Depresyon nedir!

Depresyon nedir!

1)Depresyon nedir? 

2)Belirtileri nelerdir?

Mutsuzluk, karamsarlık

Haz alamama

İştahta artış ya da azalış

Uykuda artış ya da azalış

Halsizlik, yorgunluk

Konsatrasyon azalması, dikkatin kolayca dağılması

Kendine güvensizlik, kendini değersiz bulma

Hareketlerde artış ya da azalış

İntihar düşüncesi ve eylemi, ölüm düşünceleri

3)Neden çağımızın hastalığı deniliyor?

Depresyonun görülme sıklığı oldukça fazla. Hatta bu nedenle dünya sağlık örgütü depresyonu en çok iş kaybına sebebiyet veren hastalıklar sıralamasında; 3.sıraya koymuştur. Hayat zorlaştıkça, karmaşıklaştıkça depresyona girme olasılığı da artıyor. Nüks etme olasılığının  yüksekliği de daha çok görülmesine sebep oluyor.

4)Kimler risk altındadır?

Kadınlar, genetik yatkınlığı olanlar( ailesinde depresyon öyküsü bulunan), fiziki bir hastalığı olanlar, istenilmeyen  çevre-iş-evlilik gibi  bir durum yaşayanlar. Boşanma, taşınma, işsizlik , sevilen birini ölümü gibi durumlarda risk artar.  

5)Hangi yaş aralığında daha sık görülür?

Daha çok 25-40 yaş arası deniliyor ancak her yaşta depresyona girilebilir. çocuklarda,ergenlerde ve yaşlılarda da depresyon oranı oldukça yüksek.

6)Depresyonun nüks etme olasılığı  nasıldır?

Depresyon nüks edebilen bir hastalıktır. Bir kez geçirmiş kişini ikinciye geçirme olasılığı %50, iki kere olmuş birinin, üçüncü kereye olma olasılığı %75, üç kere olmuş birinde dördüncüye olma olasılığı %90dır. Bu nedenle tedavilerin yarım bırakılmaması çok önem taşıyor.

7)Bazı hastalılar depresyon sebep olabilir mi?

Evet olabilir. Bazı hastalıklara bağlı olarak da depresyon gelişebilir. Bunlardan bazıları:

Enfeksiyon hastalıkları: Hepatit, grip, uçuk, zona, verem, aids vb.

Tümörler:Beyin tümörleri, lenfoma, akciger tümörleri vb.

Kalp-damar hastalıkları

Endokrin(hormonal ) bozukluklar: Tiroid, menapoz, şeker hastalığı,loğusalık vb.

Metabolik bozukluklar: Üremi, sodyum azlığı, potasyum azlığı vb.

Sindirim sistemi hastalıkları

B-12, demir, folik asit eksikliği vb.

Romatizma

Merkez sinir sistemi hastalıkları:MS, Parkinson, felç, demans,epilepsi vb.

8)Bazı ilaçlar ve maddeler de  depresyona sebep olabilir mi?

Olabilir. Bunlardan bazıları:

·        Alkol

·        Epilepsi ilaçları

·        Tansiyon ilaçları

·        Antipsikotikler

·        Doğum kontrol ilaçları

·        Kanser ilaçları

·        Kalp ilaçları  gibi örnekler verebiliriz.

Ayrıca

·        Nikotin

·        Amfetaminler

·        Kafein

·        Kokain

·        Ve yine alkol kesildiği zaman, depresyona sebep olan maddelerdir.

 9) Ergenlikte ne zaman depresyondur ne zaman sadece ergenlik çağı bunalımıdır?

Daha öncede bahsettiğimi gibi çocuklarda, ergenlerde depresyona girebilirler. Ergenlikte kızlar, erkeklere oranla iki kat daha fazla depresyona giriyorlar. Ergenlik yapısı itibariyle ” fırtına ve stres” dönemidir. Ergen, kimlik bulma arayışında daha sinirli olacak, karşı gelecek ve şimdiye kadar göstermediği bazı davranış biçimlerini gösterebilecektir. Bu genel hale depresyon demek pek mümkün değil. Ancak ergen, son zamanlarda içine kapandıysa ya da daha agresif olduysa, iştahında ve uykusunda değişimler varsa yani artmış ya da azalmışsa, sık sık ağlıyorsa, ölüm temalı yazı, not,şiir vs. gibi şeyler yazıyorsa normalde sergilemediği bir takım davranışlar içine girdiyse ailelerin çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

10)Yaşlılıkta depresyon?

Yaşlılık artık kayıpların artığı ve yandığı bir dönem. Sağlık bozulmasıyla beraber hastane ,ilaç yolculukları artıyor. Emeklilik, çocukların evden gidişi, eş-dost-arkadaş kayıpları yine bu döneme denk geliyor. Yaşlı insanlarda umutsuzluk fazlaca görülüyor. Bütün bunlar ışığında bu dönemin riskli olduğunu söylemek mümkün. Ancak  yaşlılıkta depresyon kader gibi görülmemeli, yaşamla bağı arttıracak aktiviteler bulunmalı, sağlığa dikkat edilmeli, yormayacak yürüyüşler yapılmalı, eve kapanılmamalı. Bunların yanında sosyal destek de çok önemli. 

11) Depresyonun Tedavisi?

Depresyon tedaisi olan bir hastalıktır. Şüpheli bir durum varsa mutlaka biz uzmana başvurulmalıdır. İlaç+psikoterapi çok etkili sonuçlar vermektedir. Ülkemizde ne yazık ki kulaktan dolma ilaç kullanılmaktadır. Komşunuza, akrabanıza iyi gelen ilaç size iyi gelmeyebilir, başkasına kötü gelen ilaç da  size iyi gelebilir. Bu nedenle doktora gidilmeli ve  onun önerdiği ilaç kullanılmalıdır. Doktor ne kadar derse o kadar süre tedaviye ve ilaca  devam edilmelidir. 

Genel bir mutsuzluk hali, haz alamama, karamsarlık, çökkünlük ile karakterize olan bir ruhsal hastalıktır. Ruhsal hastalığın özellikle altını çizmek lazım. Kendinizi kötü hissetiğiniz her durum, depresyondasınız demek değildir. Depresyon diyebilmek için bir sonraki maddede sayacağımız 9 belirtiden en az 2 si, 2 haftadır sürüyor olmalıdır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Reyhan Algül

Etiketler
Risk
Uzm. Psk. Reyhan Algül
Uzm. Psk. Reyhan Algül
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube