Dr. zeliha yılmaz hürriyet röportajı

Dr. zeliha yılmaz hürriyet röportajı

1- Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İnsanın kendini tanıtması biraz zor .. Klasik başlayalım ; Bursa doğumluyum.Hep doktor olmak istedim. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Ardından Bakırköy Sadi Konuk EAH da pediatri uzmanlığımı tamamladım. Ardından biz sağlık çalışanlarının hayatını değiştiren mecburi hizmet , şanslıydım Nevşehir, iyi tecrübeler edindim ve çok güzel dostlarım oldu. Ve memlekete döndüm.. 2013 yılından beri Bursa dayım. 7 yıldır özel hastanede çalıştıktan sonra şimdi kendi kliniğimdeyim. Var oldukları için çok şanslı olduğum bir oğlum ve bir kızım var.

2- ‘Yeni Normal’ sürecini nasıl dağerlendiriyorsunuz?

Yeni normal süreç aslında bundan sonraki hayatımızın yeni adı. Pandemi sürecindeki gerekli kısıtlamalar sonrası hayatın normale yaklaşması gerekiyordu. Bilim kurulu ve ülkemizin ekonomisini yönetenler belirli kurallar, ısınırlar dahilinde yeni bir düzen kurmaya çalışıyorlar. Ancak toplumumuz gerek genetik özellikler gerek geleneksel çok sosyaliz. Bu da işleri zorlaştırıyor. Yeni hayata adapte olmayı hepimiz öğreneceğiz. Süreç hızlı devam ediyor, vaka sayılarındaki yeniden başlayan artış durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Bireysel hijyen ve kurallarımızı sağladığımızda bu davranışı topluma yaymak kolay olacak diye umuyorum. Her birey kendini korumakla yükümlü ve bu açıdan tedirgin. Covid 19 pandemisi hızlı başladı ve ilerledi. Kayıplar ,kaygılar çok oldu. Ancak bu bitti demek değil. Görünen o ki bilim kurgu filmlerini yaşamaya başlıyoruz. O sebeple Yeni Normal bundan sonraki hayatımız ve yeni yaşam şartlarımızın başlangıcı diye düşünüyorum.

3- Uyarılara rağmen Bursa’da vaka sayısının tırmanışa geçtiği gözlemleniyor. Neler söylemek istersiniz?

Bursa büyükşehir, bu da çok fazla göç demek. Nüfüs yoğunluğunun çok olduğu şehirlerde vaka sayısının yükselmesi beklenir. Ancak Bursamız
henüz kozmopolit bir şehir değil, halen gelenekler devam ediyor. Halen cenaze sonrası ritüeller, düğün öncesi ve sonrası ritüelleridevam ediyor. Pandemi sürecinde kalabalıkları biraraya getirdiği için bu ritüeller sıkıntı yarattı. Bir taraftan da sistemin devam etmesini sağlayan aktif çalışan kesim var, alınan önlemlere rağmen hayatı devam ettiren, toplu ulaşım araçlarını kullanan ve devam etmesi gereken hizmet sektörü.

4- Peki… Pandemi döneminde iş sürecini nasıl yönettiniz?

Pandemi sürecinde 2 çocuğumun bakımı, büyük olanın online dersleri nedeniyle yanlarında olmam gerekiyordu ve yanlarında oldum. Pandemi
süreci ilan edilmeden önce çalıştığım hastanede Covid 19 kliniğinde çocuk hastalarımız oldu ancak tanı test yapılmadığından netleşmedi. Süreç
netleşip hızlandığında ben evimde çocuklarımlaydım. Yıllardır geçirmediğim, özlem duyduğum zamanları yaşadım onlarla. Süreç yavaşlayıp durgunlaştığında da kendi kliniğime geçtim. Pandemi hepimize yeniler sundu, benim sürecim de böyle devam etti.

5- Bebekler için anne sütünün önemi nedir? Doğuştan sonra en az kaç ay veya kaç yıl verimeli?

Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır ‘ bu cümle tartışılamaz. Her varlık dünyaya getirdiği bebeğini beslemek üzerine kodlanmıştır. Anne sütü bebeğin büyümesi için eksiksizdir, ücretsizdir. İlk 6 ay sadece anne sütü öneriyoruz, anne emzirmeyi istediği sürece yıllarca sürebilir. Ancak bebeğin pikososyal gelişimi nedeniyle 2 yaş civarında kademeli olarak bırakılmasını öneriyorum. Bir çocuğumu 20 ay diğerini 26 ay emzirdim.

6- Çocuğun uyku düzeni için nelere dikkat edilmeli?

Çocuklar için uyku fiziksel büyüme, nörolojik ve bilişsel gelişim için gereklidir. Uyku düzeni için öncelikle bebeğin bakımından sorumlu kişilerin
düzeni gereklidir. Çocuk büyümekte olduğu ailenin bireyi olarak devam edecek hayata. Her yaşta belirli sürede uyku gerekmektedir. Ailenin düzenli yaşamı, uyuma saati , uyku ritüelleri uyku düzenin oluşturulmasında belirleyici faktörlerdir.

7- Bebeğin ateşi çıktığında ne yapılmalı?

Ateşin tanımını yapmak gerekli önce. Vücut ısısının normalin üstüne çıkması yüksek ateş olarak tanımlanır. Normal vücut ısısına ait sınırları belirlemek
zordur. Çocuklarda vücut ısısı erişkinlerden daha yüksektir ve ateşin gün içinde belli bir ritmi vardır. Normal ortalama vücut sıcakliği 37 derecedir.
Sıcaklık ölçümünün makat 38 derece, ağız 37.8 derece ve koltuk altı 37.2 nin üzerinde olması yükselmiş ateştir. Ateşli bir çocukta ilk aşamada yapılabilecekler ; sıvı verilemesi (soğuk sıvılar) , ince giysiler giydirilmesi ve aktivitenin azaltılmasıdır. Ateş 38.5 ve üzerinde olduğunda ise ateş düşürücü verilmeli ve soğuk uygulama planlanmalıdır. Ardından ateşin devamı ve tekrarı halinde nedeni araştırmaya yönelik planlama yapılmalı, hekim ile görüşülmeli, sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

8- Çocuğun tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı?

Aslında genel söz, çocuk hazır olduğunda başlanır. Bazı çocuklar 1.5 yaş civarında eğitimini tamamlarken bazı çocuklarda 3.5 – 4 yaşını bulabilir.
4 yaş civarında tamamlamış olması beklenir. Tuvalet eğiti sürecinde çok ısrarcı, yargılayıcı, cezalandırıcı ya da çok ödüllendirici davranılmamalıdır.
Tutarlı davranılmalıdır. Kabızlık ,tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Sorunlar oluştuğunda tuvalet eğitimine ara
verilmeli sorunun çözümüne odaklanılmalı uygun zamanda tekrar tuvalet eğitimine başlanılmalıdır.

9- Sünnet için en uygun yaş grubu nedir?

Müslüman toplumlarda sünnet öenmli bir ritüel.Klinik tecrübelerim sonucu eğer üriner sistem sorunu yoksa 3. Ay civarında öneriyorum hastalarıma. Genel kanı yenidoğan döneminden başlamak üzere Fallik dönemin başlangıcına kadar yapılabilir. Fallik dönem cinsel kimliğin
farkedildiği zamandır, 18 ay ile 24 ay arası başlar ve 5-6 yaş civarı tamamlanır. Sünnet fallik dönem tamamlanınca da yapılabilir.

10- Koronovirüsten sonra teknolojik ve ekonomik geleşmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çokça konuşuluyor. Sizin düşünceleriniz?

Başlangıçta da belirttiğim gibi yeni dünya ,yeni hayat düzeni. Bilim kurgu filmleri yaşayacağız, ekran bağımlısı ve yalnız gençler, yalnız toplum. Bu
durum beni kaygılandırıyor. Çocuklarımı nasıl bir dünya bekliyor diye. Yaşayıp göreceğiz … Üzerimize düşenleri yapmakla görevliyiz, sağlıklı toplum ülke için önce bireysel hijyenimizi sağlayacağız ve sosyal mesafe kurallarına uyacağız.

11- İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili neler söylemek istersiniz?

Hayat, eğitim devam etmeli. Başlangıçta yadırgasak da hepimiz alıştık. Önce sevdiklerimizle ekran sayesinde buluştuk ardından da meslekdaşlarımız ile. Teknoloji ihtiyaçları karşılamakta çok hızlı. Hatta bazen bu kadar hızlı olunca yeni ihtiyaçlarımız da doğuyor 

12-Herkesin yakındığı ‘zamanım yok kavramı’ hakkında düşünceleriniz?

Bu soruya neye, ne için zaman yok diye cevap veririm. Yapmak istediğiniz herşey için zaman yaratırsınız , yeter ki isteyin.

12- Son olarak… Okulların temizli ne şekilde yapılmalı?

Pandemi sürecinde hiç yapmadığımız, hiç görmediğimiz kadar temizlendik toplumca. Bireysel risk söz konusu olunca temizlik önceliği
arttı. Kamusal alanlar ve de hizmet alınan alanlar kurallara tabi tutuldu. Umarız hep böyle devam eder. Okulların açılması ile ilgili kaos son günlerde hepimizi heyecanlandırıyor, ancak elbet çözüm bulunacak.

Bu makale 27 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zeliha Yılmaz

Uzm. Dr. Zeliha Yılmaz, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Bakırköy Dr. Safi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

Uzm. Dr. Zeliha Yılmaz, Bursa'da bulunan Özel Muayenehane'de hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Uzm. Dr. Zeliha Yılmaz
Uzm. Dr. Zeliha Yılmaz
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube