Diş eti çekilmeleri nedir?

Diş eti çekilmeleri nedir?

Diş eti hastalıkları içinde en yaygın görülen sorun diş eti çekilmeleridir. Genç, yaşlı fark etmeksiniz pek çok kişide görülür. Bu durum mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi takdirde sorun diş kayıplarına kadar gidebilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Nedir? Neden Oluşur?

Diş etlerinin çekilerek diş köklerinin açığa çıkması sorunu diş eti çekilmesidir. Açığa çıkan diş kökleri sıcak soğuk hassasiyeti yapabilir. Ancak daha büyük sorun desteksiz kalan dişin bir süre sonra sallanmaya başlamasıdır. Bu durum dişin düşmesine kadar gidebilir.

Diş eti çekilmelerinin sebebi dişlerde oluşan plaklardır denilebilir. Ağız sağlığına dikkat etmemek, kötü beslenme alışkanlıkları, alkol, sigara, genetik faktörler, diyabet gibi daha pek çok durum dişlerde plak oluşumuna sebep olur. Bu plaklar sertleşerek diş taşı halini alır.

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı hızlı bir şekilde oluşan ve yayılan bir durumdur. Diş taşı oluşumu arttıkça diş eti itilerek taşlar oraya yerleşir. Yani diş taşları diş üstüne değil, köküne doğru ilerler. Bu durumda diş etleri çekilmeye başlar. Diş taşları temizlenerek diş etlerinin normale dönmesi sağlanabilir. Ancak bu durum başlangıç seviyesindeki hastalar için geçerlidir.

Diş taşları aynı zamanda diş etlerinde iltihap oluşturur. Bu iltihap ilerleyerek diş köküne yayılabilir. Diş eti iltihaplarının ilerleyen aşamalarıdır. Tedavisi de küretaj ile yapılabilir. Ancak diş taşı temizliğine göre bir nebze zor bir tedavidir. Derin temizlik olarak adlandırılan bu tedavide dişlerde derinlemesine temizlik sağlanır.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti çekilmeleri nedir sorusuna yanıt verdikten sonra tedavisine bakalım.  İlk aşama diş taşı temizliğidir. Eğer çekilmeye bağlı ağrı vs. varsa ikinci aşamada küretaj tedavisi yapılır. İltihap sorunu çözülmüş ancak çekilme devam ediyorsa son aşama ameliyattır.

Diş eti çekilmesi ameliyatı dediğimiz ameliyatta damaktan alınan sert doku, çekilen etin yerine nakledilir. Bir nevi yama yapılır. Böylece diş kökü kapatılır. Başarılı bir tedavidir.

Kliniğimizde bulunan perodontoloji uzmanı doktorlarımız diş eti çekilmelerini başarı ile tedavi etmektedir. Yapılan inceleme sonrası aşama aşama bu sorundan kurtularak, sağlıklı bir ağıza sahip olacaksınız.

Diş Eti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

En ciddi diş hastalıklarından birisi de diş eti hastalıkları olmaktadır. Bu sebeple tedavi süreci son derece önem arz etmektedir. Zira zamanında gerekli olan tedbirler alınmaz ise bu durumda diş kaybı dahi yaşanabilir. Bu durumun ise geri dönüşü maalesef ki mümkün olmayacaktır. O halde tedaviye gerekli olan özeni göstermek gereklidir. Bu kapsamda sizlere yazımızda tedavinin nasıl yapıldığı ve ne kadar sürdüğü gibi konularda bilgiler sunacağız. Bu sayede zihninizdeki soru işaretleri de giderilmiş olacaktır.

Tedavi Nasıl Yapılır?

Diş eti tedavisi hastalığın düzeyine göre değişiklik arz etmektedir. Bu kapsamda basit bir düzeyde ise ilaç tedavisi ile giderilmesi mümkün olmaktadır. Ancak ilerlemiş ise bu durumda da ameliyat kaçınılmaz bir çare olabilecektir.

Ancak hangi yöntem uygulanırsa uygulansın ağrısız bir şekilde netice almak hedeflenmektedir. Fakat tedavi sürecinde sabırlı olmak ve doktorunuzun uyarılarını dinlemek zorundasınız. Bu kapsamda klinik doktorlarımız sizlere en iyi özveriyi gösterecek ve sürecinizi yakından takip edeceklerdir.

Tedavi Süreci Ne Kadar?

En sık sorulan sorulardan birisi de diş eti tedavisi ne kadar sürer olmaktadır. Bu sorunun cevabını hastalığın düzeyi belirlemektedir. 

Bu makale 24 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek

Uzm. Dr. Dt. Tolga GÜLÇİÇEK, 1977 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  1995 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Yine Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde açılan uzmanlık sınavını birincilikle tamamlayarak Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 8 ay süren Anesteziyoloji, KBB ve Plastik Cerrahi Anabilim dallarındaki rotasyon eğitimini takiben eğitimine 6 ay İngiltere Londra’da devam etmiş, 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri, University of Michigan Hospital ve Mott Children Hospital’da misafir öğretim görevlisi olarak bulundu. Prof.Dr. Joseph I. Helman ve 2010 yılında kayb ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
Dişeti
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
Uzm. Dr. Dt. Tolga Gülçiçek
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube