Değişme zamanı!

Değişme zamanı!

DEĞİŞME ZAMANI!
Bu bayram da geldi geçti. Hani aylar öncesinden takvimine işaretlemiştin. Tıpkı yaz gibi o da hızla geçip gitti terk etti seni. Artık kendinle başbaşasın. Kaçış yok artık, yüzleşme zamanı. Tembellik bitti dostum eylem zamanı!!!

Şu güzel eylülün son günlerini yaşıyorsun. Bak sıcak artık eskisi kadar rahatsız etmiyor seni. Sabah tatlı bir serinlikle güne başlıyorsun artık, yatağının içinde örtüne daha bir sıkı sarılarak özlediğin o hafif üşüme duygusunu yaşayarak. Geç olmadan şimdi yatağından kalk bugünün güzel bir gün olacağına inanarak. Sonra ılık bir duş al. Kendine güzel bir kahvaltı hazırla çünkü bugün o enerjiye çok ihtiyacın olacak, birazdan başlıyor yolculuk, bundan sonraki hayatının ilk günü için yolculuk...

Evde en çok sevdiğin ‘o köşe’ne git şimdi. Yanına çayını ya da kahveni almayı unutma tabi.  Bir dosyan, içinde boş kağıtlar ve kalemlerin olsun. Sevdiğin, sana huzur veren bir müzik çalsın fonda. Bu bir saat sadece sana ait; kendini ve yaşamını düşünme lüksüne sahipsin şu an. Hadi başlayalım.

Şimdi o kağıtlardan birinin üstüne kocaman bir daire çiz. İçini de sekiz eşit parçaya böl. Bu daire senin yaşam çarkın. Şimdi içini doldurmaya başla. Parçaların içine sırayla ailem, arkadaşlarım, duygusal hayatım, kariyerim, finansal durumum, spor-sanat-hobilerim, sağlık durumum ve kişisel gelişimim yaz. Şimdi al eline kırmızı kalemini ve kendine not vermeye başla her bir parça için. 0-10 arasında bir puan vereceksin her biri için. Çok memnunsan 10, hiç memnun değilsen 0, ortalama memnun isen ortalarda bir değer verebilirsin.
 
Bu parçalara puan verirken kendine sorman gereken sorular şunlar;
Ne kadar memnunsun ailenle ilişkilerinden? Seni anladıklarını düşünüyor musun? Ya arkadaşlarınla ilişkilerinden mutlu musun, dostum dediğin kişiler var mı güvenebildiğin? Peki duygusal hayatın? Sevip sevildiğin değerli olduğunu hissettiğin biri var mı hayatında? Yaşadığın ilişkiler tatmin ediyor mu seni? Gelelim işine, kariyerine.  Hedeflerin var mı, mutlu musun işinden? Beklentilerini karşılıyor mu,  kendini geliştirme ortamı sağladığını düşünüyor musun? Ya finansal durumun? İhtiyaçlarını karşılamaya, istediğin hayatı yaşamaya yetiyor mu? Boş vakitlerini nasıl değerlendiriyorsun? Enerjini boşaltmak, rahatlamak ve eğlenmek için neler yapıyorsun? Hem fiziksel hem de ruhsal sağlığına dikkat ediyor musun? Kendine bakmak için neler yapıyorsun? Beslenmen, uyku düzenin nasıl? Düzenli diyebilir misin? Peki gelelim doğrudan seninle ilgili ve belki de not vermesi en zor olana; Kendini iyi tanıdığını düşünüyor musun? Doğru ifade edebiliyor musun SENi çevrendekilere? Gerçek SENi tanıyorlar mı? Güçlü ve geliştirmen gereken yönlerinin farkında mısın? Kendini geliştirmek için neler yapıyorsun?

Bu senin yaşamın. Belki senin hayatını başka birisi yaşasaydı çok daha farklı puanlar verirdi kendisine. Sen böyle algılıyorsun, algıladığın doğrultuda seçimler yapıyorsun ve buna uygun da bir hayat yaşıyorsun. Şimdi verdiğin puanlara dışarıdan bir daha bak. Ne görüyorsun? Nasıl bir tablo var ortada? Mutlu mu? Tatminkar mi? Dengeli mi? Kaçına 7’nin altında değer verdin? Bunları işaretle, çünkü şu an itibariyle onlarla çalışmaya başlıyorsun. Eğer 7’nin altında 3’ten fazla bölüm varsa bil ki hayatın dengede değil ve acilen dengeye sokulması gerekli. Her bir bölüm için ayrı ayrı düşün, ne olsaydı o bölüme 7’nin üzerinde bir puan verirdin? O puanın yükselmesi için neye ihtiyacın var?

Şimdi içlerinden hayatını en çok etkilediğini düşündüğün 3 tanesini seç.  İlk aşamada bunlar ile çalışmaya başlıyorsun. Kendine sor, şu an neredeyim? Aslında nerede olmak istiyorum? Hangi seviyeye gelirsem mutlu olurum?

Tebrikler... Bugün kendin için çok önemli bir şey yaptın. Kendine zaman ayırdın ve belki de uzun zamandır ilk kez hayatın üzerine düşündün. En son bunu ne zaman yapmıştın hatırlıyor musun? Bu kağıt parçası üzerinde tüm yaşamını somut olarak değerlendirdin. Bundan sonra sorular sorma ve onlara açık ve net cevaplar bulma vakti. Hedefler koyma, planlar yapma ve harekete geçme vakti!
Bu yolculukta yanındayım.  
İyi yolcuklar!
                                                                                             
Uzman Psikolog & Yaşam Koçu Manolya Özek            

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış

Uzm. Psikolog Manolya Özek Tatış 1980 İzmir doğumludur. İzmir Amerikan Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü kazanmış, son senesini Amsterdam School of Business’ta exchange öğrenci olarak tamamlamıştır. Avrupa ülkelerinin çoğunu gezdiği bu deneyimin ardından özel sektörde satış pazarlama alanında çalışmış, kurumsal hayatın kendisine göre olmadığını anlayınca kendi işini kurmaya karar vermiştir. 26 yaşında Pozitif Manevra Psikolojik Danışmanlık & Koçluk Merkezi’nin kurucularından olan Tatış, önce koçluk eğitimi alıp öğrenciler, aileler ve okullarla çalışmaya başlamıştır. Çocuklarla çalışırken Play Attention Dikkat eğitim programını ve 5-17 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilen bir bilişsel beceri değerlendirme sistemi olan CAS (Cognitive Assesment System) testini kullanmıştır. Ardından psikoterapist olarak ilerlem ...

Etiketler
İlişki
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube