Depresyon ve bilişsel davranışcı terapi

Depresyon ve bilişsel davranışcı terapi

Bilişsel Davranışcı terapi (BDT)  negatif düşünce tarzını değiştirmede ve depresyondan kurtulmada size yardımcı olabilir.  Negatif düşünceler depresyon tedavisini yavaşlatır.  Depresyonda olan kişilerde pozitif duygular ve düşünceler olmasına rağmen bu duyguları bastıran olumsuz düşüncelerle kendilerini hayal kırıklığına uğramaktan korumaya çalışırlar.

Bir çok araştırmalar BDT'nin depresyon tedavisinde oldukça faydalı olduğunu kanıtlamıştır.  BDT yöntemiyle kişi terapist'in yardımıyla hangi davranışlarının değişmesi gerektiğine karar verir.  Terapinin amacı beynin pozitif düşüncelerin oluşumuna engel olan kısmının ayarını yeniden düzenlemektir.  Negatif düşüncelerin farkına varmak ve onları geride bırakmak kişinin depresyondan kurtulmasında yardımcı olacağı gibi ayni zamanda onu özgürlüğe kavuşturur.

1.  Terapist'le konuşarak ve jurnal tutarak depresyonun nereden kaynaklandığının farkına varabilirsiniz.  Sizi rahatsız eden düşünceleri yazarak onlara çözüm yolları arayın.  Umutsuzluk ve çaresizlik depresyonun belirgin özelliğidir.  Depresyonda olan kişi durumunun iyileşebileceğine inanmaz.  Duygusal durumunuzun iyiye doğru gitmesini sağlayabilecek yapabileceğiniz şeylerin listesini yapmak bile depresyon belirtilerini hafifletebilir.

2.  Negatif düşüncelerin etkisini azaltacak sözleri yazın.  Eğer negatif düşünce "Şu anda depresyondayım"  ise "Herkesin yaşamında, benim gibi, kendini kötü hissettiği günler olur"  sözlerini yazın.

3.  Pozitif düşüncelere meydan verecek yeni fırsatlar bulmaya çalışın.  Mesela yeni bir yere gittiğinizde ortamla ilgili üç pozitif söz söyleyin.

4.  Her günün sonunda o günle ilgili pozitif olayları hayalinizde canlandırın ve kaydedin.

5.  Hayal kırıklıklarını yaşamın bir parçası olarak kabul  etmeyi öğrenin.  Üzücü ve umut kırıcı olaylar karşısında vereceğiniz tepkiler ileriye doğru ne hızla ilerleyeceğinizi belirler.  Hayal kırıklığına uğradığınızda hüzünlü düşüncelerinizin farkında olun.  Sizi üzen olayı, bu deneyim'den ne öğrendiğinizi ve gelecekte nasıl farklı davranacağınızı bir yere yazın.  Bu egzersiz sizin ileriye doğru güvenle ilerlemenize ve geleceğe umutla bakmanıza yol açacaktır.

Psk. Dr. Nil Alptekin

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Psk. Nil Alptekin

Doktora,  Psikolojik Danışmanlık, University of North Carolina, Greensboro, North Carolina, ABD (1990)

Masters, Okul Psikolojisi, Winthrop Universty, Rock Hill, South Carolina, ABD (1982)

Dr. Alptekin 25 yılı aşkın Amerika ve Türkiye'de uzman psikolog olarak çalışmış olup ayrıca 8 yıl  üniversite öğretim üyeliği yapmıştır.  2012 yılından itibaren danışanlarına internet üzerinden online terapi yöntemiyle destek ve yardım vermektedir.

 

Etiketler
Bilişsel davranışçı terapi nedir
Dr. Psk. Nil Alptekin
Dr. Psk. Nil Alptekin
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube