Duygu yonetimi icin terapi

Herkesin hayatında duygusal dalgalanmaları ile kontrolsüz davranışlara büründüğü olmuştur. Bu öyle bir durumdur ki, böylesi duygusal dalgalanmaları genel bir tarifi neredeyse imkansızdır.  Peki biz bir tanımlama ve genel bir bakış açısı sağlıyor olsak nasıl yapardık ?

Duygu yonetimi icin terapi

Herkesin hayatında duygusal dalgalanmalari ile kontrolsüz davranışlara büründüğü olmuştur. Bu öyle bir durumdur ki, böylesi duygusal dalgalanmaları genel bir tarifi neredeyse imkansızdır. 

Peki biz bir tanımlama ve genel bir bakış açısı sağlıyor olsak nasıl yapardık ? 

 

Duygu, insanın günlük hayatı içindeki olayları, durumları, kişileri gördüğümüz yada hissettiğimiz herşeye karşı istemli yada istemsiz,  kontrollü yada kontrolsüz verilen tepkiler olarak isimlendirsek, bu olgu bize nasıl bir bakış açısı sağlardı ? 

 

 

Günlük hayat içinde basit olaylara karşı verdiğimiz basit tepkilerden yola çıkarsak; 

 

Çocuklara verilen tepkiler ...

 

Ebeveynlere verilen tepkiler ...

 

Arkadaşlara verilen tepkiler ... 

 

Birinci derecede temas halinde olduğumuz kişilerle, iletişimsel ve temassal olarak ilişkilerimizi etkileyen ve bize karşı bir tanımlama yapilmasina neden olan tepkilerdir demek neden mümkün olmasın ? 

 

 

En basit örneklerden " geri bildirim " aldigimizda, 

 

"aaa ben senin böyle biri oldugunu hiç dusunmemistim " söylemlerini hemen herkes en az bir kaç kez başkalarının ağzından duymuştur öyle değil mi ? 

 

O zaman bu söylemler, bireysel anlamda ilişkilerimizde oldukça önemli bir ifade seklidir duygusal tepkilerimiz. 

Yani duygular, farkında olalım yada olmayalım  bizim kimliksel olarak, dışa dönük tarafımıza bir ayna misali etki eder. 

 

İç dünyamızda yaşanan bir dinginlikle kendini korumaya çalışan bir sertlik mi ? 

 

Yoksa, içsel çatışmalarla, dışa vurumu tetikleyen bilinçsiz ve kontrolsüz duygu aktarimi mi ? Duygusal tepkiler ... 

 

Hayatın içinde her an herşeyin mutlaka duygusal bir etki ve iz bıraktığı gerçekliğini varsayimdan çıkardığımızda, birebir hayatımızda ve kendi uzerimizdeki etkilerine konsantre olduğumuzda, duygusal tepkilerimizi kendi bireyselligimizde daha rahat anlayacak hale gelebiliriz. 

Bizim burada etkilendigimiz durumun, kendi hayatlarımız içinde aslında neye tepki verdiğimizi anlayabilirsek, duygusal tepkilerimizde de oto kontrolü elimize almak için adım atmış olabiliriz. 

 

Çünkü etkileşim hayat içinde, durdurulamaz, engellenemez gerçekliğini yaşama surecinin evrimsel daha iyiye adapte olma sürecini ifade etmekte basamaklarin siralamanlamasi olarak görmek mümkün !!! 

 

Burada "bireysel korunma " ismini vermek akla yatkın olmaması için bir neden yok.

 

Burada bireysel anlamda KORUNMAK,  kendi iç dinamiklerine göre olay örgüsünü, kişisel olarak hangi hassasiyetleri barındırdığımizin analizini yapabiliyor olmak üzerinedir. 

 

 

Çünkü hassasiyet gösterilen her konu her konu, özünde " kaçınma " duygusuyla eşdeğerdir. 

Yani duygusal tepki gösterilen her konu, özünde " korkularimizi ve savunmasız hissettiğimiz yerleri " dile getiren alanlar olucaktir. 

 

O zaman kendini koruma içgüdüsü olarak, " öfke yada duygusal tepkiler " olarak gündelik hayatın içindeki en basit tepkilerden en yüksek tepkilere kadar içinde bulunulan duyguların dışa aktarımı kendini gösterecektir. 

 

O zaman tek bir soru ortaya çıkar ! 

 

" BU GERCEKTE Ben Miyim ? " 

 

 

 

Kaynakça 

 

Cognitive behaviour terapy 

 

Hümanist behaviour terapi teknical approach 

 

Metaforik terapi 

Bu makale 9 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Filiz Tatlı

1986 Tokat doğumludur.   Sağlık koleji acil tıp teknisyenliği bölümünde 2004 yılında mezun oldu.    2007den beri kamu görevlisi olarak çalışmaktadır.    Sağlık kurumları işletmeciliği ile 2. Üniversitesini okuyup, kariyer hayatına psikolog olarak devam etmeye karar verdi,    2020 yılında Yaşar üniversitesi psikoloji bölümünden mezun oldu.    2020 yılından beri online terapist olarak kariyer hayatına devam ediyor.    Kişisel olarak uzmanlık alanında travma psikolojisi üzerinde yoğunlaştı.    EMDR  EFT  HİPNOTERAPİ  gibi alanlarda uzmanligini geliştirerek,   Depresyon,  Kaygı bozukluğu  Aile çift terapisi üzerine yoğunlaştı.  Metafor terapi kullandığı tekniklerden yaygın olanı.   Eğitim koçluğu alanındada çalışmalarına devam ederek, sınav stresi üzerine öğrenci koçluğu yapmaya devam etmektedir.  ...

Etiketler
Duygu
Psk. Filiz Tatlı
Psk. Filiz Tatlı
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube