Dehb bozukluğu

Dehb bozukluğu

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), okul öncesi çocuklarda başlayıp erişkinlikte devam edebilen, aşırı hareketlilik, kısa dikkat süresi ve dürtüsellikle karakterize bir bozukluktur.

DEHB BELİRTİLERİ NEDİR?

Aşırı hareketliliğin (hiperaktivite) ön planda olduğu tür; Çoğu zaman kıpır kıpırdır. Sınıfta ya da oturması beklenen diğer durumlarda oturduğu yerden kalkar. Sürekli hareket halindedir, bir motor tarafından sürülüyormuş gibi davranır. Dikkat eksikliğinin ön planda olduğu tür; çok konuşur. Etkinliklere ve oyunlara katılma zorluğu yaşar. Yönergeleri başından sonuna kadar takip edemez Ödevlerini ve yaptığı işleri tamamlamakta zorluk çeker. Dikkatini ayrıntılara veremez. Dikkati dış uyaranlarla çok çabuk dağılır İlgileri kolayca başka yönlere kayar, unutkandırlar.

Çocuğunuz çok hareketli olmasa da dikkat eksikliği olabilir mi?

Hiperaktivite olmadan da DEHB olabilir bazı çocuklarda en belirgin şikâyet dikkat süresinin çok kısa olmasıdır. DEHB olan çocukların bir kısmında aşırı hareketlilik ve dürtüsellik ile ilgili belirtiler ön plandayken bir kısmında dikkatsizlik ile ilgili şikâyetler ön plandadır. Önemli bir kısmında her iki gruptan şikâyetler bir arada görülür.

DEHB bulunan çocukların anne babaların için öneriler nelerdir?

1. Kural koyduğunuz zaman bunların çok spesifik olmasına dikkat edin ve onları yazıp asın

2.Ödülleriniz çocuk için anlamlı ve güçlü ödüller olsun

3. Sık sık geri bildirim verin, Çocuğunuza onun ne yaptığının farkında olduğunuzu gösterin

4.Çocuğunuza beklentileri ve planları konusunda yardım edin

5.Çocuğunuzun iyi günleri olabileceği gibi kötü günlerinin de olabileceğini göz önünde bulundurun

6.Olumsuzluklar, yapamadığı şeyler ve cezalar hakkında odaklanmaktan ziyade olumlular üzerinde odaklanın

7.Bir karakter sorunu ile değil biyolojik bir sorunla mücadele etmekte olduğunuzu daima akılda tutun

8. Çok konuşup nasihat vermeyin, davranışlarınız daha öğretici olacaktır.

9. Espri anlayışınızı kaybetmeyin ve sabırlı olun

10. Kendiniz ve çocuğunuza karşı hoşgörülü olun. Dikkat, hiçi her şeye dönüştürür.

Bu makale 9 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Didem Demirşahin Menekşe

Uzman Klinik Psikolog Didem Demirşahin, 25 nisan 1992 yılında Samsun da doğmuştur. İlkokulu Şehit Onbaşı Yücel Ünsal ilköğretim okulunda okumuştur. Lise öğrenimini de Samsun 19 Mayıs Lisesinde tamamlamıştır. Üniversite öğrenimine 2010 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölümünde başlamıştır. Lisans bitirme tezini “Kıbrıs’ta yaşayan savaş görmüş insanların travma sonrası stres bozukluğu “ konusunda yapmış ve lisans eğitimini yüksek onur listesinde yer alarak 2016 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalında Klinik Psikoloji Yüksek Lisans öğrenimine başlamıştır ve 2018 yılında bitirme tezini  “YAŞLILARDAKİ SOSYODEMOGRAFİK FARKLILIKLARIN DEPRESYON VE YAŞAM KALİTESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ: YAŞAM KALİTESİNİN DEPRESYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ “ konusunda yapmış ve yüksek onur ...

Etiketler
Dehb belirtileri
Uzm. Kl. Psk. Didem Demirşahin Menekşe
Uzm. Kl. Psk. Didem Demirşahin Menekşe
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube