Diş eti çekilmesi nedenleri, çeşitleri hakkında

Diş eti çekilmesi nedenleri, çeşitleri hakkında

Bu yazımız da erkek ve kadın hemen herkes de gözlemlenen diş eti çekilmesi hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Diş Eti Çekilmeleri Diş hekimliğinde Periodontoloji bölümünün alanına girmektedir.

Diş eti çekilmesi nedir? 

Hayatımızın ummalı koşturması esnasında sağlığına ve bakımına dikkat edemediğimiz ağzımızda zaman içerisinde bakteriler birikir ve dolayısıyla diş etimizde erime ve geri çekilme gibi durumlar ortaya çıkar. Diş atrofisi adı verilen bu diş eti çekilmesi, ağız ve diş sağlığımızı ihmal etmemizden dolayı ve düzenli temizleme işini yapmamamızdan dolayı olarak ortaya çıkmaktadır. Eğer tedavi edilmez ise ciddi sorunlara yol açabilecek olan diş eti çekilmesi eski teknolojik ortamlarda tedavisi oldukça zordu lakin son zamanlarda oldukça kolay olmaktadır.

Diş Eti Çekilmesi Çeşitleri

Diş eti çekilmesi kronik ve akut olarak iki sınıfa ayrılır. Bu çekilmenin hangi türden olduğuna bazı belirtiler ile her ne kadar anlayabilsek de doktorun tespitine müracaat etmeliyiz.

Kronik Diş Eti Çekilmesi1 – 2 mm çapında diş etinde meydana gelen çekilmeler kronik diş eti çekilmesi olarak değerlendirilmektedir. Bu tür çekilmeler büyük sorunlara yol açmamaktadırlar. Kronik diş eti çekilmesinin ilerlemesi yavaş gerçekleşir.

Akut Diş Eti Çekilmesi; Fazla sıcak yiyilen yemekler, ağrımızı gidersin diye diş etimiz üzerine konulan aspirinlerin yanıkları, aşırı sigara içmek, sert fırçalar ile fırçalamak,  bazı hastalıklar ve hormonsal bozukluklar sonucu meydana gelen diş eti çekilmeleri bu sınıfa girmektedir. Diş eti kenarlarımızda veya uçlarında şiş ve aynı zamanda ödem oluşması belirtileri arasında yer almaktadır.

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri?

Diş Taşları; Düzenli yapılmayan ağız ve diş sağlığı bakımından dolayı diş taşları oluşmaktadır. Dişlerimizde oluşan bu diş taşları zaman içerisinde diş etine yaşlaşmakta ve diş eti içerisinde kendisi için yer açmak noktasında içerilere doğru yol alır. Ve zamanla diş etimizde oluşan taşlar da diş etimizin çekilmesine sebep olur.

Diş Fırçalanmasını aksatmak; Aksatılan ve düzenli fırçalanmayan dişlerimiz den dolayı veya sert diş fırçası tercih etmemizden dolayı da diş eti çekilmesi gerçekleşir.

Diş Gıcırdatmak; Gün içerisinde veya uyurken diş gıcırdatması işlemini yapmak diş yapısını bozmanın yanında diş etinin de çekilmesine sebep olmaktadır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek

Uzm. Dr. Dt. Tolga GÜLÇİÇEK, 1977 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  1995 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Yine Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde açılan uzmanlık sınavını birincilikle tamamlayarak Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 8 ay süren Anesteziyoloji, KBB ve Plastik Cerrahi Anabilim dallarındaki rotasyon eğitimini takiben eğitimine 6 ay İngiltere Londra’da devam etmiş, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri, University of Michigan Hospital ve Mott Children Hospital’da misafir öğretim görevlisi olarak bulundu. Prof.Dr. Joseph I. Helman ve 2010 yılında kayb ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
Diş eti çekilmesi nedenleri
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube