Dermatoloji nedir?

Dermatoloji nedir?

Dermatoloji, deri hastalıklarının tanı ve tedavisini konu alan tıp dalı. Dermatoloji, iç hastalıklarının alt uzmanlık dallarından biri olarak 18. yüzyılda gelişti; o çağda her deri döküntüsünün frengi olmasından kuşkulanıldığı için, bu uzmanlık dalı öncelikle zührevi hastalıkların tanı ve tedavisiyle bağdaştırıldı.

Çağdaş dermatoloji ancak 20. yüzyılın başlarında, frengiye karşı etkili ilaç tedavisinin bulunmasından sonra bağımsız bir tıp dalı niteliğini kazanabildi.

Derideki hastalık belirtilerinin kolayca gözlenebilir olması, dermatolojinin kısa sü­rede bağımsız bir tıp dalı olmasını sağlamış, ama bu dalın bilimsel temelleri ancak 19. yüzyılın ortalarında Avusturyalı hekim Ferdinand von Hebra tarafından atılabilmiştir. Deri hastalıklarında, derideki patolojik de­ğişikliklerin mikroskopla incelenmesine da­yalı bir yaklaşım öneren Hebra’dır.

Hebra’ yı izleyen dermatologlar, çalışmalarını deri hastalıklarının tanımlanması ve sınıflandı­rılması konusunda yoğunlaştırdılar.

1930′ larda Steven Rothman’m öncülüğünde, bu hastalıkların biyokimyasına ve fizyolo­jisine ağırlık veren yeni bir yaklaşım, 20. yüzyılın ikinci yarısında daha etkili tedavi yöntemlerinin gelişmesini sağladı. Bu yön­temlerle dermatoloji, derideki mantar has­talıklarını denetim altına almayı, deri kan­serlerinin erken tanısını ve tedavisini, pem- figus ve kızartılı lupus gibi kronik deri hastalıkları ile sedef hastalığını tedavi etme­yi başarmıştır.

Türkiye’de ilk dermatoloji araştırmaları, I. Abdülmecid döneminde Zambako Paşa tarafından başlatıldı. 1849′da kurulan Mek- teb-i Tıbbiye-i Şahane’de 1889′da ayrı bir dermatoloji kürsüsü açıldı. 1933 Üniversite Reformu’yla İstanbul Üniversitesi Tıp Fa­kültesi Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniği’ nin başına getirilen ve adının verildiği hastalığı tıp literatürüne kazandıran Dr. Hulusi Behçet, tıp fakültelerinde kürsü başkanı olan ilk Türk hekimlerindendi. İstanbul’daki ilk dermatoloji kürsüsünü, 1945′te kurulan Ankara Tıp Fakültesi’nin Deri Hastalıkları ve Frengi Kürsüsü izledi; o tarihten sonra kurulan bütün tıp fakülte­lerinde birer dermatoloji kürsüsü vardır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Elif Ebru Güner

Uzm. Dr. Elif Ebru GÜNER, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Ardından Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimini tamamladı. İhtisas döneminde Avusturya Viyana Universitesi Dermatoloji Klinigi'nde yaklaşık 1 yıl boyunca çalıştı. İhtisas sonrasında ilk olarak  Dokuz Eylül Üniversitesi'nde ardından 9 sene boyunca Universal Hospital Grup'ta ve sonra da kendi kurduğu dermatoloji kliniğinde dermatoloji uzmanı olarak görevine devam etti. Uzm. Dr. Elif Ebru GÜNER , buradaki görevinden ayrılarak İstanbul‘da  Acıbadem Hastaneleri Grubu'nda Klinik Dermatoloji ve Kozmetik Dermatoloji alanlarında 2 sne boyunca çalıştı. Şuanda İstanbul Nişantaşı'nda kendi kurduğu kliniğinde klinik dermatoloji,  kozmetik dermatoloj ve veneryal hastalıklar konusunda  görevine devam etmektedir. Uzm. Dr. Elif Ebru GÜNER' in yayın ...

Etiketler
Deri hastalıklarının tanı ve tedavisi
Uzm. Dr. Elif Ebru Güner
Uzm. Dr. Elif Ebru Güner
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube