Dişlerinizdeki doğal güzellik

Dişlerinizdeki doğal güzellik

Protez diş tedavisi bölümü dişleri eksik bireylerin, eksik dişlerini çeşitli materyal ve teknik kullanarak tamamlayan, dişleri aşırı renkleme ya da çürükten dolayı madde kaybı olan bireylerde ise estetik materyaller kullanarak bireysel estetiği sağlayan bölümdür.

Yine, dişleri çapraşık olan bireyler ortodontik tedavileri tamamlandıktan sonra estetiklerini daha mükemmelleştirmek için protezden de yararlanabilirler. Hatalı olan diş ve dişetleri ilişkileri, uzun süre eksik kalan dişlerin sarkması gibi problemler sonucu bozulan ağız ve diş dokular, estetik protez tedavi teknikleri kullanılarak doğala yakın düzenlenir. Bireylerin kişisel estetiğinin ve gülüş dizaynının sağlanması için yine estetik protez diş hekimliği kullanılır. Diş sıkma, gıcırdatma sonucu dişlerin aşınması ve eklem ağrılarının tedavisi bu bölümde diğer branşlarla yardımlaşılarak yapılır.

Porselen Laminate Uygulaması Nedir?

Porselen laminateler, dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan porselen yapraklardır. Laminateler, çok ince olmaları sayesinde üstü ışık geçirgenlikleriyle doğal dişi taklit eder. Bu tedavi yöntemi dişlerin şekil ve renklerini çok kısa sürede düzeltebilen estetik tedavi şeklidir.
Porselen laminate tedavi sırasında, klasik porselen kaplamalardaki diş kesiminden çok daha az mine dokusu aşındırılır. Hatta günümüzde üst çene dişlerine kesimsiz porselen laminate yapılabilir. Porselen laminate uygulamalarının diğer önemli bir avantajı tedavi süresi çok kısadır. Hastanın diş eti veya kanal tedavisine ihtiyacı yoksa 5-6 gün içerisinde laminateler uygulanabilir.
Porselen laminateler, günümüzdeki yapıştırıcılarla tecrübeli bir hekim tarafından uygulandığında düşmez. Porselen laminate uygulamalarının 10-20 yıl arasında ömrü vardır. Ancak diş eti çekilmesi veya hastalığı bu süreyi kısaltabilir.

Porselen laminate kimlere uygulanabilir?

Dişlerinin arasında boşlukları olan kişilere,
Ön dişlerinde büyük ve renkleşmiş dolguları olan kişilere,
Diş şekillerini beğenmeyen kişilere,
Ön bölgede ileri diş renkleşmesi olan kişilere (antibiyotik kullanımına bağlı, ileri derecedeki sararmalar vb.)
Ön dişleri kırık veya aşınmış olan kişilere,
Diş eksikliği olmayan ve daha önce porselen restorasyonlar yaptırmamış olan kişilere uygulanır.
Porselen laminateler, diş eti sağlığı iyi olan kişilere veya diş eti sağlığı kazandırıldıktan sonra yapılmalıdır. Porselen laminateler  yapıları nedeniyle leke tutmaz. Çay, kahve, sigara kullanımında bir aşırılık söz konusu değilse, porselen laminateler iyi bir ağız bakımı ile sararmaz.
 
Çene Eklemi Rahatsızlıkları

Çene eklemi rahatsızlığı tek başına bir rahatsızlık değil, çiğneme kasları ve çene eklemini de etkileyen genellikle ağrılı şikayetler grubudur. Çene eklemi rahatsızlığının toplumda görülme sıklığı oldukça fazladır. Kadınların erkeklerden daha fazla bu rahatsızlıktan şikayetçi olduğu da bilinmektedir. Çene eklemi rahatsızlığı her yaştaki insanda görülebilir. Ancak sevindirici olan eklem bölgesinde ağrı olan herkes çene eklemi rahatsızlığına sahip demek değildir. Genellikle eklem bölgesinin rahat olmaması sık rastlanan ve zaman zaman ağrılı olan bir durumdur ve çoğunlukla küçük bir tedaviyle geçer. Ancak belli bir oranda hastada ciddi çene eklemi rahatsızlığı görülebilir.

Estetik Restorasyonlar Zirkonyum ve Tam Seramik

Uzun yıllardan bu yana, diş hekimliğinde kullanılan porselenin kırılgan yapısının engellenmesi ve ağız ortamındaki çiğneme kuvvetlerine dayanabilmesi için porselen, bir metal alt yapı ile desteklenmekteydi. Ancak metal alt yapı, porselenin altından yansıyarak doğal diş görüntüsünü engellemekte ve estetik kalitesi düşük olan restorasyonlar yapılmaktaydı. Teknolojinin gelişmesi ile günümüzde artık alt yapıları metal olan porselen restorasyonlar yerine, tam seramik ve zirkonyum restorasyonlar kullanılmaya başlanmıştır.

Tam seramik restorasyonlarda metal alt yapı yerine güçlendirilmiş porselenler, zirkonyum restorasyonlarda ise zirkonya elementi kullanılmaktadır. Yapılacak olan dişin rengine göre bu malzemeleri de renklendirmek mümkündür. Estetik kalitenin çok yüksek olduğu bu restorasyonlar uzun ömürlü ve kullanışlıdırlar. Empress veya Zirkonyum diye adlandırılan bu restorasyonlar sayesinde doğal dişe en yakın estetik görüntü elde edilmektedir. Bu yüksek estetik kalitenin yanında ağız içindeki çiğneme kuvvetlerine karşı en az metal destekli porselenler kadar dirençli ve uzun ömürlü restorasyonlardır. Doğru bir şekilde planlandığında her türlü vakada ve ağızda kullanımları mümkündür.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Orhan Öztoprak

Isparta'da doğan Dt. Orhan ÖZTOPRAK, ilkokul ve ortaokulu Avusturalya’da bitirmiş olup, lise öğrenimini Antalya Koleji’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimini 2010 yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini tamamlamıştır. Lisans eğitimini başarıyla tamamlamasının ardından 2011‘de Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalında uzmanlık eğitimine başlamış olup, halen devam etmektedir.

Şu an Marmaradent Özel Diş Kliniğinde mesleki çalışmalarını sürdüren Dt. Orhan ÖZTOPRAK, 2011 yılından beri TPİD(Türk Prostodonti ve İmplantoloji Derneği) ve Türk Diş Hekimleri Birliği üyesidir.

Etiketler
Zirkonyum implant
Dr. Dt. Orhan Öztoprak
Dr. Dt. Orhan Öztoprak
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube