"Doğum Eylemi Ne Zaman Başlar, Yalancı Doğum Eyleminden Nasıl Ayırt Edilir? ve Ne Zaman Hastaneye Gidilmelidir?
Doğum eylemi (travay) başlayınca, rahim ağzı açılmaya başlar. Kas dokusundan oluşan rahim, düzenli aralıklarla kasılır. Rahim kasıldıkça karın ön duvarı sertleşir. Kasılmalar arasında ise rahim gevşer ve yumuşar. Doğum eyleminin başından intibaren bebek hareket etmeye devam eder.
Doğum eyleminin başladığını bazı değişiklikler işaret eder. Bunların bir kısmı travay başlayana kadar belirgin olmayabilir. Örneğin, ‘bebeğin aşağıya doğru düştüğü hissi’ oluşabilir. Aslında bu, bebeğin başının doğum kanalında yerleşmesine bağlı hissedilir. Ancak, bebeğin başının kanala yerleşmesine bağlı gelişen bu his, doğum eylemi başlamadan bir iki hafta önce olabileceği gibi gerçek doğum eylemi başlamadan birkaç saat önce de hissedilebilir. Bir başka gerçek doğum eyleminin haberci bulgu ise vajinal akıntının pembe veya kanlı olmasıdır. Bu duruma ‘nişan gelmesi’ denir. Gebelik boyunca rahim ağzında koyu kıvamda bir tıkaç oluşur. Rahim ağzı açılmaya başlayınca, bu tıkaç aşağıya, vajene, oradan da dışarıya atılır. Nişan gelmesi, travaydan birkaç gün öncesinde olabileceği gibi doğum eylemi başlangıcında da görülebilir. Bazen de su gelişi gözlenir. 38 haftadan sonra görülen su gelişini sıklıkla doğum ağrıların başlaması takip eder.
Yalancı doğum eylemi nedir?
Gerçek doğum eylemi başlamadan önce rahiminiz bir kasılır, bir gevşer. Bu düzensiz kasılmalar ‘yalancı doğum eylemi’ veya ‘Braxton Hicks kasılmaları’ olarak adlandırılır. Normal bir durumdur. Rahimin doğuma hazırlanmasını sağlar. Düzensiz aralıklarla ve kısa süreli kasılmalar hissedilir. Kasılmalar bağlı gelişen ağrı ise hafiftir. Bzen ‘Braxton Hicks kasılmaları ağrılı olsa da sonradan şiddeti azalır ve rahim ağzında değişikliğe yol açmazlar. Yani, rahim ağzı açılmaya başlamaz. Bu tür kasılmalar gün sonuna doğru daha fazla hissedilebilirler.
Gerçek doğum eylemi ile yalancı doğum eylemi nasıl ayırdedilir?
Genellikle yalancı doğum eylemine ait kasılmalar, daha düzensiz ve daha az şiddetlidir. Yine de, bazen ayırtetmek için vajinal muayene yapmaktan başka çare yoktur. Vajinal muayene ile rahim ağzında, yer değişikliği, yumuşama veya açılma gibi değişiklikler olup olmadığına bakılarak ayırdedilebilir.
Gerçek ile yalancı doğum eylemini ayırdetmeye yarayan bir başka yol ise kasılmaların zamanlamasını takip etmektir. Bir kasılmanın başından diğer kasılmaya kadar geçen süre not edilir. Bir saat boyunca bu kayıt tutulur. Ancak, kasılmalar hafif ise doğum sancılarının zamanını takip etmek zor olabilir.
Gerçek doğum eylemi ile yalancı doğum eylemi arasındaki bazı farklar şunlardır:
Kasılmaların zamanı: Yalancı eylemde kasılmalar seyrek ve düzensizdir (Braxton Hicks kasılmaları). Gerçek doğum eyleminde ise kasılmalar düzenli aralıklarla gelir ve giderek daha sıklaşırlar. Her bir kasılma/ağrı 30-70 saniye sürer.
Hareketle olan değişiklik: Yalancı eylemde dinlenmekle veya yürümekle ağrı geçebilir. Hatta, pozisyon değişikliği bile kasılmaların durmasını sağlayabilir. Ama, gerçek doğum eyleminde ağrılar ne dinlenmek ne de hareketle geriler. Tam tersine ağrının şiddet ve sıklığı giderek artar.
Kasılmaların gücü: Yalancı eylemde sıklıkla kasılmalar zayıftır ve zamanla güçlenmezler de. Hatta biraz güçlenir gibi olsalar bile sonra tekrar hafiflerler. Gerçek doğum eyleminde, kasılma şiddeti sürekli olarak artmaya devam eder.
Ağrı şiddeti: Yalancı doğum eyleminde sıklıkla sadece karın ön duvarında, yani ön tarafta hissedilir. Gerçek doğum eylemi ağrısı, belden başlar ve iki taraflı olarak kasıklara doğru yayılır.
Ne Zaman Hastaneye Gidilmelidir?
Gerçek doğum eylemi diyebilmek için, doğum sancılarının rahim ağzında değişikliğe neden olması gerekir. Gerçek doğum eylemi başladıktan sonra hiçbir şekilde durdurulamaz. O yüzden ağrı belirleyici şikayettir. Önce nişan gelse bile ağrının başlaması beklenmelidir. Ağrı belden başlayıp iki taraflı kasıklara yayılmalıdır. Sıklığı takip edilmelidir. Gerçek doğum sancısı, düzenli aralıklarla gelmeli, giderek sıklaşmalı ve şiddeti artmalıdır. Ağrı süresi de en az 30 saniye olmalıdır. Bu şekilde takip edilen ağrı varlığında hastaneye başvurulmalıdır.