Diş ipi kullanımı

Diş ipi kullanımı

Sanki fırçalamak yetmiyormuş gibi. Hem de günde iki kere. Bir de başımıza diş ipi çıktı. Hepimiz bu ya da benzeri şeyleri söylemiyor muyuz? Yakınmıyor muyuz? Oysaki diş ipi fantastik bir ürün değildir. Dişlerin birbirine bakan tarafları; ne diş fırçası ne (doğal bir temizleyici olan) tükürük ne de gargaraların ulaşamadığı yerlerdir. Bu nedenle de bakteriler kolayca koloni oluşturur ve yaşam alanlarını genişletirler. Yani dişleri çürütür ve kemikleri eritirler. Bu bölgeye girecek ve diş yüzeyini temizleyerek tek şey ise diş ipidir.

Bakteri plağı yapışkan yapıdadır. Bir tırnak ile yerinden kaldırılabilse de yüzeyden tamamen temizlenmesi, fırça ya da ipin tek kerelik hareketi ile olamaz.  Ayakkabı boyacılarının ayakkabıları bir bez ile güzelce parlattıklarını görmüşsünüzdür. Aynı yöntemle ipi bez gibi düşünerek ve kullanarak dişin ön ve arka ara yüzeyini parlatmalıyız ki plağı yeterince iyi temizleyebilelim.

Son olarak önemli bir nokta: Diş ipi diş yüzeyinin temizliği için kullanılır, dikkatli kullanılmaz ise dişetinizi kesebilirsiniz. Parmakları ve ipi dişten ayırmadan ve iki parmak arasındaki ipin boyutunu mümkün olduğunca kısa tutarak ipi kontrollü kullanalım. Ama mutlaka kullanalım.

Dr. Demet CAN

Periodontolog
Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Demet Can

Uzm. Dr. Demet CAN, 1978 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Aynı yıl yine Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde, Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları) üzerine uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

Uzm. Dr. Demet CAN, mesleki çalışmalarına İzmir'de yer alan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dr. Demet Can
Uzm. Dr. Demet Can
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube