•deneyimsel oyun terapisi nedir?

•Deneyimsel Oyun Terapisi nedir?

•deneyimsel oyun terapisi nedir?

Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT) iyileşmeye giden yolda çocuğun kendi ihtiyaçlarını en iyi kendisinin bildiğine güvenir ve bunu da oyun yoluyla ortaya koyduğunu öngörür. DR. Byron Norton ve Carol Norton tarafından geliştirilen bu model çocuğun doğuştan getirdiği iyileşmeye ve iyi olana yönelme kapasitesine vurgu yapar. Her türlü toplumsal etiketlemenin dışında, asıl mesele çocuğun kendi yaşamındaki ikilemleri, çatışmaları kendisinin nasıl algıladığı ve çözümü nasıl bulduğudur. Bu düzeltilecek bir yer değildir. DOT sadece çocuğun kendi yarasını bildiğine güvenir ve buradan yola çıkar. Çocuğa kendi hayatının başrolünü veren farklı oyun terapisi yaklaşımları olsa da, DOT çocuğa sadece başrol değil kendi oyununun dolayısıyla hayatının yönetmeni olma alanını tanır.

Çocuğu merkeze alan ve süreçte ilişkiye odaklanan bu yönlendirmesiz terapi modeli, çocuğu duygusal ve davranışsal olarak olduğu haliyle kabul eder. Oyuncaklar yoluyla kendisini ifade etmesine saygı duyar, cesaretlendirir ve oyun deneyimini destekler. Bu sayede çocuk anlatımlarını derinleştirerek problemlerini ele alabilir. Böylece korkularına, endişelerine, hayal kırıklıklarına kendi hızında yaklaşabilir.
• Hangi problemlerde etkilidir?
-Kaygılar, Korkular, TSSB ve diğer Anksiyete Sorunları – Çocukluk Depresyonu -Dikkat Eksikliği ve DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) -Öğrenme Güçlüğü -Uyum ve Davranış Bozuklukları -Dürtüsellik / Impulsivite -Okuma ve Konuşma Bozuklukları – Özgüven Sorunları – Psikolojik Ağrılar, Çocukta Baş Ağrısı ve Karın Ağrıları – Boşanma Sonrası Adaptasyon Sorunları, vb…
Byron Norton’un söylediği gibi çocuklar iyileşmelerini bilir.

Bu makale 2 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Eda Bilgin

Uzman Klinik Psikolog Eda BİLGİN,  Lisans eğitimini, İstanbul Kültür Üniversitesi’nde bitirdikten sonra Kent Üniversite Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Üniversitede aldığı eğitimlerin yanında Bilişsel ve Davranışçı Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Attentioner Dikkat Eğitimi, Akıl ve Zeka Oyunları eğitimlerini tamamlamıştır. Klinik Psikolog Eda BİLGİN meslek hayatı boyunca seminer, kongre ve eğitimde katılımcı ve konuşmacı olarak katılmış alanındaki bilimsel ve güncel gelişmeleri takip ederek kendisini sürekli yenilemiştir. Lisans öğrenimi sırasında Bakırköy Adliyesi Çocuk Mahkemesi’nde zorunlu stajını tamamlamıştır. Bir diğer zorunlu stajını İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tamamlamıştır. Lisans ...

Etiketler
Oyun terapisi nedir
Klinik Psikolog  Eda Bilgin
Klinik Psikolog Eda Bilgin
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube