Dehb nedir?

Dehb nedir?

Çocukluk çağının en sık görünen rahatsızlıklarından olan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) son derece önemli, akademik, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilen, olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen bir rahatsızlıktır. DEHB'nin üç temel özelliği vardır.

Bunlar dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüselliktir. 

Dikkat Eksikliği: Dikkat gerektiren ödev ya da görevlere karşı isteksizlik, dikkatin dış uyaranlarla kolaylıkla dağılması, '' Susadım, acıktım, tuvaletim geldi, çok sıkıldım. '' gibi ifadelerle ödev ya da görevlerin sık sık bölünmesi, unutkanlık, eşyalarını kaybetme, verilen bir görevin çok uzun zamanda yapılması ya da dikkatsizce hatalar yapılması ve tamamlanamaması ile kendini gösterebilir. 

Aşırı Hareketlilik: Kıpır kıpır olma,devamlı hareket halinde bulunma, sınıftaki yerinden kalkma, gezinme ve gereğinden çok konuşma belirgindir.

Dürtüsellik: Soru tamamlanmadan yanıt verme, sırasını beklemekte güçlük çekme, başkalarının konuşma ve oyunlarının arasına girme davranışları görülür.

DEHB okul çağındaki çocukların % 3-5'inde görülür. Bu demektir ki ortalama bir ilkokul sınıfında DEHB'li en az bir çocuk vardır.

DEHB olan çocuklarda asıl sorun dikkat edememe değil, dikkatin sürdürülememesidir. Dikkat eksikliği sorunu olan çocuklar, bir aktiviteyi tamamlamadan diğerine geçerler, yönergeleri takip etmekte, verilen görevleri tamamlamakta zorlanırlar. Dikkat süreleri çok kısadır. Okuma ve yazma becerileri, defter düzeni ve yazıları yaşıtlarından kötü olabilir. Okurken sık hata yapma ve cümlenin sonundaki kelimeleri uydurma gibi davranışlara rastlanabilir. Sınıfta sık eşya kaybetmenin yanında, iyi öğrendiklerini düşündüğünüz bilgileri de çabuk unutabilirler. Kendilerine uygun bir çalışma düzeni ve sistemi geliştiremezler. Hikaye ve roman türü kitapları okumaya karşı da isteksizdirler.

DEHB tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. DEHB'nin tedavisinde kullanılan ilaçlar ile birlikte kişisel psikolojik tedavi ve doğru aile desteğinin birleştirilmesi çok iyi sonuç vermektedir. Bunu sağlamak için anne-babaların koşulsuz desteği ve çocuğun öğretmenleri ile iş birliği içinde olması önemlidir. Bu sayede çocuğun okul aktivitelerine odaklanması ve aşırı hareketliliğini kontrol ederek davranış problemlerinde ve işlevselliklerinde belirgin bir iyileşme sağlanacaktır. DEHB'li çocukların tedavisinde; anne-babalar ve öğretmenler için geliştirilen yapılandırılmış öneri ve psikolojik destek programları; çocuğun olumlu davranışlarını ve konsantrasyonunu arttıran, istenmeyen davranışlarının daha da kötüye gitmesini engelleyen yöntemlerdir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Pervin Güneş

Psk. Pervin Güneş, 1968 yılında Ankara Polatlı'da doğmuştur. Lisans eğitimini Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Ankara Büyükşehir Belediye Hastanesi'nde, Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi'nde, Niğde Devlet Hastanesi'nde, Düzakın Psikoterapi Eğitim ve Çocuk Gelişim Merkezi'nde çalışmış olan Psk. Pervin GÜNEŞ, bir çok eğitim ve uygulama programına katılmıştır.

Etiketler
Dehb belirtileri
Psk. Pervin Güneş
Psk. Pervin Güneş
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube