Dizde Kıkırdak Yüzey Sorunları

Op. Dr. Fatih Volkan Tercan
Op. Dr. Fatih Volkan Tercan
11 Mayıs 20162524 görüntülenme
Randevu Al
Dizde Kıkırdak Yüzey Sorunları

Diz eklemi kıkırdağı travmatik, dejeneratif veya inflamatuar nedenlerle hasara uğrayabilir. Kondral lezyonlar sıra ile en sık medial femoral kondil, lateral femoral kondil ve trokleanın merkezinde yani ağırlık taşıyan bölgelerde görülür. 1.5 cm2 alandan daha küçük olan parsiyel kıkırdak lezyonları stabil oldukları ve nadiren ilerledikleri için genellikle cerrahi olarak tedavi edilmez.

Tam kat defektler ve 1.5 cm2’den daha büyük kısmi defektler semptomatikdir ve cerrahi gereklidir. Hiyalen kıkırdağın aynı yapıda rejenerasyonu mümkün olmadığı için bu konudaki çalışmalar kaybın olduğu bölgenin aynı görevi yerine getirecek benzer bir doku ile doldurulmasına yöneliktir. Ağrıyı ve diğer yakınmaları gidermeye yönelik birçok medikal veya artroskopik tedavi seçeneği bulunmakla birlikte bunların hiçbiri kıkırdağı yerine koyamamaktadır. Tam kat olmayan kıkırdak kayıplarında rejenerasyon mümkün değilken subkondral kemiğe ulaşan kayıplarda uygulanan mikrokırık yöntemi ile fibröz kıkırdak yapısında bir iyileşme beklenebilir.

Osteokondral otogreft nakli görece yeni ve başarılı bir seçenektir. Dar endikasyon sınırları ve donör saha ile ilgili sorunlar bu tekniğin kullanım alanını daraltmaktadır. Erken evrede karşımıza çıkan hastalarda koruyucu girişim olarak kabul edilebilecek osteotomiler ile kıkırdak kaybı yavaşlatılabilir. Ancak kıkırdak kaybının yaygın ve ileri evrede olduğu hastalarda son seçenek total diz artroplastisidir. Total diz artroplastisi her üç kompartmana uygulanabileceği gibi sadece bir tibiofemoral kompartmana veya patellofemoral ekleme de uygulanabilir.

Etiketler

Osteokondral otogreft nakliDiz eklemi kıkırdağıDiz eklemi kıkırdağı nedenleriDiz eklemi kıkırdağı tanısıDiz eklemi kıkırdağı tedavisiDiz eklemi kıkırdağı cerrahisi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Fatih Volkan Tercan

Op. Dr. Fatih Volkan Tercan

Op. Dr. Fatih Volkan TERCAN, 1969 yılında Ordu'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından GATA Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültenin Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.