Dişlerin sallanması ve diş eti tedavisi

Dişlerin Sallanması ve Diş Eti Tedavisi Diş eti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihaplı hastalıklar periodontal hastalıklardır. Günümüzde diş kayıplarının altında yatan en büyük neden periodontal hastalıklar olup; erken dönemde teşhis ve tedavi edildiğinde diş kayıplarının önüne geçmeniz sağlanabilir. Periodontal rahatsızlıkların önlenmesi ve periodontoloji tedavisi doğal diş yapınızın korunmasını sağlar. Periodontal rahatsızlıklar ilk dönemlerde diş eti iltihabı ile kendisini gösterir. Tedavi edilmediğinde ilerleyerek dişleri çevreleyen alveol kemiğinde ve diş etlerinde geriye dönüşsüz hasarlara neden olabilir. Periodontal hsatalıkların daha da ilerlemiş safhası olan periodontitis, alveol kemiğinde ve diş etlerinde oluşan hasar sonucu periodontal cepler oluşturur ve böylece diş eti hastalıklarının kolayca ilerlemesine neden olur. Periodontitisin ilerleyen safhalarında dişler sallanabilir; daha da ilerler ise diş kayıplarına neden olur. Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir? Diş eti rahatsızlıkları belirtileri, periodontal rahatsızlıkların erken dönemde keşfedilerek tedavi edilmesini sağlar. Periodontal rahatsızlıkların belirtileri arasında: • Fırçalama sırasında ağrıyan ve kanayan diş etleri • Dişlerden çekilerek uzaklaşan diş etleri • Hassas, kırmızı ve şiş diş etleri • Dişetleri ve dişler arasındaki iltihaplı akıntılar • Daimi nitelikte kötü ağız kokusu • Dişlerin sallanması ve birbirinden uzaklaşması yer almaktadır. Bu belirtilerin birini ya da birkaçını yaşıyorsanız; en kısa sürede diş hekimine görünmenizde fayda vardır. Erken dönemde diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde, diş taşı temizleme ve plağın uzaklaştırılması ve diş köklerinin düzgün bir kök yapısına sahip olmasının sağlanması gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Böylece iltihap oluşturan plak, bakteriler uzaklaşarak dişler eski sağlıklı yapısına geri kavuşurlar. Erken dönemlerde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemleri ek bir tedaviye gerek olmaksızın diş eti rahatsızlıklarının başarılı bir şekilde tedavi edilmesini sağlar. Diş eti rahatsızlıkları ilerlediğinde ise daha ciddi cerrahi müdahaleler gerçekleştirilmektedir.

Dişlerin sallanması ve diş eti tedavisi

Dişlerin Sallanması ve Diş Eti Tedavisi
Diş eti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihaplı hastalıklar periodontal hastalıklardır. Günümüzde diş kayıplarının altında yatan en büyük neden periodontal hastalıklar olup; erken dönemde teşhis ve tedavi edildiğinde diş kayıplarının önüne geçmeniz sağlanabilir. Periodontal rahatsızlıkların önlenmesi ve periodontoloji tedavisi doğal diş yapınızın korunmasını sağlar. 
Periodontal rahatsızlıklar ilk dönemlerde diş eti iltihabı ile kendisini gösterir. Tedavi edilmediğinde  ilerleyerek dişleri çevreleyen alveol kemiğinde ve diş etlerinde geriye dönüşsüz hasarlara neden olabilir. 
Periodontal hsatalıkların daha da ilerlemiş safhası olan periodontitis, alveol kemiğinde ve diş etlerinde oluşan hasar sonucu periodontal cepler oluşturur ve böylece diş eti hastalıklarının kolayca ilerlemesine neden olur. Periodontitisin ilerleyen safhalarında dişler sallanabilir; daha da ilerler ise diş kayıplarına neden olur. 
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Diş eti rahatsızlıkları belirtileri, periodontal rahatsızlıkların erken dönemde keşfedilerek tedavi edilmesini sağlar. Periodontal rahatsızlıkların belirtileri arasında:
•    Fırçalama sırasında ağrıyan ve kanayan diş etleri
•    Dişlerden çekilerek uzaklaşan diş etleri
•    Hassas, kırmızı ve şiş diş etleri 
•    Dişetleri ve dişler arasındaki iltihaplı akıntılar
•    Daimi nitelikte kötü ağız kokusu
•    Dişlerin sallanması ve birbirinden uzaklaşması yer almaktadır.
Bu belirtilerin birini ya da birkaçını yaşıyorsanız; en kısa sürede diş hekimine görünmenizde fayda vardır. 
Erken dönemde diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde, diş taşı temizleme ve plağın uzaklaştırılması ve diş köklerinin düzgün bir kök yapısına sahip olmasının sağlanması gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Böylece iltihap oluşturan plak, bakteriler uzaklaşarak dişler eski sağlıklı yapısına geri kavuşurlar. Erken dönemlerde gerçekleştirilen bu tedavi yöntemleri ek bir tedaviye gerek olmaksızın diş eti rahatsızlıklarının başarılı bir şekilde tedavi edilmesini sağlar. Diş eti rahatsızlıkları ilerlediğinde ise daha ciddi cerrahi müdahaleler gerçekleştirilmektedir. 

Bu makale 23 Ocak 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek

Uzm. Dr. Dt. Tolga GÜLÇİÇEK, 1977 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  1995 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Yine Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde açılan uzmanlık sınavını birincilikle tamamlayarak Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 8 ay süren Anesteziyoloji, KBB ve Plastik Cerrahi Anabilim dallarındaki rotasyon eğitimini takiben eğitimine 6 ay İngiltere Londra’da devam etmiş, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri, University of Michigan Hospital ve Mott Children Hospital’da misafir öğretim görevlisi olarak bulundu. Prof.Dr. Joseph I. Helman ve 2010 yılında kayb ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube