Depresyonu Tanıyalım; Depresyon Nedir, Ne Değildir?

Psk. Pınar Şimşek
Psk. Pınar Şimşek
15 Ocak 2019135 görüntülenme
Randevu Al
Depresyonu Tanıyalım; Depresyon Nedir, Ne Değildir?

Depresyon, toplumda en yaygın ve sık görülen tedavi edilebilir bir psikolojik rahatsızlıktır. En az 2 hafta süren depresyon ve türevleri tedavi edilmediği takdirde aylar, yıllar hatta ömür boyu devam edebilir.

Günümüzde depresyon belirtilerinin öğrenilmesi bilinçlenmeyle paralel şekilde artmaktadır. Kişisel farkındalıklar sayesinde hastalar kendilerinde bulunan semptomları fark edebilmekte ve tedaviye yönelmeler sağlayabilmektedir. Ancak şu durumda en dikkat çeken alışılmışlık ise çoğu hastalıkta endişelenilebilinmesi ancak hemen hemen hayatlarının bir ya da birkaç döneminde depresyon belirtileri yaşamalarına rağmen önemsiz görülüp kendiliğinden geçmesinin bklenilmesi belki de depresyon ve akabinde gelişen diğer hastalıkların büyümesi için en büyük olanağı sunmaktadır. Bu nedenle yaşadığımız değişkenlikleri göz ardı etmemeli, depresyonun da bulunan konum doğrultusunda tehlikeli sonuçlara vardırabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Depresyonun insan üzerindeki etkilerini gözlemleyecek olursak; en çok hayattan zevk alamama, yaşamı sorgulamaya başlama ve stabil hayatını sekteye uğratan belli bir döneminde yaşadığı olay ya da olaylar nedeniyle duygu durumunda belirgin farklılıklar yaşama gibi durumlar görülmektedir.

Depresyon: Kimler Risk Altında?

Cinsiyet farklılığından kaynaklı olarak kadınlarda(%20), erkeklerden(%10) daha sık depresyon semptomlarına rastlandığı görülmüştür. Bu durum hem kadının sosyal yaşam becerisi hem cinsiyet özellikleri gibi bir çok nedenden kaynaklansa da bilimsel olarak yapılan araştırmalar farklı koşullar söz konusu olduğunda sonuçların değişmediğini gözlemleyerek nedeni kaynaklanamayan sebeplerden dolayı kadınlarda depresyon riskinin daha fazla olduğunu belirtmişlerdir.

Geçmiş yaşam öyküsünde kayıp, yas, travma vakaları bulunan kişiler, alkol ya da madde kullanımı olan kişiler, özel hayat,aile ve iş hayatında sorunlar yaşayanlar, aile üyelerinin geçmiş depresyon öyküsü nedeniyle kalıtsal yatkınlık, menopoz, hamilelik ve sonrası gibi durumlara sahip kişilerde depresyon belirtilerinin görülme riski artmaktadır.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Önceden yapılan işlerden ve aktivitelerden zevk almamak,

Gençlerde duygu değişiklikleri görülmesi, çabuk sinirlenmek,

Her gün sürekli kendini üzgün hissetmek, çökkünlük hali,

Kendini işe yaramaz, değeri olmayan biri olarak görmek, ölmeyi düşünmek,

Vücudun işlevlerinin azalması, cinsel isteksizlik, yorgunluk hisleri,

İntihar etmeyi düşünmek ve planlamak,

Kendini üzüntülü, değersiz, umutsuz, çaresiz, hissetme, içinde boşluk duygusu olması

Karar verme güçlüğü, konsantrasyon zorluğu, bellek bozukluğu

İşte, okulda, aile ve arkadaş arasında sorunların ortaya çıkması

Diğer insanlardan uzaklaşma ve yalnız kalma isteği

Uyku bozukluğu (uykuya dalamama,uykuyu sürdürme güçlüğü, sabah erken uyanma veya fazla uyuma şeklinde olabilir)

Yeme bozukluğu (iştahta azalma veya artma),

Nedeni belli olmayan baş, boyun, sırt ağrısı gibi vücudun değişik yerlerinde sürekli ağrılar hissetme

Geçmişi ve geleceği düşündüğünde karamsar olmak, yaptıklarından kendini sorumlu tutmak,

Son zamanlarda fazla alkol almaya başlama veya yatıştırıcı ilaçları kullanma ihtiyacı hissetme

Ümitsizlik, değersizlik ve çaresizlik hisleri

Duyguları kontrol edememe

Kendinden nefret etme, şiddetli suçluluk duygusu

Dikkatsiz davranışlarda artış

Depresyon tedavisi nasıl ilerler?

Depresyon tedavisinde en yaygın kullanılan yöntem ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte yürütülmesidir. Psikiyatrist ve psikoloğun desteğinde gerçekleşen tedavi de ilaç kullanımına başlanıldıktan sonra psikoterapi tedavisine geçilir.İkisinin birlikte yürütüldüğü aşamadan sonra danışanın kendi isteği doğrultusunda yahut psikoterapinin yeterliliği söz konusu olduğunda ilaç tedavisi kesilir ve terapi desteğiyle tedavi sonlandırılır.

Etiketler

Depresyon ilaçlarıDepresyon nedirDepresyon tedavisiDepresyonda cinsellikDepresyonda cinsel isteksizlikDepresyon belirtileriDepresyonda ilaçsız tedaviDepresyon nedenleriDepresyon eğilimiDepresyon kimlerde görülürDepresyon türleriDepresyonun evreleriDepresyon tedavisinde beslenmeDepresyon tedavisi sonrasıDepresyon terapisiDepresyon riskiDepresyonu tetikleyen faktörlerDepresyonu tetikleyen nedenlerDepresyonu tetikleyen hastalıklarDepresyonun iyleşme süreciDepresyon ile birlikte görülen hastalıklarDepresyon sebepleriDepresyon semptomlarıDepresyon geçirmekte olanların nelere dikkat etmesi gerekirDepresyon teşhisiDepresyon mu? tükenmişlik mı?Depresyon tedavisi yan etkilriDepresyon tedavisinde kişisel gelişimDepresyon tedavisi nasıl olurDepresyon tedavisi ve psikoterapi yaklaşımıDepresyon tedavisi antidepresan

Yazar Hakkında

Psk. Pınar Şimşek

Psk. Pınar Şimşek

Pınar Şimşek, ilkokul,ortaokul ve lise öğrenimini mersinde tamamlamıştır.
Ardından Ege Üniversitesi psikoloji bölümünde hazırlık eğitiminin devamında 4 yıllık lisans programını tamamlayarak onur derecesiyle mezun olmuştur.

Eğitim süresince İzmir Alzheimer derneğiyle ortak çalışmalar yürüterek Alzheimer hastaları ve yakınlarının psikolojik destek programında aktif görev almıştır.
Ege Üniversitesi Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Anabilim Dalında madde bağımlılığı servisinde bulunduğu staj dönemi boyunca grup terapilerine katılım ve test değerlendirme aktivitelerinde destekleme programında görev almıştır.

Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde şizofreni, kişilik bozuklukları vakalarıyla ilgili anket, raporlama çalışmaları yaparak stajını tamamlamıştır. Canlı ve kadavra organ bağışı konusunda üniversite öğrencilerinin tutumuna yönelik derleme çalışması bulunmaktadır.

Çeşitli anaokulları ve rehabilitasyonlarda edindiği çalışma hayatında çocuklara yönelik gelişim envanterleri uygulamaları, Otizmli, down sendromlu çocuklarda gelişimsel davranışlar konulu seminerler düzenleyerek ebeveyn destek projeleri oluşturmuştur. Çeşitli gazetelerde psikoloji başlıklı yazılar yazmakta, radyo programlarında birçok konuyla ilgili canlı veya yayından katılım sağlayarak güncel psikoloji konularında söyleşiler yapmaktadır.

Üye olduğu derneklerde ve özel okullarda seminerler düzenleyerek gelişimsel ve psikolojik destek şemalı uygulamalar yapmaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır