Diz kireçlenmesi

Diz kireçlenmesi

Diz kireçlenmesi, diz eklemindeki kıkırdak yapının zamanla yıpranması ve aşınması durumudur. Hem ilerleyen yaş hem de fazla kilonun etkisiyle vücudun ağırlığını taşıyan bu eklemler aşama aşama yıpranarak ağrıya ve yürüme güçlüğüne neden olur. Kıkırdaktan başlayan kireçlenme zamanla kıkırdağın altındaki kemiği, eklem kapsülünü ve eklem çevresindeki bağları da etkileyebilir. Ortopedi hekimlerinin ilk hedefi diz kireçlenmesi henüz başlangıç seviyelerindeyken sorunu tespit edip ilerlemesini durdurmak veya yavaşlatmaktır. Eğer ileri dereceye gelir ve kıkırdak yapı tamamen kaybolursa total diz protezi ameliyatına başvurmak gerekebilir. 

Diz Kireçlenmesi Kimlerde Görülür? Nedenleri Nelerdir?

Diz kireçlenmesinin en önemli iki nedeni ilerleyen yaş ve aşırı kilodur. Yaş ilerledikçe zamana bağlı olarak kıkırdaklar yıpranır. Diğer etmenler de buna eklenince kireçlenme kaçınılmaz bir hale gelebilir. Bir diğer önemli neden olan aşırı kilo ise dize binen yükün normalin üstündeki kiloyla daha da zorlamasına ve buna bağlı olarak eklem kıkırdaklarının daha hızlı yıpranmasına sebep olur. Normalin üzerindeki her kilo dize binen yükün 3 kat artmasına neden olur. Özellikle üzerinde durduğumuz bu iki faktör sizde olmasa da kireçlenme sorunuyla karşılaşabilirsiniz. “Aşırı kilo ve ilerleyen yaş kireçlenmenin en önemli risk faktörleridir” demek genç ve kilosuz 

kişilerin bu hastalıkla karşı karşıya kalmayacağı anlamına gelmez. Genetik etmenler, zayıf kaslar ya da birtakım ek hastalıklar da kireçlenme açısından risk oluşturabilir. Diz kireçlenmesinin tüm nedenlerini maddeler halinde sıralayalım:

Yaşlılık
• Aşırı kilo
• Ailesel etmenler
• Dize darbe almak
• Daha önce bağ, kıkırdak veya menisküs yaralanması oluşması
• Diz ekleminin enfeksiyon geçirmesi
• Romatizmal hastalıklar

Diz Kireçlenmesi Belirtileri

• Ağrı… Diz kireçlenmesinin en önemli belirtisi ağrıdır. Seviye ilerledikçe ağrılar artar, zamanla yürümek güçleşebilir, dinlenirken dahi ağrılardan durulamaz hale gelinebilir.
• Hareket kısıtlılığı… Normalde kolaylıkla yapılabilen hareketler artık zor hale gelebilir. Yürürken, merdiven inip çıkarken ya da çömelirken kişi zorlanır.
• Şişlik… Bazen dizin önünde şişlik oluşabilir. Nadir de olsa dizin arka tarafında da görülebilir.
• Diz kireçlenmesi genellikle yaş ile doğru orantılı ilerlediği için tüm bu belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkabilir.

Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Diz kireçlenmesinin hangi yöntemle tedavi edileceğine hastalığın seviyesine ve hastanın şikayetlerine göre karar verilir. Kireçlenmenin dereceleri 4’e ayrılır. (Grade 1, grade 2, grade 3 ve grade 4). Seviyesi ne kadar hafifse tedavisi de o kadar kolay olacaktır. Son aşamaya gelen kireçlenmeleri diz protezi ameliyatıyla tedavi etmek gerekebilir. Burada seviyeyle birlikte hastanın şikayetleri de önemlidir. Eğer kıkırdak bozukluğu uykudan uyandıracak kadar ağrı yapıyorsa, diz hareketlerinizde azalma varsa ve bu günlük hayatınızı zorlaştırıyorsa, hayat konforunuz düşmüşse ve denenen ameliyatsız yöntemlerden fayda görmemişseniz diz protezi kaçınılmazdır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aydın Arslan

Doç. Dr. Aydın ARSLAN, 1978 yılında Zonguldak/Kozlu da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Zonguldak ta bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladığı tıp (İngilizce) eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlık Eğitimini 2003-2008 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra 2008-2016 yılları arasında Malatya Devlet Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapmıştır. Doç. Dr. Aydın ARSLAN’ın yurt içi ve yurt dışı hakemli dergilerde 17 adet yayını mevcuttur, yurt içi ve yurt dışı kongrelerde 7 si sözlü bildiri olmak üzere 22 adet bildirisi mevcuttur. Genel Ortopedi ve Travmatoloji pratiği dışında özel ilgi alanları; diz, kalça ve diğer eklemleri ilgilenidiren protez ce ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Diz kireçlenmesi tedavisi
Prof. Dr. Aydın Arslan
Prof. Dr. Aydın Arslan
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube