Diğerleri ile olan ilişkimiz, hayata karşı temel tutumumuzu belirler.

Diğerleri ile olan ilişkimiz, hayata karşı temel tutumumuzu belirler.

Eş, aile, akraba, komşu gibi yakın ilişkiler içinde olduğumuz gruplara dahil olabileceğimiz gibi, tuttuğumuz takımın taraftarları, devam etiğimiz kursun öğrencileri gibi uzak ilişkiler içinde olduğumuz bir çok gruba dahil olabiliriz.

Dolayısıyla bizi şekillendiren en önemli unsurlardan birisi de ait olduğumuz gruplardaki kişilerle olan ilişki biçimlerimiz, onlarla nasıl temas kurduğumuzdur. Diğerleri ile olan ilişkimiz hayata karşı temel tutumumuzu belirler.

Yaşantı Grupları, her şeyden önce bu ilişki biçimlerimizi görmemizi sağlamak için çok uygun bir zemindir. Grup yaşantısı çalışmalarında da bu grubun bir üyesi olur, dahil olduğumuz diğer gruplardaki davranış kalıplarımızı sergileriz. Böylece yaşantı grubunda kendimize ve ilişki kurma biçimlerimize dair bir çok bilgi ediniriz.

Yaşantı grubu nedir?

Kişilerin kendileri ve iletişim kurma biçimlerini daha iyi tanımları için yapılan bir duygu-düşünce-beden bütünlüğüne dayalı, 6-10 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen özel grup çalışmalarıdır. Hayatta karşılaşılan her türlü soru ve sorun, acı, haksızlık, ölüm, sorumluluk gibi varoluşçu temalar da yaşantı gruplarında ele alınabilir. Belli bir kavram üzerinden yola çıkılır ve bu kavramla çalışılırken kişinin kendisi ve hayatı ile ilgili farkındalığı üzerine yoğunlaşılır.

Yaşantı gruplarının dinamiği nedir?

Kişinin sahip olduğu sorunun bir tek kendinde olmadığını fark etmesi iyileştiricidir.

Kişilerin sadece “destek alan” rolünde değil, “destek veren” rolünde de olmalarını sağlar. Bu da kendi problemini çözmeye çalışan, bu konuda zaman zaman çaresiz hisseden birinin, grup içindeki bir başka kişiye destek verebildiğini görmesi açısından önemlidir.

Benzer problemle ilgili olarak farklı farklı işe yarayan ya da yaramayan bir çok çözüm yolunu görme fırsatı bulunur.

Kültürün, sosyal ortamların gerektirdiği davranışların kazanılması ( arkadaş ilişkileri, flört etme yöntemleri, iş görüşmeleri, topluluğa hitap gibi)grup içinde, grup üyelerinin katkıları ve destekleri, geri bildirimleri ile hızla kazanılabilir.

Model alma ve karşılıklı öğrenme fırsatı yaratılır. Grup içinde öğrenirken öğretebilir, hem öğreteni, hem öğreneni izleyebilirsiniz.

Grup çalışmaları sırasında üyeler yargılanmadan anlaşıldıklarında, birbirilerinin iç dünyalarını tanıyıp, desteklendiklerinde aralarında özel bir bağ kurulur. Kendilerini oldukları gibi kabul eden bir grubun içinde, görülme, kabul edilme ve aidiyet duygularını yaşarlar

Grup çalışmalarının başka kişilere faydalı olduğunu görmek, kişinin kendi iyileşme süreci için umut beslemesini destekler.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ceren Pakman

Uzm. Psk. Ceren PAKMAN, lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladı. Uzmanlığını ise ilişkiler üzerine yoğunlaştırarak, eşlerin arasındaki etkileşimin kalitesini ve eş yaşantısının doyumunu artırmayı hedefleyen Eş Terapisi'nde geliştirmeye karar verdi. Psk. Pakman, Gottman Terapi yöntemini kullanarak eşlerin birbirleriyle iletişimlerini geliştirmeleri, yakın ilişkilerinde destek mekanizmalarını güçlendirmeleri ve çatışma çözümünde doğru yöntemleri öğrenmelerini sağlayarak; kişilerin eşli yaşam memnuniyetini artırabilmek adına bireysel donanımlarını geliştirmeleri yönünde destek vermektedir. Bir başka uzmanlık alanı ise ilişkilerde yaşanan sıkıntıların bir çoğunun psikolojik travmalarla ilişkilenmesi nedeniyle, travma tedavisi olmuştur ve bu alanda da EMDR tekniğini kullanmaktadır. Psk. Ceren PAKMAN, bu k ...

Etiketler
Yaşantı gruplarının dinamiği nedir?
Psk. Ceren Pakman
Psk. Ceren Pakman
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube