Duygular ve eleştirel yaklaşim

İnsan varlığını en temel belirleyici unsur nedir ?

Duygular ve eleştirel yaklaşim

İnsan varlığını en temel belirleyici unsur nedir ? 

 

İnsan neye göre güdümlenir ? 

Yani, İNSAN,  insan gibi yaşamanın temel nitelik ve ozellikleri üzerinden değerlendirilirken, baz alınan temel nitelikler nelerdir ? 

 

Duyguların buradaki belirleyici özelliği nedir ? 

 

Yani, önce insan olmanın temel prensibi olan duygularini anlamasi ve bu duygulara gire şekillenmesi nasıl bir zemin hazırlardi insanın akasik kayıtlarına göre ? 

 

İnsanin insani değerlerine bağlı kalarak, kendi yaşam dinamiklerini mi şekillendirmesi  Akla yatkın olani ? 

 

 

Buraya kadar geldiğimiz noktada her soru derin bir girdap gibi ve sanki tüm hayatımızı tepetaklak edecekmiş gibi hissettirmis olabilir ! 

Birde üstüne eleştiri gibi ağır ve nedenini dahi bilmedigi için yorumlayamadigi duygularla hareket edilmiş, her düşünce ve davranışa karşı yapılıyorsa !!! 

 

Düşündüğünüzde belkide içiniz daralmaya başladı. 

Bu noktaya gelindi ise ; önünüze iki seçenek çıkıyor tüm bu girdabın içinde ! 

 

Ya !!! 

 

"Dışardaki gürültüden içerdeki sessizliği yani yerli yerine oturmuş duyguları dinleyeceksiniz " 

 

Ya da !!! 

 

" Dışardaki gürültü ile içerdeki duygusal karmaşaya daha derin bir girdaba surukleneceksiniz. " 

 

Süreç içinde aslında herkes kendi hayatında ve hikayesi icinde zaten tamda burada kaliyor ! 

 

Farkında AMA NASİL YAPACAGİNİ KESTİREMİYOR " 

 

Duygu, bilinçaltı ile akaşık kayıt tutan ve bu kayıtlarla sürekli bir degisim döngüsü gösteren, insan ruhunun temel yapı taşı ise, burada tartışılacak temel konu gene akademik makalelerde yer aldığı gibi " duygunun insan hayat kalitesini nasıl etkilediği üzerine " bir yüzleşme niteliği taşıdığı gerçekliği baz alınabilir ! 

 

ELEŞTİRİ; insanın hayata karşı " kör noktalarıni " dile getiren aydınlatma metni gibidir. 

 

Kişiler üzerinde ağır tahribat yaratıyor gibi gorunsede aslında girdabın içinden çıkış için bir anahtar niteligi tasiyabilir ! 

 

Bunu NASİL kullanacağı kişinin ne kadar ÇÖZÜM ODAKLI olmasına bağlıdır. 

 

"NASİL " diyebildigi yerde " başlamak bitirmenin yarısıdır" mantığı devreye giricek ve arayış başladığı yerde arananda kişinin farkındalığı ile kendini gösterecektir ! 

 

Yapılan yada içinde yaşanılan hayata başka bir bakış açısıyla bakarken, bulunduğu yeri terk etmek mi ? Yoksa yeniden dizayn etmek mi ? arasında çokta bir fark olmadığını düşünen kişi " gitmek mi yoksa kalmak mı ?" Sorusuna, 

gitsede kalsada yapılacak tek şeyin "YENİDEN YAPİLANMA " oldugunu farketmesiyle jendinhayat senaryosunu baştan yazan senarist haline gelicektir ! 

 

Önemli olan burada, 

 

" ÖZ GÜVEN " 

 

" ÖZ YETERLİLİK " 

 

" ÖZ BAKİM " 

 

çünkü öz güven, altindolunve öz yeterlilik elindeki kaynaklarin neler olduğunu bilinçli farkındalıkla ele alındığında, yeniden kurmakla var olanı yeniden dizayn etmek arasında artık çokta farklı olmadığının birebir olarak hayatında uygulayıcısı olucaktir. 

 

İşte bu farkındalık kişilerde, "ÖZ BAKIM" sürecini yani " DUYGUSAL DEZERFORMASYONU " o girdabın içinden alırken , eleştirilerde kişinin nerelere dikkat etmesi gerektiği noktaları gösteren bir grafikten daha öteye gitmeyecektir. 

 

 

 

Kaynakçalar 

 

Duygusal özgürleşme tekniği (EFT) 

 

PSİKOANALATİK YAKLASİM 

 

Bu makale 12 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Filiz Tatlı

1986 Tokat doğumludur.   Sağlık koleji acil tıp teknisyenliği bölümünde 2004 yılında mezun oldu.    2007den beri kamu görevlisi olarak çalışmaktadır.    Sağlık kurumları işletmeciliği ile 2. Üniversitesini okuyup, kariyer hayatına psikolog olarak devam etmeye karar verdi,    2020 yılında Yaşar üniversitesi psikoloji bölümünden mezun oldu.    2020 yılından beri online terapist olarak kariyer hayatına devam ediyor.    Kişisel olarak uzmanlık alanında travma psikolojisi üzerinde yoğunlaştı.    EMDR  EFT  HİPNOTERAPİ  gibi alanlarda uzmanligini geliştirerek,   Depresyon,  Kaygı bozukluğu  Aile çift terapisi üzerine yoğunlaştı.  Metafor terapi kullandığı tekniklerden yaygın olanı.   Eğitim koçluğu alanındada çalışmalarına devam ederek, sınav stresi üzerine öğrenci koçluğu yapmaya devam etmektedir.  ...

Etiketler
İnsan
Psk. Filiz Tatlı
Psk. Filiz Tatlı
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube