık Bakanlığının yaptığı sınavı başarı ile geçerek Psikolojinin Tıbbı Uygulamaları Yetki belgesini  almaya hak kazandım.    Psikoterapist & Hipnoterapist & Emdr Terapisti EĞİTİM ve SEMİNERLER – Uzm. Psikolog Nurdan Ökten ‘’Psikolojik Değerlendirme Sürecinde Görüşme Teknikleri ve Danışmanlık. – Doğuş Üniversitesi ’’ Prof.Dr. Kadir Özer ‘’Bili ...

Etiketler
Kilo verme yöntemleri
Uzm. Kl. Psk. Ayhan Altaş
Uzm. Kl. Psk. Ayhan Altaş
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube