Doğum sonrası kontrol

Doğum sonrası kontrol

Gerek normal yolla, gerekse sezaryen ile yapılan doğumlardan 6 hafta sonraki kontrol için randevu almanız uygun olur. Bu randevuda doğum sonrasında görülebilen bir takım sorunların tanı ve tedavisi için önem arz etmektedir. Bebeklerin doğum sonrası kontrolleri ve testleri çocuk doktorları tarafından taburculukta belirtilmektedir.

Rahim içi araç (RİA) takılması

Aile planlaması hizmetleri kliniğimiz bünyesinde verilmektedir. Hastalar bu bölümde çeşitli doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilmekte, rahim içi araç (spiral) takılması gibi hizmetler Dr.Eser AĞAR tarafından verilmektedir. Hastaların aç gelmesine gerek yoktur, hafif bir kahvaltı yeterlidir. Aynı zamanda eğer istenmiş ise kanda yapılan gebelik testi sonucu veya adetli iken gelmeleri gerekmektedir.

Kanama, akıntı

Doğum sonrası kanama ve akıntı 4-6 hafta kadar sürer. Başlangıçta kırmızı olan akıntının rengi daha sonra kahverengi akıntı şeklini alacak, birkaç gün içinde giderek açılarak sarı daha sonra da beyaza yakın bir akıntı şeklinde devam edecektir. Bu dönemde, hijyenik pedler kullanılması, tampon vb materyallerin kullanılmaması önerilmektedir.

Eğer; kanama miktarı aşırı ise, 1 haftaya kadar kanama azalmamış veya rengi açılmamışsa, ya da kötü kokulu iltihaplı akıntı varsa acilen doktorunuza başvurmanız gerekir.

Rahminizin küçülmesi ve ağrılar

Doğum ve sezaryen sonrası erken dönemden itibaren içeride biriken kanın atılması ve kanama miktarının azaltılması açısından doktorunuz ve hemşirelerin size öğreteceği şekilde rahim masajı yapmanız gerekmektedir. Rahminizin eski boyutlarına gelmesi 6 haftayı bulacaktır.

Taburcu olurken gerekirse doktorunuz tarafından size yazılacak ilaçları kullanmayı ihmal etmeyiniz.

Emzirme sırasında, salgılanan hormonlarla rahminizde kasılmalar olacağından kramp şeklinde ağrı ve beraberinde kanama veya akıntının artması normaldir, endişelenmeyiniz.

Doğum sonrasında rahminizin kasılması, epizyotomiye (veya sezaryen olmuşsanız karındaki kesiye) bağlı olan ağrılar olacaktır. Bu ağrıların azaltılması amacıyla, size bebeğe zararı dokunmayacak ağrı kesiciler reçete edilecektir. Bunları, size belirttiğimiz dozlarda almanızda herhangi bir sakınca yoktur.

Beslenme ve demir hapı

Emziren anneler günde 800 ek kaloriye gereksinim duyarlar. Bunun yarısı yağ depolarınızdan sağlanmaktadır. Geri kalan kısmının (400-500 kalori) ekstradan alınması gereklidir. Emziren bir annenin fizik aktivitesine ve fiziğine göre 2000-2500 kalori alması gerekir. Gereken bu miktarın tüm besinlerden dengeli bir şekilde alınması gerekir. Genellikle, iştahınız bu konuda size yol göstericidir. Besinler, ana ve ara öğünler şeklinde alınmalıdır. Sağlıklı tüm gıdaları alabilirsiniz. Gaz yapan gıdalar aynı zamanda süt miktarını artırdığı için çok fazla ihmal edilmemelidir. Öğünleriniz şunları mutlaka içermelidir:

Taze meyve ve sebze, Tahıl ürünleri, Süt, yoğurt ve peynir, Yüksek proteinli yiyecekler (balık, et , tavuk vb.), bol sıvı almanız gereklidir. Süt miktarınızı artıracak en önemli faktör olan sıvı alımı loğusalıkta önemlidir. Günde 8-10 bardak su hedefiniz olmalıdır.

Sağlıksız ve suni katkılı gıdalar, kafeinli içecekler, alkol ve sigaradan sakınmalı ve en aza indirgemelisiniz. Doktorunuz önermediği bir ilacı kullanmaktan kaçınınız.

Piyasada çok sayıda süt artırıcı ürün satılmaktadır. Benim yıllardır edindiğim kişisel deneyimime sütünüzü artırmak istiyorsanız bol su tüketin, malt içecekleri faydalı olabilir, en çok süt artıran yemek ise mercimekli ve bol soğanlı bulgur pilavıdır.

Bu makale 4 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Eser Ağar

Dr. Ögr. Eser Ağar, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise İstanbul Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesin'de tamamlayarak  Kadın Hastalıkları ve Dogum uzmanı olmuştur.  2006 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Perinatoloji Bölümüne tayin oldu ve riskli gebeliklerin takibi, 2.Düzey Ultrasonografi, Amniyosentez, CVS, Kordosentez gibi işlemler konusunda çalışmalarda bulundu. Buradaki çalışmalarını tamamladıktan sonra tekrar Şişli Etfal Hastanesine dönüp uzmanlık eğitimini tamamladı. Mecburi hizmet görevini 1 yıl süre ile Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesinde yaptı. Mecburi hizmet süresinin bitiminde 2008 yılında Kayseri Asker Hastanesinde askerliğini yapmaya başladı. Askerliğin ...

Etiketler
Kanama
Dr. Öğr. Üyesi Eser Ağar
Dr. Öğr. Üyesi Eser Ağar
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube