Dikkat! sağanak depresyon gelebilir.

Dikkat! sağanak depresyon gelebilir.

Havaların soğuması ve Güneş ışınlarının ülkemizden uzaklaşmasıyla beraber daha karanlık havaların oluşmasının insan psikolojisinin üzerinde etkisi büyüktür.

Mevsimsel duygu durum bozukluğu kış aylarında ortaya çıkan bir bozukluk olduğunu belirterek beynimizde bizim günlük aktivitelerimizi, ruhsal ve fizyolojik iyilik halimizi etkileyen uyku hormonu olan melatonin, beynin dikkat ve çevreye yanıt verme ile ilgili bölümlerini etkileyen noradrenalin gibi kimyasallar kış aylarında daha fazla salgılanıyor. Mutluluk hormonu dediğimiz serotoninin de daha az salgılandığını görüyoruz. Tüm bunlar birleşince kişide uykusuzluk, uykuya eğilim, uyuşukluk, motivasyon ya da enerji kaybına sık rastlıyoruz.

Mevsimsel duygu durum bozukluğu kış aylarında kendini gösterdiği gibi rahatsızlığın kronikleştiği vakalar da görülmektedir. Bu durum kendini majör depresyon olarak ortaya çıkarıyor. Kişiler günlük hayat aktivitelerinden mahrum kaldıklarını, artık canlarının hiçbir şey istemediğini, hayattan zevk alamadıklarını, uyku düzeni ve iştahta değişimler olduğuna dair şikayetler den bahsetmeye başlıyorsa gözlemlenen belirtilere dikkat etmek gerekiyor.

Eğer 6 ayı aşkın süredir devam etmeyen belirtilerin olduğu ifade edilirse, bunun geçici bir durum olduğunu, erken önlem alındığı takdirde sorun olmayacağını anlatarak kişinin kendi denetimini kontrol altına alacağı davranış kazanımlarıyla bu dönemleri sağlıklı olarak atlatmak mümkündür.

Peki Kronikleşme durumunda neler yapabiliriz ve bu durumu nasıl atlatabiliriz?

Kişi rahatsızlık veren davranışlarla başa çıkamadığı durumda mutlaka destek almalıdır.Bazı özel duyarsızlaştırma tekniği ya da bazı bilişsel müdahalelerle kişinin içinden çıkılmaz zannettiği durumlarda müdahale ederek oldukça iyi bir sonuç elde ediyoruz. Kısa sürede kişinin iyilik halini sağladıktan sonra tedaviyi biraz daha güçlendirip sonuçlandırıyoruz”

Peki kişi kendi için neler yapmalı;

Kafeinden uzak durulmalı, kafein uyku düzenimizi etkilediği için kişide agresiflik ve sinirlilik ruh hali durumuna sebep olabiliyor.

Karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durulmalı,  fazla enerji alarak bunu vücuttan atamadığımız durumlarda vücutta fazla yük birikmiş oluyor buda agresyona sebep oluyor.

Beyine oksijen gitmesini sağlayarak rahatlamalı bunun için kısa veya uzun vadeli egzersizler yapılmalı.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Bilgehan Turanlı

Psikolog Bilgehan Turanlı,Mersin Toros Üniversitesi'nde İntermediate hazoırlık eğitimini başarı ile tamamlamıştır. 

Psk. Bilgehan Turanlı, aile ve çift terapisi,cinsel terapisi, yetişkin psikoterapisi, uzmanlık alanlarında etkinlik göstermektedir.Minnesota çok yönlü kişilik envanteri(MMPI) ve WISC-R uygulayıcı, çocuklara yönelik zeka testi ve yetişkinlere yönelik MMPI envanteri uygulaması yapmaktadır.

Psk. Bilgehan Turanlı, Mersin'de bulunan Psikofit Beslenme Diyet ve Psikoterapi Merkezi'nde hizmet vermektedir.

Etiketler
Depresyon nedir
Psk. Bilgehan Turanlı
Psk. Bilgehan Turanlı
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube