Dupuytren kontraktörü nedir?

Dupuytren kontraktörü nedir?

Dupytren kontraktörü, adını 19. Yüzyılın başında yaşamış olan Fransız Cerrah Baron Dupuytren tarafından almıştır. Genellikle elimizin avuç içinde ve nadiren de olsa ayak ve penis bölgesinde de bulunan cilt altında kalan ve fasia adı verilen katmanın kalınlaşması ile oluşan bir durumdur. Cildin buruşması ve tendonların yapışması halinde oluşur.

Dupuytren kontraktörün nedenleri nelerdir?

Yapılan birçok araştırmaya rağmen dupuytren kontraktörün sebebi tam olarak bilinmemekte. Bilinen şu ki, fasia adı verilen cilt altı tabakasındaki biokimyasal değişiklikler sebep olmakta.

Oluşum her iki elde de görülmekte. Genellikle 40 yaşını geçmiş erkekler veya kuzey Avrupa kökenli insanlar, şeker ve epilepsi hastaları veya alkolikler tehdit altında olan kategoridedir.

Dupuytren kontraktörün semptomları nelerdir?

Hastalığın başlangıç aşaması genellikle fark edilemez. Ellerde dördüncü ve beşinci parmak hizasında oluşan ağrısız şişlikler ile başlar. Şişlik bir bant şeklinde kalınlaşmaya devam eder; artan şişlik yüzünden parmak hareketleri sınırlanır ve esnekliği azalır. Şişlik ciddi bir rahatsızlık noktasına geldiğinde el ayası yere temas edemez ve kubbe şeklini alır. Hastalık ilerledikçediğer bölgelere de zarar vermeye başlar; tendonlar, komşu damar ve sinirleri olumsuz etkileyebilir.

Dupuytren kontrakörün tedavi seçenekleri nelerdir?

Tedavi erken teşhis döneminde öncelikle ilaç tedavisi uygulanır ve gerek duyulursa arkasından veya hemen cerrahi uygulamaya geçilir. Eğer parmakların hareketleri kısıtlanmıyorsa ve gerginlik yaratmıyorsa, nodüllere cerrahi uygulama yapılmaz. İlerlemenin durdurulması için uygun olan hastalara kortizon enjeksiyonu ile tedavi uygulanır. Eğer tedaviye cevap vermiyor ise ya da parmaklar açılamıyorsa, doktorun onayı ile cerrahi müdahale yapılır.

Dupytren kontrakörü hangi cerrahi yöntem en başarılıdır?

Doktorun tecrübesi, hastanın fiziki durumu ve uygulanacak yönteme göre değişkenlik göstermektedir. Başarı faktörünü belirgin bir şekilde etkileyen nokta; müdahalenin mümkün olduğu kadar erken yapılabilmesidir. Zamanında veya gecikmiş oyapılan müdahaleler, parmakların hareket alanını sınırlar.

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube