Doğurganlık ve beslenme

Doğurganlık ve beslenme

Doymamış yağ, tam tahıl, sebze ve balıktan zengin diyetler hem kadın hem erkeklerde doğurganlığın gelişmesiyle ilişkilidir.

Doymuş yağ ve şeker alımı hem erkek hem de kadınlarda daha düşük doğurganlıkla ilişkilidir.

Yine iki cinsiyette de obezitesi (BKI >30kg/m2) olan bireyler daha yüksek infertilite riski altındadır. Ayrıca kadınlarda zayıflık (<20 kg/m2 BKI) da daha yüksek infertilite riski altındadır.

Doğurganlığı Etkileyen Faktörler:

Beslenmeyle ilişkili risk faktörleri:

-Yüksek doymuş yağ ve şeker alımı

Beslenmeyle ilişkili koruyucu faktörler:

-Genel sağlıklı beslenme modeli (Akdeniz diyeti)

-Yüksek folat, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri (omega3 gibi), sebzeler, demir ve balık gibi.

Diğer yaşam yarzı risk faktörleri:

-BKI <20kg/m2 ya da >30kg/m2

-Fiziksel aktivitenin azlığı

Psikolojik risk faktörleri:

-Depresyon, anksiyete, stres

Tam yağlı süt ürünleri daha düşük yumurtlama kısırlığı riski ile ilişkilendirilirken, az yağlı süt ürünleri (yağsız, %1 ve %2 süt, yoğurt veya süzme peynir dahil) daha yüksek risk ile ilişkilendirilmiştir. Süt ve süt ürünlerini tam yağlı tercih edebilirsiniz. Trans yağ asitleri daha düşük doğurganlıkla ilişkilendirilmiştir. Trans yağ tüketimi önerilmez.

Beslenme biçimi sadece doğurganlığı geliştirmekle kalmıyor, bununla birlikte depresyona karşı koruyucu etki de gösteriyor.

Özellikle nöral tüp defektlerinin önlenmesi için önerilenden daha yüksek dozlarda ek folik asit alımı, sürekli olarak daha düşük infertilite sıklığı, daha düşük gebelik kaybı riski ve infertilite tedavisinde daha fazla başarı ile ilişkilendirilmiştir.

Alkol ve kafein alımının doğurganlığı azalttığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Kadınlarda antioksidanların doğurganlığa çok büyük bir etkisi olmamasıyla birlikte erkeklerde olumlu etkisi bulunmaktadır.

 İngiltere kılavuzlarında BKI>30kg/m2 olan kadınlarda ağırlık kaybının hamilelik şansını arttırdığı gösteriliyor.

Bu makale 19 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hande Uçak

Diyetsiyan Hande Uçak Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2020 yılında Şeref Öğrencisi olarak mezun olmuştur. 2018 yılında Fransa UniLasalle Polytechnique Instıtute Nutrition programında Erasmus yapmıştır. Lisans seminerini "Sporcularda Ketojenik Diyet" alanında tamamlamıştır. Aynı dönemde Hacettepe Üniversitesi Dans Sporları Topluluğu'nun latin dans eğitmenliği ve yönetim kurulu üyesi görevlerini yerine getirmiştir. Avrupa Diyetetik Öğrencileri Topluluğu (EFAD-ENDietS) üyesidir. Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmek adına ulusal ve uluslararası seminerlere katılmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Metabolizma ABD Sporcu Beslenmesi derslerine gönüllü olarak katılmıştır. Sporcu beslenmesi, gebelik döneminde ve hastalıklarda beslenme tedavisi üzerine çalışmalarını Aktif Hayat ...

Etiketler
Doğurganlığı artırıcı besinler
Dyt. Hande Uçak
Dyt. Hande Uçak
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube