Diyetteyim ekmek tüketmiyorum…

Diyetteyim ekmek tüketmiyorum…

Ne yazık ki yanlış bilgilendirmeler sebebiyle bu cümleyi fazlasıyla duyar olduk.

Peki, gerçekten hayatımızda ekmeğin, karbonhidratların yeri olmamalı mı?

Bu soru veya soruların cevabını bulmak için karbonhidratların, vücudumuz için önemini sorgulamak gerekir.

Karbonhidratların vücudumuz için önemi nedir?

Karbonhidratlara değinmek gerekirse vücudumuz için önemli bir enerji kaynağı olan besin öğesidir. 1 gr karbonhidrat ortalama 4 gr enerji sağlamaktadır. Yeterli ve Dengeli beslenen bireylerde enerjinin %55-60’ı karbonhidratlardan sağlanmaktadır. Karbonhidratlar çok çeşitlidir Temel olarak basit ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Basit karbonhidratlar yani kolay sindirilen ve kan şekerini hızlı yükselten karbonhidratlar toz şeker, bal, pekmez gibi yiyeceklerde bulunur. Kompleks karbonhidratlar yani yavaş emilerek kan şekerinin daha dengeli yükselmesine sebep olan karbonhidratlar ise tam tahıl ürünlerini içermektedir.

Tüm dokular enerji için karbonhidratları kullanırlar özellikle beynimiz enerji için sadece glikoza ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaç karbonhidratlardan elde edilmektedir. Karbonhidratı eksik tükettiğimiz durumlarda glikojen deposu ve kandaki şeker seviyesi düşerek kas proteinleri yıkıma uğramaktadır bu da kas kaybı anlamına gelmektedir. Karbonhidratı kesen kişi tartım sonucunu görünce kilo verdiği düşüncesine kapılır fakat gerçek olan vücuttan yağ kaybı değil su ve kas kaybı olduğudur.

Ayrıca karbonhidrattan fakir beslenme programları sonucunda keton cisimciklerin kanda artması sonucu vücutta ‘ketosiz’ oluşur, en önemli göstergesi ağızda aseton kokusudur. Bu nedenlerden dolayı karbonhidrattan kısıtlı veya hiç karbonhidrat bulunmayan beslenme programları kesinlikle önerilmemekle birlikte sağlık açısından uygun değildir.

EKMEKTEN VAZGEÇMEK ZORUNDA DEĞİLSİN!

Beyaz ekmek tüketin demiyorum elbette önemli olan dengeli ve doğru karbonhidrat kaynaklarının tercih edilmesidir. Dünya Sağlık Örgütü, obezite ile mücadele yazılarında bireylerin kilo vermelerinin sağlanması amacıyla tam tahıl tüketiminin arttırılmasına yönelik önerilerde bulunmaktadır. Ekmeğinizi tam tahıl veya çavdar tercih edebilirsiniz. Tam buğday ekmeği vitamin, mineral ve lif içermesi açısından sağlığınıza faydalı bir besindir. Uzun süre tok tutar, çiğneme süresi uzun olduğu için doygunluk hissine katkıda bulunmaktadır. Düşük glisemik indeksi sebebiyle kan şekerini dengeli bir şekilde yükseltmekte ani yükselmesini önlemektedir.

Sağlıklı beslenmenin en temel şartlarından biri basit karbonhidrat tüketimini azaltıp, kompleks karbonhidratlara yer vererek doğru besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmektir.

Sağlıklı Günler

Gizem ÇALIŞKAN AKGÜL

Diyetisyen

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gizem Çalışkan Akgül

EĞİTİM DURUMU 1995 – 2003                                     Yeşilyuva İlköğretim Okulu 2003 – 2006                                     Özel Okyanus Lisesi 2007 – 2008                                    İstanbul Aydın Üniversitesi İngilizce Hazırlık 2008 - 2010                                      İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Teknolojisi Bölümü 2011-  Halen                                Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü 3.sınıf Öğrencisi 2013 – 2015                                   İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü STAJ BİLGİLERİ Bahçelievler Medicana Hastanesi  04.08.2014- 13.09.2014 Poliklinik, Toplu Beslenme Sistemleri   Florance Nightingale Hastanesi ( Çağlayan) 06.07.2015 / 31.07.2015 Kardiyoloji, Böbrek Transplantasyon Kliniği, Poliklinik   Bahçelievler ...

Etiketler
Karbonhidrat
Dyt. Gizem Çalışkan Akgül
Dyt. Gizem Çalışkan Akgül
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube