12 katlı bir apartmanın 8. Katında oturuyoruz, eşim evin giriş kapısının yanındaki kombi odasını banyo yaptırdı doktor hanım, “Dışardan mikrop taşıyorsunuz, yıkanmazsanız hasta olursunuz” diyerek önce bu banyoya girmek zorunda kalıyoruz, yıkanıyoruz, temiz giysilerimizi giyip içeri girebiliyoruz.
Bütün kıyafetlerimiz ve ayakkabılarımız bir çöp torbasına konuyor, sonra onlar banyoda yere açılan bir muşambanın üzerinde ayrılıyor ve makinada yıkanıyor. Eğer çocuklar okuldan geldikten sonra tekrar dışarı çıkarlarsa veya ben market ya da benzeri başka bir iş için çıkarsam tekrar yıkanmak zorunda kalıyoruz.
Evde temizlik ürünlerine , su ve elektriğe harcadığımız parayı başka hiçbir şeye harcamıyoruz. Çocukların arkadaşları dahil eve misafir de gelemiyor tabi ki. Eğer çok zorunlu bir hal olursa misafirin oturacağı yere çarşaf seriyor, kimseyle el sıkışmıyor, misafir gittikten sonra da evi sabaha kadar temizliyor. Elleri temizlik yapmaktan artık yara oldu.
Aynı zamanda çalıştığı için işleri yetiştirmekte çok zorlanıyor, temizlik için yardımcı alalım diyorum kabul etmiyor. Sabah saat 5 te kalkıyor, kendi banyosu bir buçuk saat sürüyor. Çalıştığı yerde de çok titiz, öğlen yemeğini evden götürüyor, orda mümkün oldukça tuvalete girmemeye çalışıyor.
Artık hepimiz alıştık bu duruma çocuklar büyüdükçe annelerine benzemeye başladılar , onlar da okulda hiçbir yere oturmamaya, ellerini dışarda hiçbir yere değdirmemeye dikkat ediyorlar. Kızım içine kapanık bir çocuk annesini mutlu etmek için elinden geleni yapıyor, ama oğlan çok asi. Niye başkalarının annesi böyle değil diyor, ben gidip anneannemde kalacağım diyor.
Defalarca doktora gidelim bu normal değil dedim kabul etmiyor. En son “ çok bunaldım ,boşanmak istiyorum “ dedim. Önce kabul etti, sonra “aslında sen pissin, ben normalim ” diyerek savunmaya geçti, onu anlamadığımı söylüyor, ne yapacağımı şaşırdım. Artık dayanamıyorum, bir kez gelmeyi kabul etti ama ilaç içmek istemiyor , ilaçsız düzelir mi?
En sık görülen takıntı hastalığı TEMİZLİK TAKINTILARI
Bu örnekte olduğu gibi gerek hastaların gerekse ailelerinin yaşam kalitesini oldukça düşüren hatta bazen hayatını kabusa çeviren bir hastalık ; Obsesif Kompulsif Bozukluk . Daha çok halk arasında “ Takıntı Hastalığı “ olarak bilinmekte, en sık karşılaştığımız tipi ise temizlik takıntıları .
Maalesef hastalar düşüncelerinin saçma olduğunu bildiği halde içinde bulundukları sıkıntıdan kurtulmak için yineleyici davranışlardan kendilerini alamıyorlar.
Çoğu zaman doktora gitmekten çekiniyor ve tedavilerini geciktiriyorlar. Oysa ki ilaç tedavisi ile birlikte uygulanan Bilişsel Davranışçı Terapi ve diğer terapi teknikleri ile tedavide başarı şansı oldukça yüksek.
Obsesif Kompulsif Bozukluğun kesin nedeni bilinmemekle beraber nedenleri;
1. Genetik nedenler: Genellikle birinci derece akrabalarda veya ikinci kuşakta görüldüğünden genetik geçişli olduğu düşünülüyor
2. Hormonal nedenler: Beyinde iletim ağında önemli rolü olan serotonin maddesinin azalması
3. Çocukluk çağı travmaları: Erken çocukluk döneminde yoğun stres altında kalınmış olmak, anne veya babaya karşı duyulan yoğun öfkenin içe bastırılması , cinsel taciz veya istismara uğramak gibi …
4. Kişilik Özellikleri: Kişilik yapısı olarak titiz, kuralcı, ayrıntıcı, mükemmeliyetçi özelliklere sahip olan kişiler bu hastalığa daha yatkın kişiler
Not: Danışan öyküleri etik ilkeler gereği değiştirilmiştir.