Diyette mükemmelliyetçilik

"Mükemmel iyinin düşmanıdır" sözünü hiç duymuş muydunuz? Mükemmel olmaya çalışmak bizi her alanda yorar, yıpratır ve sonunda pes ettirir. Diyet yaparken de bu durum geçerli.

Diyette mükemmelliyetçilik

Kimse mükemmel değildir, kimse mükemmel bir diyet programını dört dörtlük uygulayamaz.Diyetisyene başvuran çoğu insan, diyetisyenin kendisinden %100 uyum beklentisinde olduğunu düşünür. Ancak gerçekler hiç de öyle değil. Size bir sır vereyim. Biz diyetisyenler de o listelerin tam tamına uygulanamayacağının farkındayız.

Bir kişiden tamamıyla sağlıklı bir düzende beslenme sistemi kurmasını beklemek pek de gerçekçi olmayacaktır.Elbette yaşamın getirdiği program dışı olaylar olacak. Kimi zaman duygusal nedenlerle kimi zamansa çalışma hayatı veya sosyal hayatın getirdikleri nedeniyle diyetiniz aksayabilir. Burda önemli olan çabuk toparlamak ve "Battı balık yan gider" düşüncesine kapılmamak. 

Kendinizi bir listeye tamamıyla odaklamak ve bunun dışına asla çıkmamaya çalışmak sizde stres ve baskı yaratır. Bu baskı diyeti tamamen bırakmanıza veya diyet sürecinde aşırı yeme atakları yaşamanıza neden olur. Muhtemelen diyetteyken verdiğiniz kiloları da tekrar almış olursunuz.

Peki ne yapmak gerekir?

Yapılan çalışmaların birçoğu diyette mükemmelliyetçi davranmanın pek de işe yaramadığını gösteriyor. Bir önceki yazımda sürdürülebilir diyet kavramından söz etmiştim. Yapmanız gereken şey, yaşam şartlarınıza uygun nitelikte hazırlanmış bir beslenme programını %80 oranında uygulamayı hedeflemek ve "ya hep ya hiç" düşüncesinden sıyrılmak. Kalıcı kilo vermenin tek yolu şimdilik bu gibi görünüyor.

Bu makale 27 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nursel Zengin

Dyt. Nursel Zengin Lisans eğitimini 2015 yılında Gümüşhane Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamlamıştır. Mezun olduktan hemen sonra çeşitli kamu kurumlarında diyetisyen olarak görev almıştır. Lisans eğitiminin henüz ilk yıllarındayken beslenme konusunun multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini fark ettiğinden kendi alanında ve alanı dışında birçok eğitim almış, İletişim Fakültesi bölüm derslerine ve projelerine katılım sağlamıştır. 6 yıllık meslek hayatı boyunca 3000’den fazla kişiye danışmanlık hizmeti verme fırsatı bulmuştur. Bunun yanında okullarda öğrenci ve velilere yönelik obezite, diyabet, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularında eğitimler vermiştir. 2017 yılında yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” projesinde yer almıştır. Türkiye Diyetisyenler Derneği ve Sağlık Bakanlığının düzenlediği birç ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Dyt. Nursel Zengin
Dyt. Nursel Zengin
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube