Diş eti hastalıklarında ve çekilmelerinde diş eti tedavileri ve ileri derecede çene kemiği erimelerinde implant ameliyatları

Diş eti hastalıklarında ve çekilmelerinde diş eti tedavileri ve ileri derecede çene kemiği erimelerinde implant ameliyatları

Diş doktorları tarafından yapılan ameliyata, diş eti probleminin ileri düzeyde olması durumunda başvuruluyor. İlerleyen diş eti rahatsızlıklarında tedavi için cerrahi operasyonların uygulanması kaçınılmaz oluyor. Diş eti iltihabı sorununun ilerlemesi, ancak bu durumun ameliyat ile sonlandırılmasını gerektiriyor. Ağız ve diş sağlığını korumak için yapılan bu ameliyatlar diş eti çekilmelerinde ya da diş eti şekillendirmeleri için tercih ediliyor. Çok sayıda diş ameliyatı türleri var. Doktor tarafından yapılan incelemeler ve kontroller sonrasında, diş ameliyatının gerçekleşmesi sağlanacaktır.

Tüm dünyada çok uluslu bağımsız araştırmalar göstermiştir ki günümüz teknolojisi ile üretilmiş olan implantlar belirli koşullar sağlandığı takdirde aynı gün fonksiyona sokulabilmektedir. Anında yükleme dediğimiz bu uygulamada kişi implant uygulamasını takiben aynı gün sabit geçici dişlerine kavuşabilmekte ve estetik ve fonksiyonle olarak yaşam kalitesi çok yükseltilebilmektedir. Özellikle yaşa bağlı olarak alt ve üst çene arka bölgedeki ilerlemiş kemik kayıpları durumunda ileri cerrahilere gerek kalmadan uzun süren tedavi süreçleri yaşamadan son derece pratik şekilde bir günde sabit dişler yapabilmekteyiz. Tek seansta yerleştirilen 4 yada 6 adet implant üzerine aynı gün sabit dişler takılabilmekte ve kişi hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir. Bazı Durumlarda çene kemiği çok erir , bu durumda hastanın eksik ve sağlam dişleri, damaktaki kemik yapısı implanta uygun olan ve olmayan hastalar konusunda ipuçları vermektedir. Uygulama öncesi hekim çeşitli teknikler uygular, diş röntgeni çekilir ve detaylı bir muayene sonucunda dişin nasıl düzeleceği konusu açıklığa kavuşturulur.

Genel olarak bu durumlarda hastalarımızdan rutin Tomografi isteyerek hastanın kemik durumunu 3 boyutlu inceleriz daha sonrasında ise çeşitli regenerative materyaller, Prf uygulamaları, kemik greftleri ile all on 4 ,all on 6,all on 8 yöntemleriyle hastalarımıza en uygun yöntemi öneriyoruz.

Eksik diş için uygulanacak olan diş tedavisi seçenekleri arasında özellikle günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan yöntemlerden biri de implant olmaktadır. Diş kayıpları söz konusu olduğunda, en kalıcı  seçeneklerden birisi  implant uygulamasıdır. İmplant teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeler sayesinde artık uzun süren zahmetli ileri cerrahi uygulamalara gerek kalmadan sabit dişlerinize  kavuşabilirsiniz.

Geleneksel olarak İmplant tedavileri ortalama 2-3 ay kadar sürmektedir. Ancak hiç bir dişi olmayan yada mevcut dişlerini kaybetme noktasına gelmiş bir kişi için implant uygulamasını takiben 2-3 ay dişsiz kalmak en büyük sıkıntı olmaktadır. Hele birde bu kişi aktif çalışma hayatının içinde ise dişsizlik çok daha büyük sıkıntı olmaktadır. Bu hastaların implant operasyonunu takiben iyileşme dönemini ağızlarında sabit ve estetik dişler ile geçirmeleri son derece faydalı olmaktadır.

Bazı durumlarda hastalarda ileri derece de diş eti kayıpları maalesef diş kayıplarına yol açar bu durumlarda eriyen çene kemiğine ileri implant cerrahisi yöntemiyle implant yapmak gerekebilir. Hareketli protezlerden veya başka sebeplerden dolayı eriyen çene kemiğine implant yapılıp yapılamaması merak edilen konulardandır.

Bunun için detaylı bir muayene ve ileri görüntülemeler gerekebilir. Çeşitli teknik ve implantta ileri cerrahi yöntemleriyle kemik erimelerine değişik çözümlerek üretebilmek mümkün olmaktadır. Özellike All 4, All 6 veya All on 8 yöntemleri implant tedavilerine sıkça kullanılan metodlar arasındadır.

Diş eti çekilmesi ve Eriyen Çene Kemiğine İmplant tedavisinde  özellikle diş eti çekilmesi yaşanması durumunda uygulanacak olan tedavi planı  kişinin yaşamış olduğu rahatsızlığın düzeyine göre belirlenmektedir. Uzman ekip tarafından yapılacak olan kontroller ile bu düzeyin belirlenmesi ve uygulanacak olan tedavinin buna uygun şekilde yapılması sağlanabilir. Tedavi edilmemesi halinde diş kaybı yaşanabilecek olduğu için özellikle erken dönemde müdahale edilmesi çok faydalı olacaktır.

Diş eti çekilmesi halinde uygulanacak olan tedavi için diş dokusu üzerinde oluşmuş olan hasarın tedavi edilmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra diş duyarlılığının tedavi edilebilmesi söz konusu olmaktadır. Son aşamada özellikle cerrahi olarak yapılacak olan uygulama ile diş eti dokusunun yerine getirilmesi sağlanmaktadır. Bunun için gerçekleştirecek olan kaplama işlemleri ile aynı zamanda dişteki hassasiyetin giderilmesi sağlanmaktadır. Bazı İlerleyen durumlarda Küretaj yapmak gerekebilir.

Kliniğimize gelen genellikle hastalardan tomografi alarak kemiğin yapısını üç boyutlu inceleyerek,ne kadar kemik erimesi olduğunu,bu tür kemik erimelerinde ne tür bir tedavi uygulayacağımızı önceden planlıyoruz.Genellikle bu tür ameliyatlarda Prf yöntemi ,kemik greftleri ve çeşitli regenerative materyaller kullanılmaktadır.

Tek seansta yerleştirilen 4 yada 6 adet implant üzerine aynı gün sabit dişler takılabilmekte ve kişi hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir.

Bu makale 5 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek

Uzm. Dr. Dt. Tolga GÜLÇİÇEK, 1977 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  1995 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Yine Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde açılan uzmanlık sınavını birincilikle tamamlayarak Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 8 ay süren Anesteziyoloji, KBB ve Plastik Cerrahi Anabilim dallarındaki rotasyon eğitimini takiben eğitimine 6 ay İngiltere Londra’da devam etmiş, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri, University of Michigan Hospital ve Mott Children Hospital’da misafir öğretim görevlisi olarak bulundu. Prof.Dr. Joseph I. Helman ve 2010 yılında kayb ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diş implant ameliyatı
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube