Doktorsitesi.com

DEPRESYONA MEYDAN OKUYAN VİTAMİNLER

Dyt. Pakize Gizem Akgül
Dyt. Pakize Gizem Akgül
2 Kasım 2015269 görüntülenme
Randevu Al
DEPRESYONA MEYDAN OKUYAN VİTAMİNLER

~~Mutsuz, karamsar ve ümitsiz insanlar
Depresyon duygusal, zihinsel, davranışsal ve bedensel bazı belirtilerle kendisini gösteren bir durum. En dikkat çekici belirtisi ise çökmüş bir ruh hali ile ilgi ve zevk almada görülen belirgin azalmalar. Ayrıca depresyondaki kişiler duygusal açıdan mutsuz, karamsar ve ümitsiz oluyorlar.
Depresyonun giderek çoğalan ve kronikleşen ciddi bir sağlık sorunu olarak önümüze çıkması bireylerin beslenme alışkanlıkları ve vitamin-mineral eksikliklerinin depresyonu önemli ölçüde etkiliyor.  Araştırmalar özellikle B grubu ve D vitamini eksikliklerinin depresyona girmede etkili olduğu  Amerika Birleşik Devletleri'nde yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 6.7’sinin, Türkiye’de ise yüzde 11.6’sının depresyonda olduğunu söylüyor. 2020 yılına kadar depresyonun dünyadaki sağlık sorunları içinde 2. sıraya yükseleceği de öngörülüyor. Aynı araştırmalar, vitamin-mineral eksiklikleri giderildiğinde depresyon oranlarının düştüğünü de bize gösteriyor..
Peki, yeterli ve dengeli beslenme depresyon üzerinde etkili olabilir mi? Cevabı, “Evet”. Örneğin B-12 vitamini eksikliği depresyon, hafıza kaybı, zihinsel işlev bozukluğu, baş ağrısı, yorgunluk, unutkanlık ve benzeri bilişsel işlev yetersizliklerine sebep olabiliyor. B-12 vitamini de balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bolca bulunuyor. B vitaminleri ayrıca sinir sistemi ve kırmızı kan hücrelerinin yapımı, normal tat duyusu, iyi görme ve sağlıklı bir cilt yapısı için de önemli.

Depresyona karşı kurubaklagiller
B grubu vitaminlerden olan tiaminin en zengin kaynakları; buğday, bulgur, rafine edilmemiş un, nohut, mercimek ve kuru fasulye tüktetimi önemli.Depresyona karşı etkili olan seratonin birçok metabolik süreçte görev alıyor ve bu döngünün bozulması depresyona neden olabiliyor
Sağlıksız beslenme moral bozuyor
Bilim insanlarının 1996’da 120 yetişkin kadın ile yaptıkları çalışmada, tiamin yetersizliği ve mental durum arasındaki ilişki incelenmiş. Bu araştırmanın sonucunda tiamin yönünden zengin beslenenlerin kendilerini diğerlerine göre daha iyi hissettikleri, daha enerjik oldukları, mantıklı karar verebildikleri ve olası sorunlar karşısında sakin kalabildikleri tespit edilmiş.
Depresyonda D vitamini de etkin
Merkezi sinir sistemi için en önemli vitaminlerden biri olan D vitamini depresyon üzerinde de etkili. Dyt. Akgül, en zengin D vitamini kaynakları olarak balık, yumurta, mantar, süt ve süt ürünleri ile güneş ışınlarını göstererek günde 10-15 dakika omuz ve kolları güneşe maruz bırakmanın yeterli olacağını söylüyor.
Folik asit eksikliği depresyon nedeni
Folik asit eksikliğinin depresyon gelişmesi olasılığını yükselttiği ve kişiye ek olarak folik asit takviyesi yapıldığında antidepresan ilaçların etkisini arttırdığı gözlemlenmiştir.Folik asitin en yoğun bulunduğu besinler ise kurubaklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Beslenme alışkanlıklarımız sonucunda alınan folik asit miktarındaki azalmanın depresyon gelişmesi riskini arttırdığı saptanmıştır.

Etiketler

VitaminlerFolikasitSağlıklıbeslenmeBeslenmeDepresyonVitaminlerinönemiOmega-3YeterlivedengelibeslenmeFolik asit eksikliği depresyon nedeniDepresyonda d vitamini de etkinDepresyona karşı kurubaklagiller

Yazar Hakkında

Dyt. Pakize Gizem Akgül

Dyt. Pakize Gizem Akgül

Dyt. Pakize Gizem Akgül,1989 yılında Adana'da dünyaya geldi. Lise öğrenimini Özel Adana Fen Lisesi'nde 2006 yılında tamamlamasının ardından lisans eğitimine Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladı ve 2012 yılında mezun oldu. Öğrencilik yılları boyunca Amerikan Hastanesi, Dr..Sami Ulus Kadın Doğum ,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başkent Üniversitesi Hastanesi,Osmaniye Devlet Hastanesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi ve Özel Tevfik Fikret Okulu'nda stajlarını gerçekleştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır