Doktorsitesi.com

Depremin Çocukların Ruh Sağlığı Açısından Riskleri ve Etkileri

Uzm. Psk. Buğrahan Kırbaş
Uzm. Psk. Buğrahan Kırbaş
17 Şubat 202337 görüntülenme
Randevu Al
Depremin Çocukların Ruh Sağlığı Açısından Riskleri ve Etkileri
Depremin Çocukların Ruh Sağlığı Açısından Riskleri ve Etkileri

Yüksek şiddetli ve yıkıcı bir depremin gerçekleşmesinden sonra çocuklar kaygı, korku, üzüntü, uyku bozukluğu, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü ve öfke patlamaları yaşayabilir. 8 yaşın altındaki küçük çocuklar, zihinsel sağlık sorunları açısından özellikle risk altındadır. Bazı çocuklar depremden sonra kaygı, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi bozukluklar geliştirebilir. Stres ve duygusal sorunlar, çocukların fiziksel sağlığını, yaşam kalitesini ve evde, okulda ve topluluklarında nasıl davrandıklarını etkiler. Afet sırasında ve sonrasında çocukları zihinsel ve fiziksel olarak güvende tutmak önemlidir. Çocukların zihinsel stresinin belirtilerini fark edebilen ebeveynler, çocuklarının stresle başa çıkmalarına ve sağlıklı kalmalarına en iyi şekilde yardımcı olabilir.

Depremden  kaynaklanan  stres çocuklar için daha zor olabilir çünkü onlar durum hakkında bir yetişkin kadar algıya sahip olamaz ve yaşananları anlamlandıramaz,   daha az kontrol sahibi olduğunu  hisseder ve bu tarz zor durumlarla başa çıkma konusunda daha az deneyime sahiptirler.

Aileler ve Yetişkinler Çocukların  Deprem Sonrasında Başa Çıkmalarına Nasıl Yardımcı Olabilir?

Çocuklarınıza yaşadıkları veya bu konuda ne düşündükleri hakkında konuşmaları için fırsatlar verin. Onları endişelerini paylaşmaya ve soru sormaya teşvik edin. Konuşmak onları rahatlatacaktır
Çocuklarınızın sizinle veya kendilerini güvende, sakin hissetmelerine yardımcı olabilecek ve onlara umut duygusu verebilecek başka bir güvenilir yetişkinle birlikte olmasına izin verin.
Deprem ve sonrasına ilişkin kitle iletişim araçlarına maruz kalmayı sınırlayın. Doğrudan bir depreme maruz kalan çocuklar, yaşananları hatırlatan şeyleri gördüklerinde veya duyduklarında tekrar üzülebilirler.
Çocuklarınızı doğrudan depremle ilgili harekete geçmeye teşvik edin. Bu, kontrol duygusunu yeniden kazanmalarına ve duygularını yönetmelerine yardımcı olabilir. Örneğin, çocuklar bir felaketten sonra güvenli bir ortamda topluluk veya aile üyelerine yardım etmek üzere başkalarına yardım edebilir. Çocuklar, özellikle küçük çocuklar, afet temizleme faaliyetlerine kesinlikle dahil olmamalıdır.

Çocukların için ne zaman psikolojik destek süreci başlatılmalı?
Çocuklar, büyük bir depremin ardından aylarca veya daha uzun süre devam eden ruh sağlığı desteğine ihtiyaç duyabilirler.  Depremden sonra 4 haftadan daha uzun bir süre çok üzgün, endişeli, korkmuş ve  kızgın  olmaya devam ediyorsa  o noktada profesyonel bir destek arayışına gidilmelidir. Eğer bir destek alınmazsa çocuğunuzun sorunları zamanla iyileşmek yerine daha da kötüleşebilir.  Okul çalışmaları etkilenebilir, arkadaşları veya ailesiyle olan ilişkileri zarar görebilir. 
 

Etiketler

Depremin Çocukların Ruh Sağlığı Açısından Riskleri ve Etkileri

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Buğrahan Kırbaş

Uzm. Psk. Buğrahan Kırbaş

Psikoloji lisans eğitimime Ankara’da başladım. Eğitimimin devam ettiği yıllarda  alanda tecrübe sahibi olabilmek için yine Ankara’da bulunan bir özel eğitim merkezinde çalışmaya başladım. Sahada çalıştığım süre boyunca aklımda hep eğitimimi bir üst seviyeye çıkarma düşüncesi olduğu için daha sonrasında İrlanda’ nın başkenti olan Dublin’de uygulamalı psikoloji yüksek lisans eğitimime başladım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır