Drama nedir?

Drama çocukların kendini keşfetmesi için bir yaşantı sürecidir.Bu süreçte kişi kendini iyileştirir.

Drama nedir?

 

YARATICI DRAMA NEDİR?

Drama bir yaşantı sürecidir. Günümüzde eğitimde çokça duyduğumuz bu kavram bazen yanlış anlaşılır. Tiyatro ile çok karıştırılır. Drama çocukların sosyal becerilerini geliştirmeleri ,kendilerini ifade edebilmeleri için eskisinden daha çok ihtiyaç duyulan bir alan haline geldi. Paylaşmak ,yardımlaşmak, yarışmak ,kazanmak ,kaybetmek ,hoşgörülü olabilmeyi deneyimledikleri akranları ile birlikte öğrenebildikleri bir süreçtir drama.

Bu süreç içerinde çocukların duygularını gözlemleme şansımız olur Bu  sebeple terapi sürecinde zaman zaman başvurduğumuz yöntemlerden biridir. Drama yetişkinler içinde stres atma ,rahatlama ve kendini iyi hissedebilecekleri keyifli bir süreçtir.

DRAMA VE TİYATRONUN FARKLILIKLARI

•             Drama bir grup yaşantısıdır. Tiyatro da bir grup yaşantısıdır ama bu bir amaç değildir.

•             Dramada çok kesin kurallar yoktur, kurallar esnektir, katılımcıların kendilerinden bir şeyler katmasına izin verilir. Doğru veya yanlış yapma söz konusu değildir. Tiyatroda da kurallar esnektir ve katılımcıların kendinden bir şeyler katması çoğunlukla beklenir. Ama doğru ve yanlış hem yorum hem de estetik açısından söz konusudur.

•             Dramanın bir başlangıç ve sonuç bölümü olmayabilir. O anda yaratılır, ortaya konulanlar ilk kez oluşmaktadır. Tiyatronun başı ve sonu vardır. Spontanite sadece doğaçlama aşamasında mevcuttur. Ama bir anlamda oyun her seansta tekrar ve yeniden ve ilk kez oluşur.

•             Drama belli kurallar içinde sonsuz özgürlükler içerir. Tiyatroda hiçbir zaman sonsuz özgürlük yoktur. Oyuncu ne kadar özgür bırakılırsa bırakılsın, son kertede metin, yönetmen, maliyet, teknik olanaklar ve hedef kitle özgürlükleri sınırlandırır.

•             Dramanın doğrusu yanlışı olmaz. Eğitsel dramada önemli olan sonuç değil, yaşanılan süreçtir. Tiyatroda önemli olan sonuçtur.

•             Dramada bir lider vardır. O, grubun keşfetmesine, gelişmesine, duygularını ortaya koymasına rehberlik eder. Tiyatroda yönetmen hem rehberlik rolünü üstlenir, hem de belirleyici olan odur.

•             Eğitimde dramada hiçbir zaman bir şeyi olduğu gibi kabul etme, öykünme söz konusu değildir. Tiyatroda sorgulama önemliyse de kimi zaman, olduğu gibi kabul etme ve öykünme başvurulan yöntemler arasında yer alır.

•             Dramada tekrar vardır. Ancak süreç ve yaşantılar farklılaşır. Tiyatroda da tekrar vardır. Önemli olan yaşantıların farklılaşması değil, daha mükemmel olmasıdır.

•             Dramada estetik kaygı belirgindir. Bunun için sürecin içinde ve sonunda estetik biçimlere ulaşılabilir. Tiyatroda estetik kaygı birinci derecede önemlidir. Süreç mutlaka estetik biçimi doğurmalıdır.

•             Drama sürecinde gözden geçirme ve tartışma yer alır. Tiyatro sürecinde de gözden geçirme ve tartışma yer alır.

•             Dramada belli eğitsel, sanatsal hedef ve amaçlar vardır. Bunlar lider veya öğretmen tarafından örgütlenir. Tiyatroda sanatsal hedef ve amaçlar vardır. Eğitsel amaçlar ikincil önemdedir. Tüm hedefler yönetmen tarafından örgütlenir.

•             Drama sürekli değişebilir, değiştirilebilir niteliktedir. Tiyatronun değişme ve değiştirilme niteliği çoğunlukla genel provada son bulur.

Ceyda Yücetürk KARAKAYA

Bu makale 25 Ekim 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Ceyda Yücetürk

1975 doğumlu Ceyda Yücetürk İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunudur. 26 yıl İstanbul’un seçkin okullarında yaratıcı drama öğretmenliği yapmış bunun yanı sıra kurumsal danışmanlık, şirketlere iletişim becerileri, zaman yönetimi, satış teknikleri, motivasyon, kurumsal iletişim, kişisel gelişim üzerine eğitimler vermiştir. Kısa bir süre insan kaynakları yöneticisi olarak çalışmıştır. Öğretmen grupları ile eğitimde dramayı kullanabilme ve daha  bir çok alanda eğitimler vermeye devam etmektedir. Çocuk ve gençlerle değerler eğitimi, sanat terapi, drama , forum tiyatro yöntemlerini kullanarak sınav kaygısı,akran zorbalığı,atılganlık,dikkat eksikliği,davranış problemleri vb. alanlarda bireysel ve grup çalışmaları devam etmektedir.2020 yılında uluslararası geçerliliği olan  Aile danışmanlığı eğitimini tamamlayarak sertifika almış ve danı ...

Etiketler
Çocuk oyunları ve anne-baba
Aile Danışmanı Ceyda Yücetürk
Aile Danışmanı Ceyda Yücetürk
Muğla - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube